Enkla tips för att välja rätt skrivare när du köper på nätet

Skrivare

I utbudet av skrivare för hemmabruk finns mängder av typer av skrivare att välja mellan. Du kan välja att köpa antingen en bläckstråleskrivare eller en laserskrivare, eller varför inte en ”allt-i-ett”-skrivare? Vilken du ska välja beror helt på till vad du egentligen har tänkt att använda din skrivare.

Nedan kan du läsa om för och nackdelar med de olika typerna av skrivare:

Bläckstråleskrivare: Fördelar och nackdelar

+ Finns många mindre modeller som inte tar särskilt stor plats
+ Bättre fotoutskrifter generellt
– Bläckpatronerna kan ta slut snabbt – dyrare utskrifter
– Problem med bläcksystemet kan uppstå, patroner kan torka ut

Bläckstråleskrivaren passar dig som använder din skrivare ofta och gärna skriver ut bilder och foton, eftersom denna typ av skrivare ofta ger bättre fotoutskrifter. Däremot är bläckstråleskrivaren inte särskilt ekonomisk på lång sikt, då bläckpatronerna kan torka mellan användningarna vilket gör att det går åt mycket bläck.

Laserskrivare

+ Billigare per utskrift
+ Kan stå oanvänd en lång tid utan att färgen torkar ut
– De flesta modeller är stora och klumpiga
– Dyrt att byta ut toner när de tagit slut
– Sämre fotoutskrifter generellt

Laserskrivaren är ett bra val för dig som behöver göra stora mängder utskrifter, och särskilt då textdokument och liknande. Den är billigare per utskrift än en bläckstråleskrivare, något som har mycket att göra med det faktum att tonern i en laserskrivare, till skillnad från bläckpatronerna, inte torkar ut. Tonern kan vara dyr att byta ut när den väl tar slut, men i gengäld räcker en toner till laserskrivare mycket länge. Laserskrivare kan också vara klumpiga i jämförelse med bläckstråleskrivare.

”Allt-i-ett”-skrivare

+ Har scanner, skrivare, kopiator och ibland också faxfunktion
+ Kostar inte särskilt mycket mer än en vanlig skrivare
– Tar oftast mer plats än en vanlig skrivare

”Allt-i-ett”-skrivaren är ett bra val för dig som jobbar mycket med olika typer av utskrifter. Med denna multifunktionsskrivare kan du, förutom att göra utskrifter, skanna in foton och dokument samt göra kopior. I vissa fall går den även att använda som fax.

4 saker att tänka på

  • Tänk först ut vad som är viktigt att din skrivare kan göra och bestäm sedan vilken typ av skrivare du behöver, inte tvärtom.
  • Som sagt: Kommer du skriva ut mycket och ofta, välj en laserskrivare. Vill du ha en som är billig i inköp, köp en bläckstråleskrivare. Vill du kunna scanna och kopiera också, köp en multifunktionsskrivare.
  • Om du kommer ha skrivaren i ett utrymme du delar med andra, tex i vardagsrummet så välj en tyst laserskrivare.
  • Om du kommer vilja skriva ut foton ofta så är nog inte ens en bläckstråleskrivare tillräckligt, då bör du investera i en fotoskrivare.

3 skrivartyper du bör överväga
Star4
HP Deskjet 2630 Bläckstråleskrivare
  • Mycket prisvärd bläckstråleskrivare
  • Passar både text och fotourskrifter

HP Deskjet 2630 Bläckstråleskrivare

Ett billigt och bra alternativ om du vill ha en bläckstråleskrivare. Denna modell har trådlösa funktioner. Skriver ut upp till 6 sidor i minuten.

Ev. priser är från 2024-05-03 och är exkl frakt.

Star4
Allt-i-ett skrivare Canon PIXMA TR8550
  • Skrivare, scanner och kopiator i ett

Allt-i-ett skrivare Canon PIXMA TR8550

En “allt-i-ett”-skrivare som kan skriva ut, skanna och kopiera. Kostar inte särskilt mycket mer än de flesta laserskrivare som finns på marknaden. Just detta är en bläckstråleskrivare.

1 529 kr
Ev. priser är från 2024-05-03 och är exkl frakt.

Star4
Samsung SL-M2026W Laserskrivare
  • Liten
  • Billig

Samsung SL-M2026W Laserskrivare

Denna modell är en relativt billig laserskrivare. Också denna fungerar trådlöst, samt har en smidig design.

Ev. priser är från 2024-04-28 och är exkl frakt.

Butiker som säljer skrivare
CDon
CDon
CDON erbjuder det mesta inom film, musik, spel och hemelektronik. CDON är en väletablerad butik som erbjuder ett brett sortiment av allt från böcker till mobiltelefoner. CDON erbjuder dessutom fri frakt om du handlar varor för över 600 kr. Här finns allt du behöver för hemmet och många bra film och musikupplevelser!
Dustin
Dustin
Dustin är en butik inom med hemelektronik men vars signum är ett brett utbud av datorrelaterde produkter. Allt från datorer till till den vanliga konsumenten till datorkomponenter för den som bygger sin egen dator. Dustins huvudfokus är små- till medelstora företag men att vara privatkund är inget som helst hinder. Snarare en fördel då du får ta del av all expertis som finns hos Dustin!
Dustin Home
Dustin Home
Dustin Home erbjuder allting inom elektronik, datorer och hemelektronik. Leveranserna är supersnabba och priserna låga - och utbudet är gigantiskt. Hittar du inte din pryl här så finns den nog inte.
HP
HP
HP är ett stort internationellt företag med verksamhet i över 170 länder runt om i världen. De säljer it-produkter och lösningar till både dig som privatperson och företag, för att dina teknikupplevelser ska förbättras och du ska få en hållbar och funktionell it-miljö. Hos HP kan du alltså både få hjälp med fysiska teknikprodukter samt smarta lösningar för att göra ditt teknikliv lättare.
Proshop
Proshop
Proshop är från början ett danskt företag som säljer IT och hemelektronik, nu även i Sverige som ett första steg i en större internationalisering. Hos Proshop hittar du ett stort utbud av IT-varor och tillbehör samt hemelektronik, sortimentet är noga utvalt och lokalt anpassat med lokala, svenska leverantörer.
Shopping4Net
Shopping4Net
Shopping4net är en e-handelsportal som erbjuder mänga spännande produkter under många olika kategorier. Sortimentet utökas ständigt och här finns allt från kontaktlinser till leksaker. Shopping4net erbjuder mycket fina priser och har en utbyggd kundservice som gärna hjälper dig och svarar på dina frågor.

Övriga butiker

Håller du inte med om att någon av de ovanstående butikerna faktiskt säljer skrivare? Påpeka gärna om någon butik hamnat fel.

Skrivare du kan köpa nu