Enkla tips för att välja rätt datortillbehör när du köper på nätet

Datortillbehör

Datortillbehör finns i mängder av varianter och prisklasser. En enkel nätverkssladd är ett exempel på ett datortillbehör. Trådlösa möss, webbkameror, skrivare och externa hårddiskar likaså. Egentligen kan man säga att det finns tre kategorier av datortillbehör. Den mest grundläggande kategorin inkluderar de tillbehör du behöver för att kunna utföra grundläggande arbete på datorn. Här ingår tangentbord, datormus, högtalare samt tillbehör för kommunikation, såsom till exempel webbkameror och headsets.

En annan kategori omfattar lagringsmedia, såsom externa hårddiskar, USB-minnen och externa DVD/BruRay-brännare. En tredje kategori omfattar tillbehör som kanske inte är direkt nödvändiga, men ändå praktiska att ha, såsom exempelvis datorväskor, handkontroller, rengöringsdukar och roliga tillbehör som kopplas till datorns USB-port.

Många datortillverkare har egna produktlinjer med datortillbehör. Det finns även företag som tillverkar kopior av märkesprodukter eller generiska tillbehör som passar till många olika datormärken. Köper du en kopia eller ett generiskt tillbehör ska du känna till att garantin för själva datorn inte gäller om tillbehöret skulle orsaka ett fel eller en skada.

När du funderar på att köpa datortillbehör finns det några saker som är extra viktiga att tänka på. En sak är om du ska köpa originaltillbehör eller kopior. Originaltillbehör är lite dyrare än kopior, men samtidigt täcks eventuella skador på datorn av garantin. Dessutom är tillbehöret optimerat för datorn, vilket ger en smidig användning. Om du handlar på nätet, tänk då på att räkna in kostnaden för frakten i totalpriset. Undersök också vilka regler som gäller för retur om du skulle behöva lämna tillbaka eller byta tillbehöret.

5 saker att tänka på

 • Ska du välja originaltillbehör (lite dyrare men bättre) eller kopior? Ofta finns båda varianter och det är inte nödvändigtvis så att orginalet motiverar sitt högre pris.
 • Vad blir totalpriset, inklusive frakt? Nästan alltid är det billigast att köpa flera saker på en gång för att minska fraktkostnaden.
 • Gäller datorns garanti om tillbehöret skulle orsaka skada på datorn?
 • Om tillbehöret inte passar, vilka regler gäller då för eventuell retur? Kan du skicka tillbaka varan om du öppnat förpackningen?
 • Håll koll på leveranstiden (som nästan alltid står angiven) så att du inte blir besviken.

3 butiker du bör överväga
Star5
DustinHome - datortillbehör
 • Kanske Sveriges största utbud
 • Pålitligt företag som varit med länge
 • Korta leveranstider

DustinHome - datortillbehör

När det handlar om utbud av datortillbehör finns det få nätbutiker som kan matcha DustinHome. Företaget har lång erfarenhet av försäljning av datortillbehör och är kända för sin snabba lagerhantering. Med låga priser och mycket korta leveranstider är DustinHome ett givet val för dig som letar efter bra datortillbehör.

Ev. priser är från 2021-09-23 och är exkl frakt.

Star4
NetOnNet - datortillbehör
 • Möjlighet till fri frakt
 • Stort utbud av datortillhör
 • Låga priser

NetOnNet - datortillbehör

Netonnet har vuxit fram till att bli en av de mest kompletta nätbutikerna för hemelektronik. Här handlar du tryggt och säkert, till låga priser. Dessutom kan du välja gratis frakt om du är beredd att vänta några dagar extra på dina beställda varor.

Ev. priser är från 2021-10-09 och är exkl frakt.

Star4
Clas Ohlson - datortillbehör
 • Låga priser
 • Enkelt att handla

Clas Ohlson - datortillbehör

Det är få branscher där Clas Ohlson inte finns representerat. Clas Ohlson säljer faktiskt även datortillbehör. I sortimentet hittar du ett relativt omfattande utbud av datortillbehör. Den största delen av sortimentet består av generiska produkter, vilket innebär att det är mycket billigt att handla datortillbehör hos Clas Ohlson.

Ev. priser är från 2021-10-17 och är exkl frakt.

Butiker som säljer datortillbehör
AliExpress
AliExpress
Hos Aliexpress hittar du allt mellan himmel och jord. Här köper du dina prylar direkt från återförsäljarna i Kina och du på så vis ett pris som andra butiker har svårt att matcha. Kasta dig in bland kategorierna eller söka efter sådant du är van att hitta på hemmaplan, du kommer inte bli besviken på priserna.
Buyers club
Buyers club
Buyers club erbjuder en bred nätshopping med mängder av produkter från en mängd produktkategorier. Hos Buyers club hittar du köksprodukter, kläder, skor, gamingprodukter, boxar med mera. Buyers club anpassar sig efter efterfrågan och har allt mellan himmel och jord.
CDon
CDon
CDON erbjuder det mesta inom film, musik, spel och hemelektronik. CDON är en väletablerad butik som erbjuder ett brett sortiment av allt från böcker till mobiltelefoner. CDON erbjuder dessutom fri frakt om du handlar varor för över 600 kr. Här finns allt du behöver för hemmet och många bra film och musikupplevelser!
Conrad
Conrad
Conrad är en butik som spänner sin verksamhet över många av Europas länder. De är ett väletablerat företag som varit i branschen sedan 1923 och idag har de ett stort utbud av tekniska och elektronikprylar för alla tillfällen. Hemmet, kontoret, hobby och mycket mer.
Dustin
Dustin
Dustin är en butik inom med hemelektronik men vars signum är ett brett utbud av datorrelaterde produkter. Allt från datorer till till den vanliga konsumenten till datorkomponenter för den som bygger sin egen dator. Dustins huvudfokus är små- till medelstora företag men att vara privatkund är inget som helst hinder. Snarare en fördel då du får ta del av all expertis som finns hos Dustin!
Dustin Home
Dustin Home
Dustin Home erbjuder allting inom elektronik, datorer och hemelektronik. Leveranserna är supersnabba och priserna låga - och utbudet är gigantiskt. Hittar du inte din pryl här så finns den nog inte.
ITsajten
ITsajten
Itsajten är en uppstickare inom ithandeln som vuxit ordentligt det senaste åren. Hos itsajten finns ett digert sortiment inom hemelektronik, mobiltillbehör och laptopladdare. Itsajten har örat mot marknaden och har alltid de digitala tillbehör som är mest efterfrågade just nu.
L'EASY
L'EASY
LÉASY månar om dig som kund till 100%. De hjälper dig med goda råd och tips så att du garanterat hittar rätt produkt som du letar efter i en djungel bland allt från datortillbehör till vitvaror. I kundservice svarar de gärna på alla dina frågor. De erbjuder dig sedan hjälp med hemleverans och installation när du beställt din vara, för att du garanterat ska bli nöjd med ditt köp
Loh Electronics
Loh Electronics
Loh electronic är den lite mer specialiserade butiken som pysslar med datorkomunikation och då gärna trådlös sådan. Hos Loh electronics kan du sätta upp ett bra kameraövervakningssystem till firman eller hemmet, eller fixa bra förstärkning i ett större område för wi-fi. Loh electronics har pdoukterna som löser allt från de mindre till de större problemen.
MyTrendyPhone
MyTrendyPhone
MyTrendyPhone säljer tillbehör till mobiltelefoner, ipad och mycket mer. Här hittar du allt du behöver för att pimpa och styla din telefon så att den blir ännu mer personlig och funktionell. Här finns ett brett utbud av tillbehör till mobiltelefoner till låga, fina priser.
NetOnNet
NetOnNet
NetOnNet är ett nätbaserat företag med en enkel affärsidé - Att sälja hemelektronik till ett lägre pris än i fysiska butiker. Här finns ett enormt utbud av hemelektronik av alla de slag, här kan du hitta komponenter för hela ditt hem till fina priser. De stora volymerna gör att NetOnNet kan hålla priserna nere.
Proshop
Proshop
Proshop är från början ett danskt företag som säljer IT och hemelektronik, nu även i Sverige som ett första steg i en större internationalisering. Hos Proshop hittar du ett stort utbud av IT-varor och tillbehör samt hemelektronik, sortimentet är noga utvalt och lokalt anpassat med lokala, svenska leverantörer.
Smarta Saker
Smarta Saker
Smarta Saker säljer just smarta och funktionella produkter till hus och hem. Smarta Saker jobbar med en mängd olika designers, kända som okända, och skapar en marknad där deras produkter kan komma fram. Här finns roliga, finurliga och smarta lösningar på de flesta vardagsbekymmer.

Övriga butiker

Håller du inte med om att någon av de ovanstående butikerna faktiskt säljer datortillbehör? Påpeka gärna om någon butik hamnat fel.