Enkla tips för att välja rätt bussresor när du köper på nätet

Bussresor (bussbiljetter)

Bussresor i Sverige har länge varit en fråga om Swebus och en massa lokala alternativ. Swebus har haft det flesta rutterna och konkurrerat mer mot SJ och tågresor än mot andra bussbolag. Nu har det dock kommit nya alternativ som kör flera busslinjer och på allvar konkurrerar med Swebus, bland annat Bus4you.

Skillnaden mellan Swebus och Bus4you är att Bus4you riktar sig lite mer mot affärsresenärer eller åtminstone resenärer som vill åka bekvämt. De ha har ordentliga bussfåtöljer, fritt bredband och eluttag. Swebus har förvisso oftast också fritt bredband och eluttag men det kan ibland vara mycket svårt att jobba ordentligt, framförallt om bussen är fullsatt.

Ska man köpa bussbiljetter får man utgå ifrån vilken sträcka man ska åka och sen leta reda på vilket bussbolag som kör den resan. Sen får man utgå ifrån vilken bekvämlighetsgrad man vill ha. Om du ska åka mellan storstäder kan du förmodligen välja mellan att köpa bussbiljetter från just Swebus och Bus4you men det kan också finnas lokala alternativ (se Bussbiljetter.nu för en översikt).

Swebus har också inlett ett samarbete med SJ som gör att det numera är möjligt att köpa bussbiljetter via SJ:s hemsida. Detta är bra då det ger en jämförelse mot tåget. Tåget är ju generellt sett snabbare men dyrare.

Foto: Niklaus Hunziker / freedigitalphotos.net

5 saker att tänka på

 • Ska du åka långt kan det vara värt att överväga bekvämare alternativ. Tänk på hur du kommer känna när du sitter den fjärde timmen på bussen. Kommer det ha varit värt ett par hundralappar extra då?
 • Inte alla sträckor trafikeras av flera bussbolag, framförallt i glesbygden. Alternativet är då ofta bara tåg.
 • Vill du kunna arbeta eller bara kolla film under bussresan? Välj då ett bussbolag som har eluttag och internet.
 • Bussresor är oftast blligare än både tåg och flyg, men inte alltid. Det kan vara värt att dubbelkolla med SJ och flyget innan du bokar.
 • Byten kan ta tid men innebär också sköna pauser. Har du bråttom kanske en direktlinje är att föredra.

2 bussbolag du bör överväga
Star5
Nettbuss
 • Mycket bekvämt
 • Lätt att arbeta ifrån bussarna
 • Eluttag och internet på alla bussar

Nettbuss

Nettbuss har fokus på bekvämlighet och arbetsro. Deras bussar har större, men färre, säten samt eluttag och internet. Detta gör det praktiskt möjligt att verkligen arbeta ifrån bussen medan man transporteras till sitt mål.

Ev. priser är från 2022-10-24 och är exkl frakt.

Star4
Flixbus
 • Täcker många rutter över hela Sverige
 • Eluttag och internet ombord
 • Bra priser

Flixbus

Flixbus är det enda riktigt rikstäckande alternativt även om de trafikerar långt ifrån alla sträckor. De gör bussresandet till ett billigt nöje med möjlighet att surfa på nätet ombord.

Ev. priser är från 2024-02-18 och är exkl frakt.

Webbsidor som säljer bussresor
Flixbus
Flixbus
Flixbus är en av de största aktörerna på den europeiska bussmarknaden. Hos Flixbus finns allt från korta resor inom Sverige till långfärdsresor ut i Europa. Flixbusär kända för sina låga priser och sitt enorma utbud av avgångar.
Flixtrain
Flixtrain
Flixtrain är ett globalt reseföretag som hjälper dig att upptäcka världen till ett lågt pris. Flixtrain säljer billiga tågbiljetter och bussbiljetter för dig som vill resa på ett miljövänligt sätt. De gröna bussarna och tågen hos Flixtrain uppfyller högsta säkerhets- och miljöstandarder och drivs av 100% förnybar energi. Ett smidigt, prisvänligt och flexibelt alternativ till att ta bilen!
Vy Bus4you (fd Nettbuss)
Vy Bus4you (fd Nettbuss)
Med Nettbuss kan du boka resor med destinationer runt om i norden till riktigt låga priser och med ett stort utbud av avgångar. Sök upp din destination via Nettbuss smarta sökfunktion och ge dig iväg! Bekväma och prisvärda resor. Mer pengar kvar när du är framme vid målet.

Övriga webbsidor

Håller du inte med om att någon av de ovanstående butikerna faktiskt säljer bussresor? Påpeka gärna om någon butik hamnat fel.