Enkla tips för att välja rätt grillpannor när du köper på nätet
Med en grillpanna hemma är det grillsäsong året runt. Det som skiljer grillpannor från vanliga stekpannor är den räfflade bottnen. Genom den får det du lagar de karaktäristiska grillränderna, som får det att vattnas i munnen. Samtidigt lyfter räfflorna upp kött och grönsaker från bottnen. Det gör att de tillagas indirekt av värmekällan, precis som på en riktig grill.
Grillpannor finns i olika material och former. Det är vanligt med fyrkantiga grillpannor, eftersom de passar bra med formen på många sorters kött. Materialen går från traditionella gjutjärnspannor till teflonpannor. Gjutjärnspannorna har en överlägsen hållbarhet, medan teflonpannor är mer lättanvända med sin non stick-funktion. Pannorna i gjutjärn har ofta lite högre ränder, vilket kan ge en förstärkt grilleffekt.
Många gjutjärnspannor har en snygg och rustik design som gör att de lämpar sig lika bra att servera ur som att laga mat i. Dessutom passar grillpannor i gjutjärn ofta bra som en del av inredningen i många kök.
6 saker att tänka på
- Ibland kan större kötbitar behöva färdiglagas i ugn. Välj därför en grillpanna med handtag som tål ugnsvärme.
- Fyrkantig grillform passar ofta bra med formen på köttbitar
- En grillpanna i gjutjärn håller ofta livet ut
- Med en teflongrillpanna gör det enkelt att nå goda resultat
- Många grillpannor har en design som gör att du kan använda dem både till servering och en del av inredningen.
- Var noggrann med att välja en grillpanna som fungerar på induktionshäll om du har en sån hemma.