Enkla tips för att välja rätt kylskåp när du köper på nätet

Kylskåp

Vad ett kylskåp används till behöver kanske inte förklaras närmare, men vet du hur ett kylskåp fungerar och vilka olika typer av kylskåp det finns? I den här guiden får du all nödvändig information du behöver för att göra ett bra val när du är ute efter ett nytt kylskåp. Vi ger även rekommendationer på några sajter på nätet som erbjuder kylskåp.

Så här fungerar ett kylskåp

Ett kylskåp förvarar livsmedel i temperaturer mellan noll grader och normal rumstemperatur. Ett kylskap kan inte frysa livsmedel. Nästan alla kylskåp av modernt snitt använder en kompressorvärmepump för att transportera bort värme från skåpet. Det handlar om så kallad aktiv kylning. Luften transporteras bort genom fläktar. Det är därför kylen hela tiden ger ifrån sig ett surrande läte.

Olika typer av kylskåp

När du letar efter ett nytt kylskåp kan det vara lätt att bli överväldigad av alla modeller som finns och alla tekniska detaljer som vart och vartannat kylskåp kan ståta med. Varje tillverkare utrustar sina kylskåp med funktioner som säkert har sin funktion, men kanske inte är direkt nödvändiga.

Ett kylskåp av standardmodell är fristående och en höjd på cirka 180 centimeter. Ett sådant kylskåp rymmer mellan 300–400 liter, beroende på bredden och djupet. Det finns även kylskåp av mindre modell, som antingen kan placeras på golvet eller på en bänk. Normalt är dessa kylskåp hälften så rymliga som standardmodellen.

Vanliga extrafunktioner i ett kylskåp är bland annat automatisk avfrostning, fack för grönsaker med en lite mildare temperatur samt snabbkylning. Vissa kylskåp har inbyggda frysfack. Det gäller särskilt kylskåp av mindre storlek. En del kylskåp har en digital LCD-termometer för att du enkelt ska kunna övervaka temperaturen. De lite mer exklusiva varianterna av kylskåp kan dessutom ha inbyggd vattendispenser.

5 saker att tänka på

  • Hur stort ska kylskåpet vara? Det är självklart ditt tillgängliga utrymme i köket som avgör storleken på ditt kylskåp, men du kan även undersöka volymen lite närmare. Det kan skilja upp emot 100 liter mellan det rymligaste och det minst rymliga kylskåpet.
  • Vill du kunna övervaka temperaturen via en LCD-display? Med en utvändig LCD-display ser du direkt om temperaturen stiger eller sjunker och kan snabbt åtgärda eventuella fel.
  • Är färg och design viktigt? Kylskåp av standardmodell är kanske inte designmässiga mästerverk. För kylskåp med en iögonfallande design får du vara beredd att betala lite mer.
  • Ska kylskåpet ha inbyggt frysfack alternativt sval? Kylskåp med inbyggt frysfack är en utmärkt lösning för det mindre köket. En sval är perfekt för förvaring av frukt och grönsaker. Det är dina behov som styr valet av kylskåp.
  • Är extrafunktioner som automatisk avfrostning samt snabbkylning viktiga? Extrafunktioner som slår på och av automatiskt är praktiska att ha eftersom de förenklar användandet. Undersök dock priserna så att du inte betalar för mycket för funktioner du kanske inte ser som absolut nödvändiga.

3 butiker du bör överväga
Star5
Elon.se
  • Störst utbud av kylskåp

Elon.se

Vitvaruåterförsäljaren Elon bör vara ditt första stopp i jakten på ett kylskåp. Här kan du hitta ett enormt utbud av kylskåp från många olika leverantörer till mycket bra priser.

1 795 kr
Ev. priser är från 2024-04-14 och är exkl frakt.

Star4
eNemo - kylskåp
  • Utmärkt information
  • Bra sökfunktioner
  • Billigt

eNemo - kylskåp

eNemo är en vitvaruspecialist på nätet där du kan hitta alla sorters kylskåp och köpa dem billigt.

Ev. priser är från 2024-04-14 och är exkl frakt.

Star3
L'Easy
  • Köp kontant eller på avbetalning

L'Easy

Köp ditt kylskåp direkt på nätet! Hos L'Easy har du ett 30-tal olika kylskåp att välja mellan. Leverans och installation ingår.

Ev. priser är från 2024-04-14 och är exkl frakt.

Butiker som säljer kylskåp
Electrolux
Electrolux
Electrolux erbjuder proffsiga produkter inom hushåll, städning, tvätt med mera. Denna välkända producent av vitvaror gör ingen kund besviken. Electrolux grundar sig i svenska värderingar och har ett hållbart tänk. Electrolux hjälper dig som kund att trivas i ditt hem, med produkter som fungerar.
L'EASY
L'EASY
LÉASY månar om dig som kund till 100%. De hjälper dig med goda råd och tips så att du garanterat hittar rätt produkt som du letar efter i en djungel bland allt från datortillbehör till vitvaror. I kundservice svarar de gärna på alla dina frågor. De erbjuder dig sedan hjälp med hemleverans och installation när du beställt din vara, för att du garanterat ska bli nöjd med ditt köp

Övriga butiker

Håller du inte med om att någon av de ovanstående butikerna faktiskt säljer kylskåp? Påpeka gärna om någon butik hamnat fel.