Enkla tips för att välja rätt datortyper när du köper på nätet

Dator

Att köpa en dator är inte det lättaste som finns. Marknaden för datorer har exploderat de senaste 10 åren och det finns en enorm mängd olika märken, både sådana man känner igen och sådana som är mer okända. Om man köper dator på Internet kan man hitta datorer till riktigt bra priser. Problemet är att det inte finns någon säljare att prata med. Hur ska man veta vilket märke man ska välja? Ska man hellre välja en dator som har hög prestanda eller en med mycket minne? Ska du köpa en stationär dator eller en bärbar? Här tänkte vi försöka ge dig några riktlinjer för vad du ska tänka på.

Att köpa en dator kan kännas precis lika krävande som att köpa en bil. De som kan mycket om datorer och teknik brukar ofta använda termer som kan verka som ren grekiska för den oinvigde.

Kort kan man förklara de tre sakerna ovan så här; Om du vill ha en dator som kan ha många program igång samtidigt, då ska du ha ett stort RAM-minne. Om du helst av allt vill spara stora filer då är det hårddisken som ska vara stor. Om du vill att datorn ska vara snabb när det kommer till att starta program och liknande då är det en bra processor som du ska fokusera på.

Det absolut bästa är ju om du köper en dator som är bra på det mesta men det kan bli ganska dyrt så det kan vara en bra idé att tänka ut vad du ska ha den till och sedan välja något av de ovan som du fokuserar lite extra på. När du vet vilket kan du exempelvis vända dig till ett av dessa tre märkena:

3 saker att tänka på

  • RAM-minne: Är den typen av minne som lagrar data samtidigt som programmen är igång. Det kallas också för arbetsminne. Ju större RAM-minne du har på din dator, desto fler program klarar datorn att köra samtidigt utan att den blir långsam.
  • Hårddisken: Hårddisken är datorns minne skulle man kunna säga. På hårddisken lagras alla filer man sparar på datorn. Om du ska spara stora filer (exempelvis filmer) eller stora mängder små filer (ljud eller bilder) på datorn kan det vara bra att ha en stor hårddisk. Om man får slut på plats på datorn kan man köpa en extern hårddisk som man kopplar till datorn för att spara fler filer.
  • Processor: När man köper en ny dator står det ofta hur många hertz processorn är på. Man skulle kunna säga att ju bättre processor du har, desto snabbare dator. Idag är standarden på processorer ganska hög när man köper en ny dator men det kan ändå vara bra att hålla koll på hur stark processorn är.

3 produkter du bör överväga
Star5
Mac
  • Enastående design
  • Lätt att använda

Mac

För många är det antingen eller, om man ska köpa en Mac eller PC, och det går inte att jämföra dem rakt av. Mac är snyggare, mer lättförståeligt än PC som tex Dell eller HP. En smaksak helt enkelt.

Ev. priser är från 2024-01-27 och är exkl frakt.

Star4
HP
  • Många olika designer
  • Stor valfrihet

HP

HP eller Hewlett-Packard är ett företag som tillverkar allt från digitalkameror till just datorer. Prismässigt är man lite dyrare än Dell men med en HP dator har du större möjlighet att välja olika komponenter. HP har också arbetat mycket med designen på deras datorer för att kunna konkurrera med exempelvis Apple.

Ev. priser är från 2023-03-05 och är exkl frakt.

Star4
Dell
  • Lätt att specialanpassa
  • Möjlighet att hitta/skapa riktigt billiga datorer
  • Bra kundtjänst

Dell

Dell är ett företag som framförallt säljer datorer via sin hemsida där man har mycket stor valfrihet i hur man får konfigurera datorn. Genom att sälja datorer som är specialanpassade för olika typer av användare samt köpa dator via nätet kan man hålla kostnaderna på datorerna nere.

Ev. priser är från 2023-11-09 och är exkl frakt.

Rabattkoder och erbjudanden från butiker som säljer Dator
Kod Sista datum Beskrivning
2024-10-27 Fynda hos CDON Se erbjudandet hos CDon
Butiker som säljer datortyper
24.se
24.se
24.se är ett företag som har ett brett sortiment av hemelektronik. Här finns tillbehör till mobiltelefoner, datorer, tv-spel, surfplattor, laptops med mera. 24.se har både låga priser och hög kvalitet. Du som kund kan alltid känna dig trygg med att handla från 24.se.
AliExpress
AliExpress
Hos Aliexpress hittar du allt mellan himmel och jord. Här köper du dina prylar direkt från återförsäljarna i Kina och du på så vis ett pris som andra butiker har svårt att matcha. Kasta dig in bland kategorierna eller söka efter sådant du är van att hitta på hemmaplan, du kommer inte bli besviken på priserna.
Amazon.se
Amazon.se
Amazon.se säljer allt du kan tänkas behöva, från böcker till skönhet och elektronik. Amazon har ett mycket brett utbud, till väldigt attraktiva priser. Amazon jobbar också med snabba leveranser, perfekt för den med kort framförhållning. Här är det enkelt att shoppa och bli nöjd!
Asus
Asus
Asus är ett taiwanesiskt företag som tillverkar datorer och datordelar. Datorer från ASUS bygger på banbrytande innovation och hög prestanda. Datorerna håller hög kvalitet och går i linje med den senaste tekniken. Asus erbjuder fria returer och 2 års garanti.
Billig teknik
Billig teknik
Billigteknik.se erbjuder ett brett utbud av en rad olika teknikprodukter, allt till låga priser. Billig teknik har båda nya och begagnade produkter, och ett sortiment som ständigt utvecklas. Butiken jobbar med säkra betalningar och trygga villkor. Hos Billig teknik får du också bra support och snabb leverans på dina beställningar.
Buyers club
Buyers club
Buyers club erbjuder en bred nätshopping med mängder av produkter från en mängd produktkategorier. Hos Buyers club hittar du köksprodukter, kläder, skor, gamingprodukter, boxar med mera. Buyers club anpassar sig efter efterfrågan och har allt mellan himmel och jord.
CDon
CDon
CDON erbjuder det mesta inom film, musik, spel och hemelektronik. CDON är en väletablerad butik som erbjuder ett brett sortiment av allt från böcker till mobiltelefoner. CDON erbjuder dessutom fri frakt om du handlar varor för över 600 kr. Här finns allt du behöver för hemmet och många bra film och musikupplevelser!
Dustin
Dustin
Dustin är en butik inom med hemelektronik men vars signum är ett brett utbud av datorrelaterde produkter. Allt från datorer till till den vanliga konsumenten till datorkomponenter för den som bygger sin egen dator. Dustins huvudfokus är små- till medelstora företag men att vara privatkund är inget som helst hinder. Snarare en fördel då du får ta del av all expertis som finns hos Dustin!
Dustin Home
Dustin Home
Dustin Home erbjuder allting inom elektronik, datorer och hemelektronik. Leveranserna är supersnabba och priserna låga - och utbudet är gigantiskt. Hittar du inte din pryl här så finns den nog inte.
HP
HP
HP är ett stort internationellt företag med verksamhet i över 170 länder runt om i världen. De säljer it-produkter och lösningar till både dig som privatperson och företag, för att dina teknikupplevelser ska förbättras och du ska få en hållbar och funktionell it-miljö. Hos HP kan du alltså både få hjälp med fysiska teknikprodukter samt smarta lösningar för att göra ditt teknikliv lättare.
ITsajten
ITsajten
Itsajten är en uppstickare inom ithandeln som vuxit ordentligt det senaste åren. Hos itsajten finns ett digert sortiment inom hemelektronik, mobiltillbehör och laptopladdare. Itsajten har örat mot marknaden och har alltid de digitala tillbehör som är mest efterfrågade just nu.
Loh Electronics
Loh Electronics
Loh electronic är den lite mer specialiserade butiken som pysslar med datorkomunikation och då gärna trådlös sådan. Hos Loh electronics kan du sätta upp ett bra kameraövervakningssystem till firman eller hemmet, eller fixa bra förstärkning i ett större område för wi-fi. Loh electronics har pdoukterna som löser allt från de mindre till de större problemen.
Proshop
Proshop
Proshop är från början ett danskt företag som säljer IT och hemelektronik, nu även i Sverige som ett första steg i en större internationalisering. Hos Proshop hittar du ett stort utbud av IT-varor och tillbehör samt hemelektronik, sortimentet är noga utvalt och lokalt anpassat med lokala, svenska leverantörer.
Thorn
Thorn
Thorn är företaget som har 40 år inom branschen i ryggen. Denna gedigna erfarenhet återspeglas i form av deras breda kompetens - här får kunden alltid hjälp med sina problem. Man jobbar efter mottot "Rätt produkt till rätt person", och satsar uteslutande på produkter av hög kvalitet.

Övriga butiker

Håller du inte med om att någon av de ovanstående butikerna faktiskt säljer datortyper? Påpeka gärna om någon butik hamnat fel.

Datortyper du kan köpa nu