Enkla tips för att välja rätt flygbiljetter när du köper på nätet

Flygbiljetter

Att köpa flygbiljetter på nätet har blivit extrem populärt över hela världen – inte minst i Sverige. Priset blir oftast lägre och du kan själv jämföra flygtider, bolag, antalet mellanlandningar och väga det mot prisskillnaderna.

Nästan alla flygbolag säljer idag sina tjänster via sina egna sajter, men oftast blir det bättre och billigare att köpa biljetterna via några av de utmärkta prisjämförelsesidor och bokningssidor som finns. De söker snabbt igenom massor av flygbolag och researrangörer och presenterar resultatet för dig. På vissa sajter kan du även välja att enbart söka på vissa flygbolag. Alternativen presenteras normalt sorterade i prisordning, men det finns även ”snabbast resväg”-sortering.

Du kan köpa både enkel- och tur-och-returbiljetter, så även om du är ute efter en lite mer udda resa, eller en rundresa, går det utmärkt att köpa flygbiljetterna på nätet. Flera av de bästa nätsajterna erbjuder även personlig kundservice om du har frågor.

Innan du bokar bör du fundera på hur snäva tidsgränser du har för din flygresa. Måste du t ex åka exakt den 5:e augusti eller går även den 4:e och 6:e bra? Är du villig att göra en, eller flera, mellanlandningar för att sänka priset? Det du förlorar i bekvämlighet får du ofta tillbaka som lägre pris, och tvärtom.

Ett sätt att flyga billigt är med utpräglade lågprisbolag som exempelvis Ryan Air eller Norwegian. Lågprisbolagen har ofta många pristillägg utöver grundpriset. Du kan till exempel få betala extra för att få boka sittplats, checka in din resväska, få vatten, kaffe osv. På senare tid har många traditionella flygbolag börjat priskriga på allvar med uppstickarna. Ibland kan därför ditt totalpris bli allra lägst hos exempelvis SAS, Lufthansa eller SwissAir. Villkoren vid inställda flyg – eller om du själv behöver boka om – är ibland sämre hos lågprisbolagen.

När du köper flygbiljetter på nätet behöver flyger du normalt med en så kallad e-ticket. Det räcker då ofta med ett nummer och ditt pass när du checkar in. Självklart kan du för säkerhets skull skriva ut och ta med dig de dokument du får via e-post när du betalt din biljett. Betalningen kan normalt göras både med kontokort/kreditkort, mot faktura eller via Internetbank. Billigast blir det oftast om du betalar med ett kort som inte innebär några räntekostnader för dig.

Reseförsäkring och avbeställningsskydd ingår ofta i hemförsäkringen, men säljs väldigt aktivt av resesajterna, som tjänar bra på sådan extraförsäljning. Kolla så du inte dubbelförsäkrar dig i onödan. De flesta resesajter erbjuder även hotell och bilhyra på resmålet. Ett tips: köper du flygbiljetten direkt från ett flygbolags egen sajt, och det bara finns ett hyrbilsbolag på den sajten, boka bilen någon annan stans. Risken är annars att du får köa för din bil när du landat, eftersom många av dina medpassagerare i planet har bokat bil hos samma bilhyrbolag när de köpte sina flygbiljetter.

4 saker att tänka på

 • Väldigt ofta visas biljettpriserna med en rabatt på 100 kr redan dragen, en rabatt som är baserad på att du kan betala via din internetbank. Om du betalar med kort så blir resan 100 kr dyrare, något du kommer märka först vid kassan.
 • Många nätresebyråer använder exakt samma system för att boka biljetterna vilket gör att de angivna resorna, betalningsförfarandet osv är väldigt lika. Det finns dock fortfarande små skillnader i pris mellan de olika resebyråerna.
 • Om du flyger långa sträckor som sträcker sig över flera tidszoner, var nogrann med att se vilket datum det är du faktiskt anländer så att det inte blir en otrevlig överraskning.
 • Om du behöver åka "i triangel", till exempel från Stockholm till New York och sen till Paris och slutligen landa i Stockholm igen så går det sällan att boka denna typ av flygresor på nätet. Då bör du istället kontakta en resebyrå som får hjälpa dig, och då ofta till ett högre pris.

3 resebyråer du bör överväga
Star5
Flygvaruhuset - flygbiljetter
 • Låga priser
 • Personlig kundservice
 • Enkelt och snabbt att boka

Flygvaruhuset - flygbiljetter

Flygvaruhuset är en av Sveriges mest populära bokningssajter för hotell och flyg. En kombination av billiga flygbiljetter, personlig service och en smidig webbtjänst är antagligen det som gjort sidan så populär.

Ev. priser är från 2024-06-30 och är exkl frakt.

Star4
Seat24 - flygbiljetter
 • Låga priser
 • Många hotell att välja på

Seat24 - flygbiljetter

Seat24 har utöver flygbiljetter till låga priser ett stort antal hotell att erbjuda sina resenärer. Om man vill ha paketresor kan dessa bokas med personlig service.

Ev. priser är från 2024-07-07 och är exkl frakt.

Star4
TravelStart - flygbiljetter
 • Mycket enkelt att boka
 • Bra erbjudanden

TravelStart - flygbiljetter

TravelStart tillhör en av Sveriges största bokningssajter. De har förmodligen den enklaste bokningstjänsten av alla bokningssidor och har ofta bra erbjudanden.

Ev. priser är från 2024-07-07 och är exkl frakt.

Resebyråer som säljer flygbiljetter
Club Med
Club Med
Club Med erbjuder mängder av resorter, den ena mer paradisisk än den andra. Här kan du bara slappna av och njuta av livet, i nyfunna vänners lag! På den väluppbyggda hemsidan får du dessutom tillgång till aktuella erbjudanden, för extra förmånliga priser.
Momondo.se
Momondo.se
Hos Momondo kan du hitta och jämföra priser på flyg till alla världens destinationer. En enkel sökning ger dig flera alternativ på resor helt efter dina premisser om datum och antalet resenärer. Momondo hjälper dig även att hitta hotell, hyrbil med mera.
Tui (fd Fritidsresor)
Tui (fd Fritidsresor)
TUI (fd Fritidsresor) är ett resebolag som erbjuder resor för personer, grupper, företag samt charter till förmånliga priser. TUI har ett mycket brett utbud av destinationer och här kan du även boka långväga tågresor och kryssningar. TUI strävar efter att du som kund ska bli nöjd med din semester och att det ska vara enkelt att boka, därför erbjuder de helhetslösningar så att allt ska kunna bokas på samma gång.

Övriga resebyråer

Håller du inte med om att någon av de ovanstående butikerna faktiskt säljer flygbiljetter? Påpeka gärna om någon butik hamnat fel.