Enkla tips för att välja rätt wokpannor när du köper på nätet
Wokpannor har en central roll i stora delar av asiatisk matkultur. Munsbitar av kött, fisk och grönsaker steks på hög värme i olja. På grund av den höga värmen är det viktigt att man kan kasta ingredienser upp längs väggarna för att det inte ska bränna fast och få en jämn stekyta på kort tid. Wokpannan är dock inte enbart ett stekkärl utan lika mycket en gryta. Ofta kan den använda båda egenskaper i samma rätt.
Traditionella kinesiska wokpannor är ofta tillverkade i stål med en rund botten. Sådana finns att köpa även i västvärlden och kan anpassas för våra spisar med en “wokring”. Det finns även varianter med plan botten. Stålpannorna är de som kan anses som lyxigast då de har mycket stekegenskaper, kombinerat med en bra Vanligast är dock wokpannor med teflonbeläggningar eller i gjutjärn.
Fördelen med teflonbelagda wokpannor är att de har en non stick-funktion som gör att du inte bränner fast lika enkelt. Dock slits teflonbeläggningen ut med tiden. Gjutjärnspannor däremot har en oslagbar hållbarhet, men kan istället vara lite svårare att hantera.
Storleken är också en viktig aspekt när man ska välja wokpanna. Wokat är ofta perfekt mat till middagsbjudningar, eftersom det är enkelt att laga mycket utav, vilket ställer krav på storleken.
6 saker att tänka på
- Välj en wok i gjutjärn för bästa hållbarhet
- En wokpanna med teflonbeläggning underlättar mycket för dig som inte är så van i köket
- Välj gärna en stor wokpanna, perfekt när du har många hungriga middagsgäster
- Med en wokpanna i stål får du många möjligheter i köket - perfekt för dig som gillar lite utmaningar
- Tänk på förvaringen i förväg, en wokpanna tar ofta mycket plats
- Kontrollera att wokpannan fungerar på induktionshäll om du har det hemma