Enkla tips för att välja rätt diskmaskiner när du köper på nätet

Diskmaskin

Diskmaskinens främsta uppgift är att rengöra de tallrikar, bestick eller andra attiraljer som används i köket vid matlagning eller när man äter. De diskmaskiner som finns i hemmen är de vanligaste och kallas hushållsdiskmaskiner (till skillnad från de diskmaskiner som används inom restauranger och storkök).

Hushållsdiskmaskiner finns vanligen i två varianter, en golvdiskmaskin, som är en större diskmaskin som står på golvet samt en bänkdiskmaskin som är en mindre diskmaskin som är väl anpassad för mindre kök. Denna placeras oftast på diskbänken. En diskning i en diskmaskin tar oftast kring eller lite mer än en timme. I Sverige har ca 65 % av hushållen tillgång till en diskmaskin.

En diskmaskin klassas sedan en tid tillbaka efter hur pass energisnålt samt tyst den diskar. Vanligen är energiklassificeringen i skalan A till G men på senare år har även klassificeringarna A+, A++ och A+++ tillkommit, dessa är dock inte officiella utan enbart för marknadsföring. Dock kan man som köpare räkna med att en diskmaskin med klassificeringen A+ drar mindre energi än en diskmaskin med klassificeringen A.

Man mäter även på samma sätt hur diskeffektiv en diskmaskin är. Detta sker efter samma skala och är också en viktig komponent att väga in. Hittar du en diskmaskin som diskar effektivt är det troligt att den diskmaskinen har kortare program än en diskmaskin som diskar mindre effektivt. Även det sparar på energin och miljön.

En hushållsdiskmaskin diskar disken i vatten som är mellan graderna 55 och 65 grader Celsius. I en industridiskmaskin eller sådana som återfinns på restauranger är denna siffra avsevärt högre.

5 saker att tänka på

 • Om något går fel vid installationen av din diskmaskin underlättar det om installationen är utförd av någon som är certifierad rörmokare!
 • En diskmaskin är en maskin som du förväntas ha under en längre tid, därför kan du tjäna på att ta en lite bättre modell. De brukar hålla längre och ha bättre garantivillkor.
 • Var rädd om miljön och plånboken och fråga efter en diskmaskin som har en hög energiklass. Det tjänar alla på i längden!
 • En bänkdiskmaskin må vara mindre men tar ofta upp mer plats än en golvdiskmaskin efter som den placeras på en bänk där andra saker vanligen placeras. Tänk på det när du köper en diskmaskin!
 • Se till så att du har alla nödvändiga uttag som behövs för att skaffa en diskmaskin. På din lokala vitvaruaffär kan du få alla tips du behöver!

3 diskmaskinsvarianter du bör överväga
Star5
Electrolux ESF66085XR
 • Energisnål.
 • Låg vattenförbrukning.
 • Tystgående.

Electrolux ESF66085XR

Denna energisnåla diskmaskin från Electrolux har energiklassen A++ vilken är den bästa som finns. Den är även tystgående samt har en ledskärm som tydligt beskriver händelser under diskningen. Diskmaskinen har även en minimal vattenförbrukning.

8 499 kr
Ev. priser är från 2024-04-21 och är exkl frakt.

Star4
Electrolux ESF2450
 • Kompakt.
 • 5 program.
 • Välkänt märke.

Electrolux ESF2450

Denna bordsdiskmaskin är liten och behändig. Den har energiklass A. Diskmaskinen har 5 olika program som är anpassade för att göra en diskning som är välanpassad till olika situationer.

5 999 kr
Ev. priser är från 2024-04-21 och är exkl frakt.

Star3
WHIRLPOOL Diskmaskin
 • Rymlig
 • Tyst och energisnål

WHIRLPOOL Diskmaskin

Denna maskin från Whirlpool av modell WUC3C24P är utmärkt för det lite större hushållet på 4+ personer. A++ energimärkning vilket är den näst bästa märkningen i dagsläget. Låg ljudnivå.

4 299 kr
Ev. priser är från 2024-04-07 och är exkl frakt.

Butiker som säljer diskmaskiner
L'EASY
L'EASY
LÉASY månar om dig som kund till 100%. De hjälper dig med goda råd och tips så att du garanterat hittar rätt produkt som du letar efter i en djungel bland allt från datortillbehör till vitvaror. I kundservice svarar de gärna på alla dina frågor. De erbjuder dig sedan hjälp med hemleverans och installation när du beställt din vara, för att du garanterat ska bli nöjd med ditt köp

Övriga butiker

Håller du inte med om att någon av de ovanstående butikerna faktiskt säljer diskmaskiner? Påpeka gärna om någon butik hamnat fel.

Diskmaskiner du kan köpa nu