Enkla tips för att välja rätt resor när du köper på nätet

Resor

Nätet erbjuder mycket goda möjligheter att köpa resor, både resor utomlands och resor inom landet. På nätet kan du köpa såväl charterresor som flyg-, tåg-, båt- och bussbiljetter. Om du vet exakt vilken researrangör du ska resa med (till exempel SJ och Swebus för tåg respektive buss) ska du gå direkt till arrangörens webbplats för att köpa din resa. Detsamma gäller normalt även för båtresor och kryssningar.

För charterresor och enstaka flygbiljetter är det dock inte lika enkelt. Det finns nämligen så många olika researrangörer för dessa typer av resor, oavsett vart du vill resa. Du känner säkert redan till någon resebyrå eller någon researrangör på nätet. Då kan du med fördel vända dig till denna för att köpa din resa. En annan möjlighet är att använda någon av de söksajter som finns på nätet. På en söksajt för resor har du möjlighet att hitta alla tänkbara charter- och flygresor från många olika researrangörer och flygbolag. Om du gör en sökning på ett visst resmål kommer du att få många alternativ för din resa. Här kan du också se vilken resa som är billigast.

Oavsett vilken sorts resa du köper på nätet ska du noga se till att du vet vad som egentligen ingår i priset. För en tågresa är detta ofta ganska solklart, men när det gäller flygresor och kryssningar kan du behöva vara lite extra uppmärksam. För flygresor finns till exempel flera sorters biljetter. Bland de alternativ du kan välja mellan finns ofta flygstol, flyg med ospecificerat hotell och flyg med namngivet hotell. Köper du en flygstol har du inget hotell att checka in på när du kommer till destinationen. Hotell måste du alltså ordna med själv.

En annan sak att tänka på är att läsa villkoren mycket noga, särskilt när det gäller totalpriset för resan (inklusive skatter, etc.), hur och när du kan avboka resan samt om resan täcks av några försäkringar. Köper du en paketresa ska du undersöka om researrangören följer Resegarantilagen. Hittar du inga villkor hos en researrangör ska du dra öronen åt dig.

4 saker att tänka på

 • Köp bara resor av välrenommerade researrangörer och kontrollera att du vet exakt vad du köper
 • Undersök noga vad totalpriset för resan blir. I många fall är det inte tydligt hur mycket man egentligen ska betala förrän man ska utföra själva betalningen. Detta gör det ibland svårt att jämföra resekostnader.
 • Vilka regler gäller för avbokning?
 • Om du bokar en paketresa, undersök om arrangören erbjuder resegaranti

3 resebyråer du bör överväga
Star5
Seat24 - Resor
 • Stort utbud av resor, hotell mm.
 • Prisvärda weekendresor
 • Enkelt att boka tillägg till resan

Seat24 - Resor

Seat24 är en resebyrå på nätet som faktiskt har funnits ända sedan 2000. Hos Seat24 kan du hitta såväl enstaka flygbiljetter som paketresor med hotell och hyrbil. När du gör en sökning hos Seat24 inkluderas hela 650 flygbolag.

Ev. priser är från 2022-07-20 och är exkl frakt.

Star4
Flygvaruhuset.se - Resor
 • Billiga flygresor
 • Lätt att jämföra

Flygvaruhuset.se - Resor

Flygvaruhuset är en webbtjänst för att hitta billiga flygresor och hotell. Här kan du skapa din egen flygrutt utan mellanhänder och dyra servicekostnader.

Ev. priser är från 2022-08-14 och är exkl frakt.

Star4
Fritidsresor - Resor
 • Temaresor för annorlunda reseupplevelser
 • Flyg från många orter i Sverige

Fritidsresor - Resor

Fritidsresor är ett klassiskt charterbolag som erbjuder resor till varma länder. Hos Fritidsresor har du goda möjligheter att anpassa din charterresa enligt dina önskemål. Fritidsresor erbjuder också ett stort antal temaresor.

Ev. priser är från 2022-07-20 och är exkl frakt.

Webbtjänster där man kan boka resor
DFDS
DFDS
DFDS erbjuder färjeresor från Sverige och ut i Europa. Men det går också bra att köpa sin resa med start i något annat europeiskt land. DFDS är det prisbelönta färjeföretaget som låter dig se världen från havets böljande vågor.
Flygstolen
Flygstolen
Flygstolen är ett nätbaserat resebolag som säljer resor världen över. Här finner du ett stort utbud av flygresor till många destinationer runt om i världen och du kan också boka hotell, hyrbil eller enkelt skaffa dig en reseförsäkring via flygstolen.se.
Momondo.se
Momondo.se
Hos Momondo kan du hitta och jämföra priser på flyg till alla världens destinationer. En enkel sökning ger dig flera alternativ på resor helt efter dina premisser om datum och antalet resenärer. Momondo hjälper dig även att hitta hotell, hyrbil med mera.
TravelStart
TravelStart
Travelstart hör till de största resebyråerna i landet. Här kan man på ett smidigt sätt boka både flygbiljetter, hotell, paketresor och hyrbil. Eftersom människorna bakom företaget själva älskar att resa ser man till att ha en kundservice i toppklass, och även erbjuda inspiration i form av resebloggar från olika ställen i världen.
TT-Line
TT-Line
Hos TT-Line kan du hitta dina drömmars båtresa. TT-Line har bland annat den snabbaste förbindelsen mellan Skåne och norra Tyskland. Fartygen är både miljövänliga och säkra, vilket gjorde företaget till Årets Transport-företag 2000.

Övriga webbtjänster

Håller du inte med om att någon av de ovanstående butikerna faktiskt säljer resor? Påpeka gärna om någon butik hamnat fel.