Enkla tips för att välja rätt tvättmaskiner när du köper på nätet

Tvättmaskin

En tvättmaskin är en maskin som används till att tvätta och rengöra olika textiler som kläder, dukar, sängkläder och så vidare. I de flesta fall är en tvättmaskin bestående av en så kallad trumma i vilken man placerar tvätt som sedan sköljs med tvättmedel och vatten samtidigt som den snurras runt inuti trumman.

Processen innefattar utöver sköljningen av varmt vatten och tvättmedel bland annat kalla sköljningar och en centrifugering där mycket av vattnet avlägsnas genom de perforeringar som finns i trumman. Den första roterande tvättmaskinen uppfanns år 1858

Det finns främst två sorters tvättmaskiner, den frontmatade och den toppmatade. Den frontmatade tvättmaskinen fylls på framifrån och den toppmatade fylls på ovanifrån. Den vanligaste av dessa är den frontmatade

På senare år har det blivit viktigt med främst två saker när man köper en ny tvättmaskin, dels att den är tyst och inte för så mycket oljud och dels att den är energisnål och således snäll mot både plånbok och miljö.

Energimärkningen på en tvättmaskin rör sig på skalan A till G där A är bäst. På senare tid har man även infört ytterligare klassificeringar. Dessa är A+ och A++ där den senare är den mest effektiva. Dessa är dock inte officiella och används enbart vid marknadsföring. Skalan A till G appliceras även på hur bra en tvättmaskin tvättar. Även där är A bäst.

5 saker att tänka på

 • Glöm inte att mäta upp hur mycket plats du har hemma! En tvättmaskin tar ganska mycket plats!
 • En tvättmaskin behöver både vatten och elektricitet för att funka, se till så att platsen du vill placera din tvättmaskin på är en plats man kan ha en tvättmaskin.
 • Att installera en tvättmaskin är inte det enklaste, ibland kan det vara det bästa att låta ett proffs göra det. Då är du även försäkrad om något skulle gå fel!
 • Att köpa en tvättmaskin med en hög energiklass kanske är dyrare men de pengarna du sparar på att köpa en med en lägre klass kanske du förlorar på elräkningen!
 • Välkända märken kanske är dyrare, men samtidigt finns det en garanti för att de vill bevara sitt (ofta) gida omdöme och därför är en sådan maskin troligare att hålla än en från ett ökänt märke.

3 produkter du bör överväga
Star5
Electrolux EWF147443W tvättmaskin
 • Bästa energiklassen.
 • LED-display.
 • Snurrar 1400 varv i minuten.

Electrolux EWF147443W tvättmaskin

Denna tvättmaskin har energiklass A+++ vilket är den bästa som finns. Det klarar av att tvätta 7 kg tvätt åt gången samt har en tydlig LED-display som hjälper dig att tvätta så smidigt som möjligt.

8 499 kr
Ev. priser är från 2024-04-21 och är exkl frakt.

Star4
LG F1480QDS
 • Smal tvättmaskin.
 • Energisnål.
 • Välkänt märke.

LG F1480QDS

Denna tvättmaskin från LG är energiklassad som A++ vilket är den näst bästa energiklassen. Den klarar av 1400 varv i minuten och kan ta 7 kg per tvätt. Tvättmaskinen tar även mindre plats än andra tvättmaskiner då den bara är 60 cm bred.

5 369 kr
Ev. priser är från 2024-03-28 och är exkl frakt.

Star3
Zanussi ZWQ5129
 • Toppmatad.
 • Effektiv.
 • Hjul under hjälper till vid flytt.

Zanussi ZWQ5129

Denna toppmatade tvättmaskin från Zanussi klarar av 1200 varv per minut och har energiklass A+ och tvätteffekt A. Tvättmaskinen klarar av 6 kg tvätt samt tar mindre plats eftersom den är toppmatad.

6 499 kr
Ev. priser är från 2024-03-28 och är exkl frakt.

Butiker som säljer tvättmaskiner
Electrolux
Electrolux
Electrolux erbjuder proffsiga produkter inom hushåll, städning, tvätt med mera. Denna välkända producent av vitvaror gör ingen kund besviken. Electrolux grundar sig i svenska värderingar och har ett hållbart tänk. Electrolux hjälper dig som kund att trivas i ditt hem, med produkter som fungerar.
Hemmy
Hemmy
Hemmy har en butik fylld med varor främst för tvättstugan, köket och trädgården. Hos Hemmy hittar du allt från vitvaror och vattenpumpar till poolen till mer trendkänsliga inredningsdetaljer som får hemmet att framstå från sin bästa sida. Hemmy erbjuder tips, råd och offert över telefon och hjälper dig mer än gärna med inspiration.
L'EASY
L'EASY
LÉASY månar om dig som kund till 100%. De hjälper dig med goda råd och tips så att du garanterat hittar rätt produkt som du letar efter i en djungel bland allt från datortillbehör till vitvaror. I kundservice svarar de gärna på alla dina frågor. De erbjuder dig sedan hjälp med hemleverans och installation när du beställt din vara, för att du garanterat ska bli nöjd med ditt köp
Thorn
Thorn
Thorn är företaget som har 40 år inom branschen i ryggen. Denna gedigna erfarenhet återspeglas i form av deras breda kompetens - här får kunden alltid hjälp med sina problem. Man jobbar efter mottot "Rätt produkt till rätt person", och satsar uteslutande på produkter av hög kvalitet.

Övriga butiker

Håller du inte med om att någon av de ovanstående butikerna faktiskt säljer tvättmaskiner? Påpeka gärna om någon butik hamnat fel.

Tvättmaskiner du kan köpa nu