Enkla tips för att välja rätt smartphone-telefoner när du köper på nätet

Smartphone

En smartphone kan liknas vid en dator i fickformat, som du dessutom kan ringa med. Idag finns i princip bara smartphones på marknaden. Det påstås att fler än två miljoner svenskar idag använder en smartphone dagligen. Om du är ute efter en mycket avskalad mobiltelefon har du faktiskt bara ett fåtal modeller att välja mellan. Hur ska du då tänka när du sonderar i utbudet av smartphones i jakt på en modell som passar perfekt för just dig? Läs vidare så guidar vi dig.

Vad alla smartphones har gemensamt

En smartphone är tänkt att vara en förlängning av den stationära eller bärbara datorn. Tanken är att du ska kunna vara ständigt uppkopplad till internet, anpassa telefonen med olika program samt, givetvis, kunna ringa med den. Skärmen på en smartphone är stor och tydlig. De senaste modellerna har extremt högupplösta skärmar som är behagliga för ögonen och som gör foton och videoklipp rättvisa. En smartphone har alltid en mycket bra kamera, en snabb processor, multitasking (du kan ha flera program/appar öppna samtidigt), GPS och stöd för sociala medier såsom Facebook.

Tre operativsystem för SmartPhones

Alla smartphones drivs inte av samma operativsystem. Man kan säga att det finns tre operativsystem som är vanligare än andra. Det handlar om iOS, Android och Windows Phone. iOS används enbart i Apples iPhone, medan Android och Windows Phone är öppna operativsystem som alla tillverkare av mobiler får använda för sina produkter.

10 saker att tänka på

 • Du kan använda dessa punkter som en checklista när du väljer smartphone. Du väljer ut de punkter du tycker är viktigast och funderar lite kring dessa punkter. Då blir det betydligt enklare för dig att sedan välja rätt modell. Tänk också på att du behöver ett abonnemang för att kunna använda din smartphone. Det är klokt att teckna ett abonnemang med fri surf så att du kan använda internet utan att behöva vara rädd för höga mobilräkningar.
 • Hur vill du använda din smartphone – är det underhållning som lockar eller ska telefonen vara en arbetshäst?
 • Tycker du om att ta fotografier och videoklipp?
 • Är det viktigt att telefonen har en snygg design?
 • Ska mobilen vara smidig att hantera och bära med sig eller är det viktigare att skärmen är så stor som möjligt?
 • Hur intresserad är du av att ladda ner appar?
 • Behöver du extra lång batteritid?
 • Vill du kunna använda mobilen för att se på film och lyssna på musik? Här är lagringsutrymmet centralt.
 • Är det viktigt att din smartphone kommer från ett visst märke?
 • Är du intresserad av att kunna synka din smartphone till din dator eller andra enheter?

3 återförsäljare du bör överväga
Star5
iPhone
 • Kristallklar skärm
 • Fantastisk kamera
 • Lätt att använda

iPhone

Med iPhone har Apple satt standarden för hur en smartphone ska se ut och fungera. Mycket enkel att använda. Flera miljoner appar finns att ladda ner från Apples egna App store.

4 795 kr
Ev. priser är från 2019-09-15 och är exkl frakt.

Star4
Sony Xperia Go
 • Utmärkt batteritid
 • 5-megapixelkamera

Sony Xperia Go

Sony Xperia Go är en spännande smartphone för Android med mängder av fiffiga funktioner för dig som alltid är i farten. Designen är tålig och skärmen har en mycket hög upplösning.

2 795 kr
Ev. priser är från 2019-09-04 och är exkl frakt.

Star3
Nokia Lumia 610
 • 5-megapixelkamera
 • Windows Phone

Nokia Lumia 610

Nokia har haft några dåliga år, men med den nya serien Lumia är man tillbaka på banan igen. Lumia 610 bygger på operativsystemet Windows Phone. Kameran är utmärkt och skärmen är på hela 3,7 tum.

2 195 kr
Ev. priser är från 2019-09-04 och är exkl frakt.

Återförsäljare som säljer smartphone-telefoner
Richmond & Finch
Richmond & Finch
Richmon & Finch designar exklusiva mobilskal till telefoner från de största tillverkarna. Richmond & Finch gör skal med stil och klass. Välj mellan en mängd designer till alla de senaste modellerna av till exempel iPhone och Samsung.
Tre
Tre
3 är en av världens ledande mobiloperatörer. Här hittar du mobil telefoni, mobilt bredband, abonnemang, telefoner med mera. Snabb leverans, fri frakt och öppet köp i 14 dagar gör det dessutom enkelt och lätt att handla!

Övriga återförsäljare

Håller du inte med om att någon av de ovanstående butikerna faktiskt säljer smartphone-telefoner? Påpeka gärna om någon butik hamnat fel.

Smartphone-telefoner du kan köpa nu