Enkla tips för att välja rätt tågbiljetter när du köper på nätet

Tågresor (tågbiljetter)

I teorin finns det inte längre något monopol gällande tågtrafiken i Sverige men i praktiken är det nästan enbart SJ som har tågresor i Sverige. Monopolet börjar dock luckras upp och på vissa sträckor börjar det dyka upp konkurrenter som skapar förhoppningar om att man snart kan få köpa tågbiljetter lite billigare än i dagsläget. Därtill kanske också tillförlitligheten på tågen kan förbättras med högre konkurrens.

SJ har, i brist på konkurren på järnvägarna, istället fått konkurrera hårt mot flygtrafiken som varit snabbare, billigare och mer tillförlitlig under en längre tid. SJ har kompenserat genom att trycka på de miljövänliga aspekterna med att åka tåg samt upplevelsen det innebär att åka tåg.

SJ har också utvecklat en suverän webbsida där det inte bara är enkelt att köpa tågbiljetter utan där man numera även kan köpa bussbiljetter från Swebus också. Ett lyckat samarbete som slagit väl ut.

Utöver SJ finns det inga nationellt täckande tågbolag men ett par mindre tågbolag som är lokalt förankrade. Ett undantag från dessa är Veolia transport som trafikerar relativt många olika sträckor. I praktiken har man dock endast två olika tågbolag att välja mellan om man vill köpa tågbiljetter i Sverige.

3 saker att tänka på

  • Endast vissa sträckor har flera tågbolag som konkurrerar. Där lönar det sig att besöka deras olika webbsidor och jämföra priser.
  • Om du är flexibel med vilken dag du åker och om du inte ska åka någon vältrafikerad sträcka så kan du verkligen fynda billiga tågbiljetter hos Tradera.
  • De sträckor som inte har någon konkurrens av andra tågbolag har förmodligen konkurrens av bussbolag och flyg. Buss går ofta långsammare men är billigare, flyg kan både vara billigare och snabbare.

2 webbsidor du bör överväga
Star4
SJ - tågbiljetter
  • Enda riktigt nationella tågbolaget
  • Smart samarbete med Swebus vid beställningen
  • Enkel och smidig beställning

SJ - tågbiljetter

Landets enda riktigt nationella tågbolag med mycket god täckning över de flesta delar i Sverige.

De har en bra webbsida där det är enkelt att köpa tågbiljetterna.

Ev. priser är från 2024-05-19 och är exkl frakt.

Star4
Veolia Transport
  • Smart samarbete med andra tågbolag
  • Fasta priser

Veolia Transport

Veolia transport samarbetar på denna webbsida tillsammans med ett stort antal andra tågbolag och kan på så sätt matcha SJ:s utbud av tågresor relativt väl. Deras fasta priser mellan tex Stockholm-Malmö är smidigt.

Ev. priser är från 2024-02-02 och är exkl frakt.

Webbsidor där man kan köpa tågbiljetter
Tui (fd Fritidsresor)
Tui (fd Fritidsresor)
TUI (fd Fritidsresor) är ett resebolag som erbjuder resor för personer, grupper, företag samt charter till förmånliga priser. TUI har ett mycket brett utbud av destinationer och här kan du även boka långväga tågresor och kryssningar. TUI strävar efter att du som kund ska bli nöjd med din semester och att det ska vara enkelt att boka, därför erbjuder de helhetslösningar så att allt ska kunna bokas på samma gång.

Övriga webbsidor

Håller du inte med om att någon av de ovanstående butikerna faktiskt säljer tågbiljetter? Påpeka gärna om någon butik hamnat fel.