Enkla tips för att välja rätt torkskåp när du köper på nätet

Torkskåp

Vad skulle förskolor, skolor och fritidshem göra utan torkskåp? Ett torkskåp kan dock även användas i det större hushållet med många mindre barn. Det är enkelt och praktiskt att kunna hänga upp barnens blöta kläder på en plats och dessutom få kläderna torkade på samma gång. Om du är intresserad av att köpa ett torkskåp för hemmet, så läs vidare. Vi ger även några rekommendationer på bra torkskåp.

En naturlig fråga är vad det är för skillnad mellan ett torkskåp och en torktumlare. Båda torkar ju kläder? Den största skillnaden är att ett torkskåp kan användas för torkning av både nytvättade plagg och plagg som helt enkelt bara är blöta. I en torktumlare bör du inte torka använda kläder. Det finns nämligen risk att smuts och damm från kläderna förstör den känsliga elektroniken. En annan skillnad är att ett torkskåp är betydligt större än en torktumlare. Kapaciteten är alltså betydligt större, vilket gör att du kan låta större mängder kläder torka på en och samma gång.

Så här fungerar ett torkskåp

I ett torkskåp hängtorkar du kläder. I torkskåpet finns linor och hängare på vilka du helt enkelt placerar de blöta kläderna. När du har arrangerat de blöta kläderna i torkskåpet, så stänger du dörren och väljer torkprogram. En del torkskåp använder sig av sensorstyrning för att mäta den kvarvarande fukten i skåpet. När kläderna är torra slår skåpet av automatiskt. Andra torkskåp har enbart tidsstyrning.

Det finns i huvudsak två olika tekniker för torkskåp. De lite äldre varianterna torkar kläderna genom att blåsa varmluft på kläderna. I de flesta torkskåp av idag används dock kondenseringsteknik.

5 saker att tänka på

  • Utbudet av torkskåp för privat användning är inte särskilt stort. Du behöver inte nöja dig med vilken modell som helst, men det kan vara bra att känna till att dina valmöjligheter är begränsade.
  • Du kan med fördel välja ett torkskåp som arbetar med kondenseringsteknik. Det är en effektiv och strömsnål teknik.
  • För enklare användning, välj ett torkskåp med sensorstyrning. Med sensorstyrning sliter du inte på kläderna i onödan och minskar dessutom energiförbrukningen.
  • Behöver du olika torkprogram för olika typer av kläder? Ju fler torkprogram desto större användningsområde. Samtidigt får du vara beredd på att betala lite mer.
  • Hur stor kapacitet behöver du? De flesta torkskåp för hemmabruk i golvmodell har en kapacitet som är fullt tillräcklig för de flesta, men för den riktigt stora barnfamiljen, daghemmet eller förskolan kan ett torkskåp med dubbeldörrar vara en bättre lösning.

3 produkter du bör överväga
Star4
Nimo torkskåp svart
  • Sensorstyrning
  • Hängare på insidan av dörren

Nimo torkskåp svart

Torkskåp i golvmodell med sensorstyrning som gör att skåpet slår av när kläderna är torra. Två program samt manuell tidsinställning.

6 245 kr
Ev. priser är från 2019-09-18 och är exkl frakt.

Star4
Nimo torkskåp vit
  • Sensor
  • Smarta hängare

Nimo torkskåp vit

Nimo torkskåp med vikbara hängare som kan dras ut. Automatisk avstängning med sensor, vilket gör torkskåpet mycket energieffektivt.

5 195 kr
Ev. priser är från 2019-09-18 och är exkl frakt.

Star3
Nimo torkskåp
  • Tidsstyrning

Nimo torkskåp

Torkskåp i golvmodell med tre smarta vikbara hängare. Tidsstyrd fläkt, steglös värme. Levereras med ventilationsanslutningar.

5 518 kr
Ev. priser är från 2019-09-18 och är exkl frakt.

Butiker som säljer torkskåp
Elon.se
Elon.se
Elon är Sveriges ledande butikskedja för hemprodukter och vitvaror. Här hittar du allt från kyl, frys och torktumlare till värmepumpar, rakapparater och lampor.
Hemmashoppen
Hemmashoppen
Hemmashoppen är butiken som växt så det knakat enda sedan starten 2013. Anledningen är de nöjda kunderna! Med säte i Ödsmål, där Hemmashoppens butik återfinns har verksamheten vuxit och nu finner du via deras webbshop vitvaror, köksprodukter, hemelektronik med mera till välpressade priser.
Tretti
Tretti
Hos Tretti hittar du vitvaror och hushållsapparater till bra priser. Sortimentet är stort, och butiken utvaldes till Årets e-handlare 2011. Fri frakt gäller inom hela landet!

Övriga butiker

Håller du inte med om att någon av de ovanstående butikerna faktiskt säljer torkskåp? Påpeka gärna om någon butik hamnat fel.

Torkskåp du kan köpa nu