Enkla tips för att välja rätt frysar när du köper på nätet

Frys

Frysen är faktiskt en ganska modern uppfinning. Det var under 1950-talet som mindre frysboxar började säljas i Sverige. Den första storsäljaren var City Box från svenska Electrolux. Den började säljas 1956.

En frys är en ganska enkel uppfinning. Frysen ser till att matvarorna som förvaras i skåpet har en temperatur som understiger noll grader. Normalt brukar man rekommendera att frysen ska hålla en temperatur på minus 18 grader.

I alla frysar av idag sitter en värmepump. Pumpens uppgift är att transportera bort värmen från skåpet genom så kallad aktiv kylning. Det är samma mekanism som används i ett kylskåp. Skillnaden är givetvis att frysens värmepump är mer effektiv.

Hur du väljer rätt frys

Det finns ett stort utbud av frysar att välja mellan. Alla större vitvarumärken erbjuder en produktlinje av frysar. Generellt kan man säga att det finns tre olika sorters frysar. För det första kan du välja standardmodellen, det vill säga en fristående frys i golvmodell. Den mäter ungefär 180 centimeter och har en kapacitet på cirka 250 liter.

För det andra kan du välja en frys i mindre storlek. Även denna placerar du enklast på golvet, men den kan också ställas på en bänk eller liknande. Förvaringsutrymmet är normalt ungefär hälften av det som gäller för standardmodellen. För det tredje har du möjligheten att köpa ett kombinationsskåp som innehåller både kyl och frys. Vanligast är att ett kombinationsskåp har kylskåpsdelen ovan frysdelen, men det finns även modeller där frysdelen är placerad vid sidan av kylskåpsdelen.

Vanliga extrafunktioner i en frys är automatisk avfrostning, snabbfrysning, LED-belysning, utvändig LCD-display som visar temperaturen samt ismaskin. Precis som med alla andra vitvaror avgörs antalet extrafunktioner av priset.

7 saker att tänka på

  • Kan du spara pengar på att köpa ett paket med både kyl och frys? Förutom att spara pengar får du även en enhetlig design på dina vitvaror.
  • Har frysen automatisk avfrostning, alternativt är frysen enkel att frosta av? En frys ska vara isfri för att fungera på bästa sätt. Med automatisk avfrostning får du ett problemfritt användande.
  • Är det en bättre idé att köpa ett kombinationsskåp än en fristående frys? Ett kombinationsskåp tar upp mindre plats, men samtidigt är förvaringsutrymmet för frysvaror mindre.
  • Hur stor volym ska frysen ha? En frys av golvmodell har en kapacitet på omkring 250 liter. Det finns frysar med såväl mindre som större kapacitet. Har du särskilda önskemål, undersök volymen extra noggrant.
  • Vilken modell vill du ha? Golvmodellen passar de flesta hushåll. I det mindre köket kanske en frys i mindre format för mer flexibel placering är lämpligare.
  • Hur stor är energiförbrukningen? Moderna frysar är strömsnåla, men om du är mycket noga med att minimera energiförbrukningen bör du leta lite extra noggrant.
  • Har du behov av extrafunktioner som exempelvis en ismaskin? Extrafunktioner kan vara praktiska att ha, men för varje extrafunktion du väljer måste du vara beredd på att priset ökar.

2 butiker du bör överväga
Star4
ELON - frysskåp
  • Stort utbud av frysar

ELON - frysskåp

Hos ELON hittar du ett stort utbud av frysar i alla storlekar och dimensioner.

Ev. priser är från 2024-04-21 och är exkl frakt.

Star3
L'Easy
  • Installation ingår

L'Easy

Om du vill handla frys på enklast möjliga sätt och dessutom få kylen levererad och installerad är L'Easy ett säkert val. Många olika frysar att välja mellan.

Ev. priser är från 2024-04-21 och är exkl frakt.

Butiker som säljer frysar
Electrolux
Electrolux
Electrolux erbjuder proffsiga produkter inom hushåll, städning, tvätt med mera. Denna välkända producent av vitvaror gör ingen kund besviken. Electrolux grundar sig i svenska värderingar och har ett hållbart tänk. Electrolux hjälper dig som kund att trivas i ditt hem, med produkter som fungerar.
L'EASY
L'EASY
LÉASY månar om dig som kund till 100%. De hjälper dig med goda råd och tips så att du garanterat hittar rätt produkt som du letar efter i en djungel bland allt från datortillbehör till vitvaror. I kundservice svarar de gärna på alla dina frågor. De erbjuder dig sedan hjälp med hemleverans och installation när du beställt din vara, för att du garanterat ska bli nöjd med ditt köp

Övriga butiker

Håller du inte med om att någon av de ovanstående butikerna faktiskt säljer frysar? Påpeka gärna om någon butik hamnat fel.

Bra webbsidor som kan ge dig mer information

Kelkoo
Kelkoo
Varför leta runt överallt på nätet efter frysar när du kan få alla tänkbara frysskåp både recenserade på Kelkoo? Du hittar dessutom alltid bästa pris på de olika modellerna.