Enkla tips för att välja rätt stekpannor när du köper på nätet

Stekpannor

Stekpannor är något som många använder dagligen i sin matlagning. Därför är det viktigt att välja rätt stekpanna. Med rätt kunskap blir det enkelt att välja en bra stekpanna som passar just dina behov. Det finns en rad olika typer av material och former av stekpannor och alla fyller olika behov.

Något som har varit populärt länge är så kallade teflonpannor, stekpannor med en beläggning. Idag används andra material än teflon, men syftet är fortfarande att skapa en non stick-yta där maten inte bränner fast. Detta ger mycket goda stekegenskaper, men tyvärr slits belagda pannor snabbare än andra.

De material som är vanligast för stekpannor är gjutjärn, aluminium och rostfritt stål. Rostfritt stål har utmärkta stekegenskaper. Aluminium har bra värmeledningsförmåga men sämre stekegenskaper. Därför är det vanligt med aluminiumpannor med en skyddande beläggning.

Det finns även många pannor som kombinerar stekegenskaperna hos rostfritt stål med värmeledningsförmågan hos aluminium genom att innesluta en aluminiumkärna med rostfritt stål. Dessa stekpannor är de som anses hålla högst kvalitet, men är även dyrare.

Sist har vi klassikerna gjutjärnspannor som framför allt sticker ut med sin hållbarhet. Vissa tillverkare vågar till och med ge en 25 års garanti på sina produkter, att jämföra med andra sorters stekpannor som oftast bara har en livslängd på 2-4 år. Gjutjärnspannor har även positiva hälsoeffekter eftersom de avger järn till maten.

7 saker att tänka på

 • Beläggning eller inte? Det ger bra stekegenskaper men gör att stekpannan slits snabbare.
 • Vilket material? Varje material har sina fördelar och kostar olika mycket. Vad passar dig bäst?
 • Använd rätt temperatur när du lagar mat i stekpannan. För hög temperatur förstör inte bara maten, utan även pannan.
 • Läs och följ skötselråden noga så kan du nästan fördubbla stekpannans livslängd.
 • Köp inte en större stekpanna än du behöverså sparar du energi.
 • Om du väljer en stekpanna med lite mer genomarbetade design kan du använda den till servering även vid finare tillställningar.
 • Kontrollera att stekpannan fungerar på din spistyp. Till exempel fungerar inte alla stekpannor på induktionshäll.

3 stekpannor du bör överväga
Star5
Demeyere Proline
 • Utmärkt kvalitet
 • Bästa förutsättnignarna för att lyckas i köket
 • Specialmaterial framtagna av belgiska ingenjörer

Demeyere Proline

En riktig proffspanna från belgiska Demeyere. Patenterad legering av rostfritt stål som ger oöverträffad stekegenskaper och en lättskött yta. En kärna av aluminium ger perfekt värmeledningsförmåga

2 495 kr
Ev. priser är från 2024-04-21 och är exkl frakt.

Star4
Iittala Tools Terra
 • Snygg och annorlunda design
 • Tjock aluminiumkärna gör att pannan håller värmen bra

Iittala Tools Terra

En stekpanna med gammal stil och med modern funktion. Det orangea ytterhöljet ger en känsla av kopparpannorna från förr i tiden. Insidan är däremot toppmodern med en tjock aluminiumkärna och non stick-beläggning

1 275 kr 1 495 kr
Ev. priser är från 2024-04-21 och är exkl frakt.

Star3
Brasserie Hackman
 • Lång livslängd - blir bara bättre med tiden
 • Avger hälsosamt järn till maten

Brasserie Hackman

En robust gjutjärnspanna med trähandtag som ger en lyxig känsla trots sitt låga pris.

475 kr 499 kr
Ev. priser är från 2024-04-21 och är exkl frakt.

Rabattkoder och erbjudanden från butiker som säljer Stekpannor
Kod Sista datum Beskrivning
2024-10-27 Fynda hos CDON Se erbjudandet hos CDon
2024-04-26 Vårrea 2024 - Fynda till förmånliga priser Våren är här, och vi har städat i vårt lager för att ge plats åt nyheter. Nu kan du passa på att fynda smarta saker till rabatterade priser! Rean pågår t.o.m. den 26 april 2024. Priserna gäller så långt lagret Se erbjudandet hos Smarta Saker
Stekpannor som säljer stekpannor
Bagaren och Kocken
Bagaren och Kocken
Bagaren och kocken är en av Sveriges största butiker inom området köksmaskiner och köksredskap. Med bas och butik i Göteborg har Bagaren och kocken snabbt blivit en av de mest populära butikerna att vända sig till när det kommer till köksutrustning. Sedan starten i mitten av 00-talet har butiken vuxit stadigt.
CDon
CDon
CDON erbjuder det mesta inom film, musik, spel och hemelektronik. CDON är en väletablerad butik som erbjuder ett brett sortiment av allt från böcker till mobiltelefoner. CDON erbjuder dessutom fri frakt om du handlar varor för över 600 kr. Här finns allt du behöver för hemmet och många bra film och musikupplevelser!
Cervera
Cervera
Cervera är det välkända varumärket för kök, inredning och servering. Här hittar du vackert designade föremål för matsal och matlagning. Här hittar du allt från porslin till smarta köksprodukter.
Ellos
Ellos
Ellos är ett stort varuhus på nätet där du hittar det mesta du behöver till det mesta. Kläder, skor hemelektronik, filmer, böcker och produkter för skönhet och hälsa, hos Ellos kan du få tag i det mesta du letar efter på en shoppingrunda i ett varuhus utan att behöva lämna hemmet.
Kockums jernverk
Kockums jernverk
Kockums jernverks kännetecken är kvalitet, historia, färg och hantverk. Här finns ett unikt produktutbud och ett modernt sortiment med en tydlig skandinavisk prägling. Kockums jernverk erbjuder bra, kvalitativa köksprodukter som även är vackra att titta på. Här hittar du grytor, kastruller, porslin mm som gärna får stå framme mellan måltiderna.
Lyckas med mat
Lyckas med mat
Lyckas med mat, vem vill inte det? Att få tag på den konventionella köksutrustningen är inget problem. Hos Lyckas med mat tar man det ett steg längre och erbjuder ett sortiment för dig som verkligen vill vara kreativ i köket. Kanske bygga en tårta i flera våningar eller skära grönsaker så de ser ut som konstverk? Lyckas med mat har högkvalitativa bakredskap, köksredskap och annan köksutrustning till privatpersoner, företag och proffs.
Plickoplock.se
Plickoplock.se
Plickoplock.se är en kökstillbehörsbutik där du kan köpa allt från enkla ökdsgeråd till avancerad utrustning för proffsköket. Här finns allt för såväl amatör som proffs. Plickoplock.se erbjuder snabba leveranser.
Smarta Saker
Smarta Saker
Smarta Saker säljer just smarta och funktionella produkter till hus och hem. Smarta Saker jobbar med en mängd olika designers, kända som okända, och skapar en marknad där deras produkter kan komma fram. Här finns roliga, finurliga och smarta lösningar på de flesta vardagsbekymmer.
Solheminredning
Solheminredning
På Solhem Inredning har man sedan 1982 arbetat med att hjälpa sitt klientel att få ett vackrare hem. Sortimentet har en gedigen bredd - här hittar du många högkvalitativa klassiker! Personalen är både erfaren och engagerad, och hjälper gärna till om du har frågor.

Övriga stekpannor

Håller du inte med om att någon av de ovanstående butikerna faktiskt säljer stekpannor? Påpeka gärna om någon butik hamnat fel.

Stekpannor du kan köpa nu