Enkla tips för att välja rätt mobiltelefoner när du köper på nätet

Mobiltelefon

Mobiltelefonen har blivit lika nödvändig som plånboken och hemnycklarna. Det finns till och med personer som hellre glömmer plånboken än mobiltelefonen. Egentligen är det otänkbart att det bara för två decennier sedan var mycket ovanligt med mobiltelefoner.

De flesta mobiltelefoner av idag är mycket smarta maskiner. De har ständig uppkoppling till Internet samt push-funktioner, vilket gör att du i princip har hela världen i fickan. Du kan gå igenom dina mail på bussen till jobbet, slå upp recept för middagsmaten på väg hem och boka resor var du än befinner dig. Samtidigt finns även andra segment av mobiltelefoner. Seniormobiler, det vill säga mobiltelefoner med en extra tydlig display och större tangenter, blir alltmer populära bland den äldre delen av befolkningen. Mobiltelefoner som klarar av extrema yttre påfrestningar och är slittåliga vinner i popularitet bland dem som gärna är ute i skog och mark.

Olika varianter av mobiltelefoner

När du står i valet om vilken mobiltelefon du ska välja, har du många frågor att ställa dig. Varje mobiltelefon har nämligen sina egna, unika egenskaper. Det beror inte minst på vilken plattform mobiltelefonerna är skapade för. Du har i princip tre varianter att välja mellan, nämligen iPhone, Android och Blackberry.

Apples iPhone har på många sätt blivit synonymt med vad som brukar kallas smartphone, det vill säga en mobiltelefon som kan användas till så mycket annat än att bara ringa med. En iPhone har utmärkta specifikationer inom de flesta områden. Framför allt uppskattas den för sin användbarhet.

Mobiltelefoner som bygger på Android kan vara lite svårare att komma igång med, men samtidigt erbjuder Android-telefoner en större möjlighet för dig som användare att anpassa din telefon efter dina förutsättningar. En annan fördel med Android-telefoner är att de generellt sett är lite billigare än Apples iPhone. Det beror helt enkelt på att det finns många olika tillverkare av Android-telefoner, medan det för iPhone bara finns en – Apple.

Blackberry är arbetshästen bland mobiltelefonerna. Man kan säga att du kan ha kontoret i fickan om du använder Blackberry.

Ett alternativ till Mobiltelefon kan också vara...

5 saker att tänka på

 • Anpassningsmöjligheter: iPhone och Android är skapade för att kunna uppdateras med appar, det vill säga små program. Utbudet av appar är för tillfället mycket större för iPhone än för Android och Blackberry.
 • Användningsområde: Tänk på hur du vill använda din mobiltelefon. Vill du till exempel bara kunna ringa och skicka sms behöver du förmodligen inte en modell som har alla de senaste finesserna. Är du intresserad av foto, välj då en mobiltelefon som har en utmärkt kamera.
 • Batteritid: En modell med stor skärm, som du alltid har uppkopplad mot Internet, drar en hel del ström. Att behöva ladda mobiltelefonen varje kväll kan vara lite besvärligt. Vill du vara lite friare i din användning av din mobil bör du välja en mobiltelefon med lång batteritid.
 • Design: Du har många olika designer att välja mellan när du ska köpa mobiltelefon. En del är extra tåliga medan andra är exklusivt designade.
 • Abonnemang: Du behöver ett abonnemang för att kunna ringa, sms:a och surfa med din mobiltelefon. Välj ett abonnemang som är anpassat efter ditt användande. Köper du en smartphone så se till att du har obegränsad surf, detta för att inte drabbas av onödiga kostnader.

3 butiker du bör överväga
Star5
DustinHome
 • Mycket konkurrenskraftiga priser på vissa modeller

DustinHome

DustinHome har varit en firad aktör inom teknik i många år. DustinHome har många modeller för Android-telefoner, de senaste versionerna av iPhone och även mindre märken.

Ev. priser är från 2023-10-31 och är exkl frakt.

Star5
Tre.se
 • Fri frakt
 • Smarta tips på hur du väljer rätt modell
 • Leveranstid på 2-3 dagar

Tre.se

Tre säljer mobiltelefoner både med abonnemang och utan abonnemang. Stort sortiment av modeller både för iPhone, Android och andra.

Ev. priser är från 2024-02-11 och är exkl frakt.

Star4
Netonnet
 • Fri frakt (om du kan stå ut med längre leveranstid)
 • Stort utbud av mobiltelefoner

Netonnet

Netonnet är prispressaren med det enorma utbudet av teknik och hemelektronik, så även mobiltelefoner. Har ett stort sortiment av mobiltelefoner i alla prisklasser. Säljer inte Blackberry.

Ev. priser är från 2023-04-29 och är exkl frakt.

Butiker som säljer mobiltelefoner
Amazon.se
Amazon.se
Amazon.se säljer allt du kan tänkas behöva, från böcker till skönhet och elektronik. Amazon har ett mycket brett utbud, till väldigt attraktiva priser. Amazon jobbar också med snabba leveranser, perfekt för den med kort framförhållning. Här är det enkelt att shoppa och bli nöjd!
Billig teknik
Billig teknik
Billigteknik.se erbjuder ett brett utbud av en rad olika teknikprodukter, allt till låga priser. Billig teknik har båda nya och begagnade produkter, och ett sortiment som ständigt utvecklas. Butiken jobbar med säkra betalningar och trygga villkor. Hos Billig teknik får du också bra support och snabb leverans på dina beställningar.
Dustin
Dustin
Dustin är en butik inom med hemelektronik men vars signum är ett brett utbud av datorrelaterde produkter. Allt från datorer till till den vanliga konsumenten till datorkomponenter för den som bygger sin egen dator. Dustins huvudfokus är små- till medelstora företag men att vara privatkund är inget som helst hinder. Snarare en fördel då du får ta del av all expertis som finns hos Dustin!
TheMobileStore.se
TheMobileStore.se
Hos The Mobile Store återfinns ett stort utbud av alla möjliga tillbehör till mobilen. Allt från de mest nödvändiga reservdelarna så som en ny laddkabel till mer exklusiva mobilfodral. The Mobile Store har alltid fri frakt och generösa returregler.

Övriga butiker

Håller du inte med om att någon av de ovanstående butikerna faktiskt säljer mobiltelefoner? Påpeka gärna om någon butik hamnat fel.

Mobiltelefoner du kan köpa nu