Enkla tips för att välja rätt bildskärmar när du köper på nätet

Bildskärm

I dag finns det många olika typer av bildskärmar på marknaden. Beroende på vad du är ute efter och hur du har tänkt dig att använda bildskärmen kan du välja bland en rad olika typer och märken. Du bör se till skärmens märke, storlek, responstid samt upplösning innan du gör ditt val.

Den allra vanligaste bildskärmstypen är i dag LCD-skärmen. Den består av ett antal pixlar eller bildpunkter som skapar bilden, som sedan sänds ut genom skärmen. Bildkvaliteten bestäms till stor del av datorns grafikkort, skärmens upplösning samt färgerna och kontrasten. Ju högre upplösning, desto bättre grafik med fler och finare detaljer. I dag finns det även LED-skärmar. Dessa skärmar kan sägas vara en vidareutveckling av LCD-skärmen.

4 saker att tänka på

  • Skärmstorlek - Du bör fundera kring vilken storlek du vill ha på skärmen – helt enkelt vad som passar för dina behov. Om du exempelvis tittar mycket på film, spelar spel och liknande kan det vara behagligt med en större skärm. De vanligaste skärmstorlekarna är 19, 21, 24, 27 och 30 tum. Ju större desto dyrare gäller generellt.
  • Datorns grafikkort - Det är viktigt att se till att datorn har ett bra grafikkort för att kunna matcha bildskärmens upplösning. Datorns grafikkort måste kunna hantera bildskärmen för att skärmen ska fungera på rätt sätt.
  • Responstid - Responstiden anger hur snabbt en pixel uppdateras. Att responstiden är snabb är särskilt viktigt om du har tänkt använda bildskärmen vid spel, där grafiken annars kan haka upp sig. Med en snabb responstid får du också en häftigare spel- och filmupplevelse.
  • Utrymme - Har du plats med en stor bildskärm? Har du ett litet skrivbord kan det bli väldigt trångt vilket påverkar ergonomin för hur du jobbar. Om du har möjlighet, välj en bildskärm man kan sätta upp på väggen för att spara utrymme!

3 butiker du bör överväga
Star5
Samsung C24F396FHUXEN
  • Mycket prisvärt alternativ
  • Helt lagom för vanligt surfande
  • Välvd skärm

Samsung C24F396FHUXEN

En välvd skärm på 23,5 tum från Samsung. Extremt tunn och snygg skärm som är välvd (likt de stora iMax-biodukarna). Eyesaver-funktion som är snäll mot ögonen. En skärm för dig som vill ha en bekväm och skön upplevelse av skärmen när du jobbar eller surfar mycket.

1 690 kr
Ev. priser är från 2024-05-05 och är exkl frakt.

Star4
ASUS Gamingskärm
  • Perfekt skärm för datorspel
  • Supersnabb responstid

ASUS Gamingskärm

En 24” full HD-skärm som lämpar sig utmärkt för spel då den har en responstid på 1 ms. Med denna bildskärm får du en riktigt häftig spelupplevelse, då grafiken ritas upp mycket snabbt.

1 990 kr
Ev. priser är från 2023-12-17 och är exkl frakt.

Star3
Samsung 27 tums datorskärm
  • Eco saving-teknik

Samsung 27 tums datorskärm

En 27” Full-HD gamingskärm från Samsung. Med snygg design, hög upplösning och snabb responstid är denna skärm perfekt för dig som spelar mycket. Men den fungerar såklart utmärkt till mycket annat också! Eco saving-teknik för att dra mindre ström.

1 990 kr
Ev. priser är från 2023-12-28 och är exkl frakt.

Rabattkoder och erbjudanden från butiker som säljer Bildskärm
Kod Sista datum Beskrivning
2024-10-27 Fynda hos CDON Se erbjudandet hos CDon
Butiker som säljer bildskärmar
Asus
Asus
Asus är ett taiwanesiskt företag som tillverkar datorer och datordelar. Datorer från ASUS bygger på banbrytande innovation och hög prestanda. Datorerna håller hög kvalitet och går i linje med den senaste tekniken. Asus erbjuder fria returer och 2 års garanti.
CDon
CDon
CDON erbjuder det mesta inom film, musik, spel och hemelektronik. CDON är en väletablerad butik som erbjuder ett brett sortiment av allt från böcker till mobiltelefoner. CDON erbjuder dessutom fri frakt om du handlar varor för över 600 kr. Här finns allt du behöver för hemmet och många bra film och musikupplevelser!
Dustin
Dustin
Dustin är en butik inom med hemelektronik men vars signum är ett brett utbud av datorrelaterde produkter. Allt från datorer till till den vanliga konsumenten till datorkomponenter för den som bygger sin egen dator. Dustins huvudfokus är små- till medelstora företag men att vara privatkund är inget som helst hinder. Snarare en fördel då du får ta del av all expertis som finns hos Dustin!
Dustin Home
Dustin Home
Dustin Home erbjuder allting inom elektronik, datorer och hemelektronik. Leveranserna är supersnabba och priserna låga - och utbudet är gigantiskt. Hittar du inte din pryl här så finns den nog inte.
Proshop
Proshop
Proshop är från början ett danskt företag som säljer IT och hemelektronik, nu även i Sverige som ett första steg i en större internationalisering. Hos Proshop hittar du ett stort utbud av IT-varor och tillbehör samt hemelektronik, sortimentet är noga utvalt och lokalt anpassat med lokala, svenska leverantörer.
Webhallen
Webhallen
Webhallen.com har både fysiska butiker och en populär webbsida. De är framförallt kända för att vara en pålitlig källa till många TV-spel men har också ett mycket gott utbud av hemelektronik.

Övriga butiker

Håller du inte med om att någon av de ovanstående butikerna faktiskt säljer bildskärmar? Påpeka gärna om någon butik hamnat fel.

Bildskärmar du kan köpa nu