Enkla tips för att välja rätt fotoskrivare när du köper på nätet

Fotoskrivare

En fotoskrivare skiljer sig i format och utseende inte från en vanlig skrivare. Det som skiljer fotoskrivaren från andra typer av skrivare är att den är specialtillverkad för att ge en mycket bra kvalitet på utskrifter av foton och bilder. Med fotoskrivare och specialtillverkat fotopapper kan du skriva ut dina digitalfoton hemma i stället för att skicka iväg bilderna på framkallning.

En fotoskrivare använder en teknik som kallas sublimeringstryck. I skrivaren finns ett skrivarhuvud som värmer upp färgerna (cyan, magenta, gul och svart) så att färgen går från ett fast tillstånd till att bli gas. Genast därefter kyls gasen ner så att färgen fästs på skrivarpappret. Efter denna procedur trycks ett skyddslager på utskriften, detta för att bilden ska skyddas mot UV-ljus och repor.

Om du vill ha möjligheten att skriva ut foton på din skrivare, men även behöver använda skrivaren för utskrifter av textdokument, är en bläckstråleskrivare ett alternativ. Fotoskrivarna är nämligen begränsade i sitt användningsområde.

Fotoskrivare finns, precis som alla andra typer av skrivare, i alla möjliga modeller och prisklasser, från relativt avskalade modeller till mycket avancerade varianter. Skillnaderna ligger i de extra funktioner som respektive skrivare har. Om du bara vill skriva ut dina familjebilder på fotopapper behöver du förmodligen inte den mest avancerade fotoskrivaren. Arbetar du professionellt med bilder vill du säkert ha möjligheten att koppla en digitalkamera direkt till skrivaren.

Fördelar med fotoskrivare

 • Utmärkt kvalitet på fotoutskrifter
 • Ofta bra funktioner för direktkoppling mellan kamera och skrivare
 • Du kan skriva ut ett foto direkt efter att du har tagit det

Nackdelar med fotoskrivare

 • Högre kostnad per utskrift än utskrifter med en bläckstråleskrivare
 • Dyrare än att skicka kort på framkallning
 • Det tar ganska lång tid att skriva ut många foton

2 saker att tänka på

 • Fotoskrivaren är något begränsad när det gäller andra typer av utskrifter. Om du vill ha en skrivare som klarar av både fotoutskrifter och vanliga textdokument ska du kanske fundera på att köpa en bläckstråleskrivare i stället.
 • Fotoutskrifter är dyrare än vanliga utskrifter. För en fotoskrivare används nämligen speciellt fotopapper. Priset per utskrift är normalt lägre för bläckstråleskrivare eftersom det finns fler leverantörer av fotopapper att välja mellan.

2 fotoskrivare du bör överväga
Star5
Epson WorkForce 4730DTWF
 • Mycket god utskriftskvalitet för att vara en bläckstråleskrivare
 • Snabba utskrifter
 • Låg kostnad per utskrift

Epson WorkForce 4730DTWF

Epson WorkForce Pro är egentligen en bläckstråleskrivare men det är för den alldeles utsökta utskriftskvaliteten som den är mest känd. Samtidigt är kostnaden för en utskrift klart under medel. Kan skriva ut dubbelsidigt.

1 490 kr
Ev. priser är från 2024-03-28 och är exkl frakt.

Star4
HP Photosmart 7510e
 • Mycket enkel installation
 • Klart godkända fotoutskrifter till ett lågt pris

HP Photosmart 7510e

HP Photosmart 7510e är en multifunktionsskrivare som skriver ut foton med god kvalitet. Med pekskärmen är det enkelt att styra skrivaren. Installationen är också en dröm.

1 449 kr 1 990 kr

Rabattkod: = Fynda hos CDON

Ev. priser är från 2024-03-19 och är exkl frakt.

Rabattkoder och erbjudanden från butiker som säljer Fotoskrivare
Kod Sista datum Beskrivning
2024-10-27 Fynda hos CDON Se erbjudandet hos CDon
Butiker som säljer fotoskrivare
CDon
CDon
CDON erbjuder det mesta inom film, musik, spel och hemelektronik. CDON är en väletablerad butik som erbjuder ett brett sortiment av allt från böcker till mobiltelefoner. CDON erbjuder dessutom fri frakt om du handlar varor för över 600 kr. Här finns allt du behöver för hemmet och många bra film och musikupplevelser!
Dustin
Dustin
Dustin är en butik inom med hemelektronik men vars signum är ett brett utbud av datorrelaterde produkter. Allt från datorer till till den vanliga konsumenten till datorkomponenter för den som bygger sin egen dator. Dustins huvudfokus är små- till medelstora företag men att vara privatkund är inget som helst hinder. Snarare en fördel då du får ta del av all expertis som finns hos Dustin!
Dustin Home
Dustin Home
Dustin Home erbjuder allting inom elektronik, datorer och hemelektronik. Leveranserna är supersnabba och priserna låga - och utbudet är gigantiskt. Hittar du inte din pryl här så finns den nog inte.
Webhallen
Webhallen
Webhallen.com har både fysiska butiker och en populär webbsida. De är framförallt kända för att vara en pålitlig källa till många TV-spel men har också ett mycket gott utbud av hemelektronik.

Övriga butiker

Håller du inte med om att någon av de ovanstående butikerna faktiskt säljer fotoskrivare? Påpeka gärna om någon butik hamnat fel.

Bra webbsidor som kan ge dig mer information

Canon PIXMA PRO-100S
Canon PIXMA PRO-100S
En mycket kompetent fotoskrivare som kan skriva ut foton i proffskvalitet på papper ända upp till A3+ (det vill säga något större än A3). Färgämnesbaserat bläck uppdelat på hela 8 patroner ger fantastisk precision!

Fotoskrivare du kan köpa nu