Enkla tips för att välja rätt smartphone-telefoner när du köper på nätet

Smartphone

En smartphone kan liknas vid en dator i fickformat, som du dessutom kan ringa med. Idag finns i princip bara smartphones på marknaden. Det påstås att fler än två miljoner svenskar idag använder en smartphone dagligen. Om du är ute efter en mycket avskalad mobiltelefon har du faktiskt bara ett fåtal modeller att välja mellan. Hur ska du då tänka när du sonderar i utbudet av smartphones i jakt på en modell som passar perfekt för just dig? Läs vidare så guidar vi dig.

Vad alla smartphones har gemensamt

En smartphone är tänkt att vara en förlängning av den stationära eller bärbara datorn. Tanken är att du ska kunna vara ständigt uppkopplad till internet, anpassa telefonen med olika program samt, givetvis, kunna ringa med den. Skärmen på en smartphone är stor och tydlig. De senaste modellerna har extremt högupplösta skärmar som är behagliga för ögonen och som gör foton och videoklipp rättvisa. En smartphone har alltid en mycket bra kamera, en snabb processor, multitasking (du kan ha flera program/appar öppna samtidigt), GPS och stöd för sociala medier såsom Facebook.

Tre operativsystem för SmartPhones

Alla smartphones drivs inte av samma operativsystem. Man kan säga att det finns tre operativsystem som är vanligare än andra. Det handlar om iOS, Android och Windows Phone. iOS används enbart i Apples iPhone, medan Android och Windows Phone är öppna operativsystem som alla tillverkare av mobiler får använda för sina produkter.

10 saker att tänka på

 • Du kan använda dessa punkter som en checklista när du väljer smartphone. Du väljer ut de punkter du tycker är viktigast och funderar lite kring dessa punkter. Då blir det betydligt enklare för dig att sedan välja rätt modell. Tänk också på att du behöver ett abonnemang för att kunna använda din smartphone. Det är klokt att teckna ett abonnemang med fri surf så att du kan använda internet utan att behöva vara rädd för höga mobilräkningar.
 • Hur vill du använda din smartphone – är det underhållning som lockar eller ska telefonen vara en arbetshäst?
 • Tycker du om att ta fotografier och videoklipp?
 • Är det viktigt att telefonen har en snygg design?
 • Ska mobilen vara smidig att hantera och bära med sig eller är det viktigare att skärmen är så stor som möjligt?
 • Hur intresserad är du av att ladda ner appar?
 • Behöver du extra lång batteritid?
 • Vill du kunna använda mobilen för att se på film och lyssna på musik? Här är lagringsutrymmet centralt.
 • Är det viktigt att din smartphone kommer från ett visst märke?
 • Är du intresserad av att kunna synka din smartphone till din dator eller andra enheter?

3 återförsäljare du bör överväga
Star5
iPhone
 • Kristallklar skärm
 • Fantastisk kamera
 • Lätt att använda

iPhone

Med iPhone har Apple satt standarden för hur en smartphone ska se ut och fungera. Mycket enkel att använda. Flera miljoner appar finns att ladda ner från Apples egna App store.

4 795 kr
Ev. priser är från 2024-02-18 och är exkl frakt.

Star5
Samsung
 • Fantastisk skärm
 • Bra batteritid
 • Inte låst till Apple

Samsung

Samsung är tillsammans med iPhone en av regenterna när det gäller smartphones. Ett självklart val att överväga när du ska köpa en smartphone med många olika alternativ.

10 790 kr
Ev. priser är från 2023-12-04 och är exkl frakt.

Star3
Huawei
 • Android
 • Billig men ändå funktionell

Huawei

Huawei är för dig som inte bryr dig så mycket om telefonen i allmänhet men vill ha en smartphone med de vanliga funktionerna. Huawei-telefonerna är betydligt billigare än iPhone och Samsung.

2 490 kr
Ev. priser är från 2024-02-18 och är exkl frakt.

Återförsäljare som säljer smartphone-telefoner
Billig teknik
Billig teknik
Billigteknik.se erbjuder ett brett utbud av en rad olika teknikprodukter, allt till låga priser. Billig teknik har båda nya och begagnade produkter, och ett sortiment som ständigt utvecklas. Butiken jobbar med säkra betalningar och trygga villkor. Hos Billig teknik får du också bra support och snabb leverans på dina beställningar.
Dustin
Dustin
Dustin är en butik inom med hemelektronik men vars signum är ett brett utbud av datorrelaterde produkter. Allt från datorer till till den vanliga konsumenten till datorkomponenter för den som bygger sin egen dator. Dustins huvudfokus är små- till medelstora företag men att vara privatkund är inget som helst hinder. Snarare en fördel då du får ta del av all expertis som finns hos Dustin!
TheMobileStore.se
TheMobileStore.se
Hos The Mobile Store återfinns ett stort utbud av alla möjliga tillbehör till mobilen. Allt från de mest nödvändiga reservdelarna så som en ny laddkabel till mer exklusiva mobilfodral. The Mobile Store har alltid fri frakt och generösa returregler.

Övriga återförsäljare

Håller du inte med om att någon av de ovanstående butikerna faktiskt säljer smartphone-telefoner? Påpeka gärna om någon butik hamnat fel.

Smartphone-telefoner du kan köpa nu