Enkla tips för att välja rätt vitvaror när du köper på nätet

Vitvaror

Vitvaror är det samlade namnet för större hushållsmaskiner. Exempelvis diskmaskiner, tvättmaskiner, kylar, frysar, köksfläktar eller spisar. Att vitvaror kallas just vitvaror var att från början var nämligen dessa oftast vita. Idag är vitvaror mest ett samlingsnamn och inte en beskrivning av designen på hushållsmaskiner. Detta eftersom vitvaror idag kan komma i de flesta färger (merparten är dock fortfarande vita).

Det vitvaror har gemensamt är den svårigheten det innebär att flytta på dem tillskillnad från mindre köksmaskiner som mixers eller elvispar. En ytterligare sak som är gemensamt för vitvaror är att det oftast ingår många vitvaror när man köper eller hyr en lägenhet eller ett hus. Vitvaror är överlag ganska dyrt och det är inte något gemene man byter ut var eller vartannat år.

På senare tid har den främsta graderingen på hur bra vitvaror är varit en energiklassificering. Denna energiklassificering används numer både som information för köpare men också som marknadsföring av de olika tillverkarna. Den officiella graderingen sträcker sig mellan A och G där A är den högsta graderingen. Nu mer kan man även hitta A+, A++ och A+++ på sina vitvaror, detta innebär förvisso att dessa är ännu mer energieffektiva men är ingen officiell gradering utan främst ett marknadsföringsknep.

Vitvaror blir mer och mer vanligt att köpa på nätet. Detta eftersom man ofta köper vitvaror baserat på hårda fakta i form av energiåtgång, storlek, pris etc och då man kan få dem enkelt hemskickade till ett överkomligt pris.

Foto: Ambro / freedigitalphotos.net

5 saker att tänka på

 • Att köpa vitvaror med en hög energiklass kanske känns lite extra i plånboken just nu, men de pengar du förlorar idag sparar du igen på elräkningen samtidigt som du räddar miljön!
 • Vitvaror är stora maskiner som syns nästan hela tiden. Tänk på att köpa vitvaror som passar in i ditt kök eller badrum och som du tycker är snygga. De blir en viktig del av hemmet!
 • Vitvaror tar även mycket plats, se till att du mätt upp ordentligt innan och försök hitta vitvaror som har maximal volym inuti så att du kan få plats med allt du behöver i dem.
 • Många olika vitvaror finns i liknande design när de kommer från samma märke. Att köpa maskiner ur samma serie ser ofta väldigt snyggt ut!
 • Många vitvaror behöver installeras av professionella för att du ska kunna vara säker på att allt är korrekt ur en försäkringssynpunkt. Överväg att kontakta någon eller prata med din hyres- eller bostadsvärd.

3 butiker du bör överväga
Star5
L'Easy
 • Bra priser.
 • Hemleverans.
 • Installerar produkterna hemma hos dig.

L'Easy

L'Easy är en nätbutik som säljer det mesta inom vitvaror med även andra produkter. L'Easy har relativt låga priser och levererar den produkten du köper hem till dig. Sedan installerar de även produkten så att installationen går rätt till. detta är verkligen en fördel när det kommer till vitvaror. Du är även 14 dagars returrätt på L'Easy.

Ev. priser är från 2024-05-19 och är exkl frakt.

Star4
Elon.se
 • Vitvaruspecialist
 • Enkelt
 • Många produkter att välja på

Elon.se

Elon.se är en vitvaruspecialist på nätet som har allt du behöver i form av vitvaror samt små och stora maskiner till hemmet. Elon har också lokala butiker så att du kan klämma och känna på produkterna i förväg om du vill.

Ev. priser är från 2024-05-19 och är exkl frakt.

Star3
Kelkoo.se
 • Internationellt företag.
 • Miljontals produkter.
 • Användarrecensioner.

Kelkoo.se

Kelkoo är ett internationellt företag som undersöker priser på flera miljoner olika produkter världen över. Genom det är de ett utmärkt alternativ att leta vitvaror på eftersom du dels får den information du behöver men också produkter till det bästa priset. Du hittar även användares egna recensioner av produkter vilket säkerligen är hjälpsamt när du ska ta ett beslut.

Ev. priser är från 2024-04-28 och är exkl frakt.

Butiker som säljer vitvaror
Electrolux
Electrolux
Electrolux erbjuder proffsiga produkter inom hushåll, städning, tvätt med mera. Denna välkända producent av vitvaror gör ingen kund besviken. Electrolux grundar sig i svenska värderingar och har ett hållbart tänk. Electrolux hjälper dig som kund att trivas i ditt hem, med produkter som fungerar.
Hemmy
Hemmy
Hemmy har en butik fylld med varor främst för tvättstugan, köket och trädgården. Hos Hemmy hittar du allt från vitvaror och vattenpumpar till poolen till mer trendkänsliga inredningsdetaljer som får hemmet att framstå från sin bästa sida. Hemmy erbjuder tips, råd och offert över telefon och hjälper dig mer än gärna med inspiration.
L'EASY
L'EASY
LÉASY månar om dig som kund till 100%. De hjälper dig med goda råd och tips så att du garanterat hittar rätt produkt som du letar efter i en djungel bland allt från datortillbehör till vitvaror. I kundservice svarar de gärna på alla dina frågor. De erbjuder dig sedan hjälp med hemleverans och installation när du beställt din vara, för att du garanterat ska bli nöjd med ditt köp

Övriga butiker

Håller du inte med om att någon av de ovanstående butikerna faktiskt säljer vitvaror? Påpeka gärna om någon butik hamnat fel.