Enkla tips för att välja rätt torktumlare när du köper på nätet

Torktumlare

Att ha en torktumlare hemma är mycket praktiskt. Att hänga upp kläder på tvättlinor efter tvätten är ganska mödosamt. Dessutom tar ju torkställningen en hel del plats. Har du inte utrymme för torkställningen i tvättstugan eller badrummet blir det till att hänga tvätten i något annat rum i hemmet.

Torktumlarens funktion är ytterst okomplicerad. Den torkar helt enkelt blöta, tvättade kläder. I torktumlarens innandöme är en trumma placerad, ungefär som i en tvättmaskin. När du har lagt i kläderna i trumman och valt torkprogram börjar trumman att rotera. Genom hålen i trumman blåses varmluft in för att torka kläderna.

Varianter av torktumlare

Det finns två metoder för att transportera bort fukten från själva trumman. En frånluftstumlare ansluts till ett ventilationsrör. Genom detta transporteras all fukt bort från torktumlaren. En kondenstumlare samlar i stället upp och kondenserar fukten. Det vatten som blir resultatet av kondenseringen rinner antingen ut i avloppet eller samlas i en tank på baksidan av torktumlaren. Vilken sorts torktumlare du ska välja är egentligen en smaksak. Det beror till stor del på vilka anslutningsmöjligheter du har i det utrymme där du installerar torktumlaren.

Förutom att det finns två typer av fristående torktumlare finns även tvättmaskiner med torktumlarfunktioner. En sådan maskin är utmärkt för hushållet som har ont om plats och gärna effektiviserar tvätten. Det du ska notera är dock att kapaciteten i kilo för tvätt respektive tumling inte är densamma.

Funktioner hos olika torktumlare

Alla torktumlare har olika torkprogram. Det är en nödvändighet – alla kläder bör ju inte tumlas i samma temperatur. En del torktumlare har dock fler specialprogram än andra. Om du har många ömtåliga klädesplagg är det klokt att välja en torktumlare med många specialprogram.

De flesta torktumlare har även sensorstyrd torkning. Det innebär att torktumlingen avslutas när maskinen genom fuktsensorer i trumman känner av att kläderna är torra.

5 saker att tänka på

 • Hur stor kapacitet behöver du? För den mindre barnfamiljen räcker förmodligen en kapacitet på upp emot 6 kilo alldeles utmärkt. För den större familjen kanske en modell med en kapacitet på upp emot 8 kilo är mer lämplig.
 • Är designen viktig för dig? De flesta torktumlare är inte särskilt fantasifullt designade. Torktumlaren är ju en bruksmaskin. Det finns dock en del modeller med ett lite annorlunda designspråk. För dessa måste du ofta vara beredd att betala lite extra.
 • Hur många specialprogram behöver du? Ju fler specialprogram desto större användningsområde. Med upp emot sex specialprogram kan du torka i princip alla typer av kläder i din torktumlare.
 • Vill du ha sensorstyrd torkning och/eller tidsstyrd torkning? Sensorstyrd torkning är tids- och energibesparande och lämplig för de flesta kläder. Med tidsstyrd torkning anpassar du själv torktiden efter klädernas kvalitet.
 • Dåligt med plats? Då kanske en kombinerad tvättmaskin/torktumlare är ett bra alternativ för dig? Det finns ett mindre antal av dessa modeller. Det du kan tänka på är att torkkapaciteten inte är lika stor som i en fristående torktumlare.

3 butiker du bör överväga
Star4
Smeg tvättmaskin/torktumlare
 • 2 in 1
 • Snygg design i rostfritt stål
 • Bra kapacitet

Smeg tvättmaskin/torktumlare

Om du har trångt hemma är en kombinerad tvättmaskin/torktumlare ett utmärkt val. Den har modellen har kapacitet för 7 kg vid tvätt och 4 kg vid tumling. Mängder av energibesparande tvätt- och torkprogram.

11 946 kr
Ev. priser är från 2021-10-25 och är exkl frakt.

Star4
AEG torktumlare
 • Stor kapacitet
 • Exakt fuktavkänning

AEG torktumlare

Populär torktumlare från AEG i det mer åtkomliga prissegmentet. En extra tyst torktumlare med målet att inte torka kläderna för mycket (vilket sliter på dem). Utrustad med kondensmätare för bästa möjliga torkning.

6 099 kr
Ev. priser är från 2021-06-27 och är exkl frakt.

Star3
Whirlpool torktumlare
 • Smart fuktavkänning

Whirlpool torktumlare

Torktumlare med Whirlpools ”6th sense”-teknik. Maskinen slår av när kläderna är torra. Flera program för särskilt omtåliga kläder. Torkkapacitet på 8 kg.

2 990 kr
Ev. priser är från 2021-11-13 och är exkl frakt.

Rabattkoder och erbjudanden från butiker som säljer Torktumlare
Kod Sista datum Beskrivning
2021-11-30 Välkommen till vår outlet på Svarvarvägen 10 i Skogås! Här kan du fynda billiga vitvaror, hushållsapparater, trädgårdsmaskiner, klimatprodukter och mycket mer till riktigt bra priser. Outleten ligger i anslutning till Hemmys lager i Skogås, i södra Stockh Se erbjudandet hos Hemmy
2021-11-28 Fira Black Week tillsammans med Hemmy och fynda dina favoritvaror! Vi släpper nya deals varje dag! Se erbjudandet hos Hemmy
2021-11-28 Under Black Week köper du matchande vitvaror till köket till kampanjpriser! Bara hos Hemmy! Se erbjudandet hos Hemmy
2021-11-28 Under Black Week kan du fynda träningsmaskiner av riktigt bra kvalite. Kör hårt och spana in erbjudandena hos Hemmy! Se erbjudandet hos Hemmy
2021-11-28 Under Black Week finner du sänkta priser på redan prisvärda dammsugare, bara hos Hemmy! Se erbjudandet hos Hemmy
Butiker som säljer torktumlare
eNemo
eNemo
eNemo säljer billiga vitvaror på nätet och har gjort så i Sverige sedan 2011. eNemo fokuserar på vitvaror, VVS produkter och hushållningsapparater. Här finns det mesta som kan tänkas behövas i ett välutrustat hem. Varorna hos eNemo är av hög kvalitet och levereras direkt från eNemos egna lager.
Hemmy
Hemmy
Hemmy har en butik fylld med varor främst för tvättstugan, köket och trädgården. Hos Hemmy hittar du allt från vitvaror och vattenpumpar till poolen till mer trendkänsliga inredningsdetaljer som får hemmet att framstå från sin bästa sida. Hemmy erbjuder tips, råd och offert över telefon och hjälper dig mer än gärna med inspiration.
Tretti
Tretti
Hos Tretti hittar du vitvaror och hushållsapparater till bra priser. Sortimentet är stort, och butiken utvaldes till Årets e-handlare 2011. Fri frakt gäller inom hela landet!
WhiteAway
WhiteAway
Hos Whiteaway hittar du kvalitetsvaror till riktigt bra priser. Med ett produktutbud bestående av kylskåp, frysar, tvättmaskiner, torktumlare med mera så finns här allt som kan tänkas behövas till det välutrustade hemmet. Whiteaway lägger stor vikt vid att vägleda sina kunder och ge de bästa tipsen och råden.

Övriga butiker

Håller du inte med om att någon av de ovanstående butikerna faktiskt säljer torktumlare? Påpeka gärna om någon butik hamnat fel.

Torktumlare du kan köpa nu