Enkla tips för att välja rätt bildskärmar när du köper på nätet

Bildskärm

I dag finns det många olika typer av bildskärmar på marknaden. Beroende på vad du är ute efter och hur du har tänkt dig att använda bildskärmen kan du välja bland en rad olika typer och märken. Du bör se till skärmens märke, storlek, responstid samt upplösning innan du gör ditt val.

Den allra vanligaste bildskärmstypen är i dag LCD-skärmen. Den består av ett antal pixlar eller bildpunkter som skapar bilden, som sedan sänds ut genom skärmen. Bildkvaliteten bestäms till stor del av datorns grafikkort, skärmens upplösning samt färgerna och kontrasten. Ju högre upplösning, desto bättre grafik med fler och finare detaljer. I dag finns det även LED-skärmar. Dessa skärmar kan sägas vara en vidareutveckling av LCD-skärmen.

4 saker att tänka på

  • Skärmstorlek - Du bör fundera kring vilken storlek du vill ha på skärmen – helt enkelt vad som passar för dina behov. Om du exempelvis tittar mycket på film, spelar spel och liknande kan det vara behagligt med en större skärm. De vanligaste skärmstorlekarna är 19, 21, 24, 27 och 30 tum. Ju större desto dyrare gäller generellt.
  • Datorns grafikkort - Det är viktigt att se till att datorn har ett bra grafikkort för att kunna matcha bildskärmens upplösning. Datorns grafikkort måste kunna hantera bildskärmen för att skärmen ska fungera på rätt sätt.
  • Responstid - Responstiden anger hur snabbt en pixel uppdateras. Att responstiden är snabb är särskilt viktigt om du har tänkt använda bildskärmen vid spel, där grafiken annars kan haka upp sig. Med en snabb responstid får du också en häftigare spel- och filmupplevelse.
  • Utrymme - Har du plats med en stor bildskärm? Har du ett litet skrivbord kan det bli väldigt trångt vilket påverkar ergonomin för hur du jobbar. Om du har möjlighet, välj en bildskärm man kan sätta upp på väggen för att spara utrymme!

3 butiker du bör överväga
Star5
LG E2441V-BN
  • Mycket prisvärt alternativ
  • Helt lagom för vanligt surfande

LG E2441V-BN

En 24” full HD LED-skärm med hög upplösning och snygg färgkontrast. Ett billigt och prisvärt alternativ när du vill ha en bra bildskärm. Denna bildskärm lämpar sig allra bäst för surf och liknande, men kan även användas för film.

1 680 kr
Ev. priser är från 2019-09-15 och är exkl frakt.

Star4
ASUS VP278H
  • Bra skärm för datorspel
  • Har inbyggda högtalare

ASUS VP278H

En 27” full HD-skärm som lämpar sig utmärkt för spel då den har en responstid på 1 ms. Med denna bildskärm får du en riktigt häftig spelupplevelse, då grafiken ritas upp mycket snabbt. Inbyggda högtalare, möjlig att montera på vägg.

1 949 kr
Ev. priser är från 2019-09-16 och är exkl frakt.

Star3
Samsung 27 tums datorskärm
  • Eco saving-teknik

Samsung 27 tums datorskärm

En 27” Full-HD gamingskärm från Samsung. Med snygg design, hög upplösning och snabb responstid är denna skärm perfekt för dig som spelar mycket. Men den fungerar såklart utmärkt till mycket annat också! Eco saving-teknik för att dra mindre ström.

1 990 kr
Ev. priser är från 2019-09-16 och är exkl frakt.

Butiker som säljer bildskärmar
CDon
CDon
CDON erbjuder det mesta inom film, musik, spel och hemelektronik. CDON är en väletablerad butik som erbjuder ett brett sortiment av allt från böcker till mobiltelefoner. CDON erbjuder dessutom fri frakt om du handlar varor för över 600 kr. Här finns allt du behöver för hemmet och många bra film och musikupplevelser!
Dustin Home
Dustin Home
Dustin Home erbjuder allting inom elektronik, datorer och hemelektronik. Leveranserna är supersnabba och priserna låga - och utbudet är gigantiskt. Hittar du inte din pryl här så finns den nog inte.
NetOnNet
NetOnNet
NetOnNet är ett nätbaserat företag med en enkel affärsidé - Att sälja hemelektronik till ett lägre pris än i fysiska butiker. Här finns ett enormt utbud av hemelektronik av alla de slag, här kan du hitta komponenter för hela ditt hem till fina priser. De stora volymerna gör att NetOnNet kan hålla priserna nere.
Proshop
Proshop
Proshop är från början ett danskt företag som säljer IT och hemelektronik, nu även i Sverige som ett första steg i en större internationalisering. Hos Proshop hittar du ett stort utbud av IT-varor och tillbehör samt hemelektronik, sortimentet är noga utvalt och lokalt anpassat med lokala, svenska leverantörer.
Webhallen
Webhallen
Webhallen.com har både fysiska butiker och en populär webbsida. De är framförallt kända för att vara en pålitlig källa till många TV-spel men har också ett mycket gott utbud av hemelektronik.

Övriga butiker

Håller du inte med om att någon av de ovanstående butikerna faktiskt säljer bildskärmar? Påpeka gärna om någon butik hamnat fel.

Bildskärmar du kan köpa nu