Enkla tips för att välja rätt båtbiljetter när du köper på nätet

Båtresor (båtbiljetter)

Om man ska köpa båtbiljetter är det antingen för att man vill boka en kryssning eller för att man behöver ta en färja i reguljärtrafik. De flesta kryssningar transporterar dock även passagerare som reguljärtrafik men motsatsen gäller sällan.

Boka reguljära båtresor

Om man vill köpa båtbiljetter för reguljärtrafik finns framförallt en central bokningssida för hela Europa. Den heter DirectFerries.se och även om den svenska varianten är nödöversatt så fungerar den alldeles utmärkt att boka alla former av reguljärtrafik med båt över hela Europa.

När man köper båtbiljetter för reguljärtrafik finns det sällan speciellt många linjer att välja mellan, oftast är det bara en. Alternativet är oftast att välja en annan rutt med bilen och på så sätt välja en annan båtlinje som kanske är billigare eller snabbare. På vissa högtrafikerade linjer (till exempel Helsingborg - Helsingör) finns det dock god konkurrens och låga priser.

Boka kryssning

Ska man istället köpa kryssningsbiljetter så får man vända sig till respektive båtbolag. I Stockholm är det framförallt Viking Line, Silja Line och Birka Princess som har kryssningar. I södra Sverige är det framförallt Stena Line som anordnar kryssningar, framförallt till Norge.

När man ska boka en kryssning i Sverige så handlar det oftast allra främst om båten man åker, och till viss mån vilken destination det gäller. Man kan från Stockholm åka till de flesta större städer kring Östersjön, till exempel Helsingfors, Riga, Tallin och Mariehamn/Åland. Kryssningarna är från 12 till 36 timmar och har olika bekvämligheter ombord, men dansgolv, pool, flera restauranger och någon shoppinggalleria brukar vara med i grundutbudet.

3 saker att tänka på

  • Många linjer har få eller ingen konkurrens och kan således vara riktigt dyra.
  • Båtar som åker österut mot Finland och Estland gör ofta ett kort tekniskt stopp på Åland för att kunna sälja tax free-produkter ombord. Då försäljningen av tax free är så lönsam brukar biljettpriserna vara mycket billiga.
  • Om du ska åka båt på väg ut på en bilresa i Europa, se då till att boka i god tid i förväg för att inte försinka resan med ett oplanerat stopp i Ystad eller Trelleborg.

3 webbsidor du bör överväga
Star5
DirectFerries
  • Mycket smidig tjänst
  • I princip komplett utbud av båtlinjer
  • Bra erbjudanden emellanåt

DirectFerries

DirectFerries är en söktjänst där man kan söka reguljärresor för båtar över hela Europa.

DirectFerries har bara reguljärresor i sitt system, inga kryssningar med andra ord.

Ev. priser är från 2024-04-14 och är exkl frakt.

Star3
TT-Line

TT-Line

Med TT-Line kan du åka ut i Europa med start från framförallt Trelleborg. Det är den naturliga vägen ut i Europa.

Ev. priser är från 2024-04-14 och är exkl frakt.

Star3
Stena Line
  • Direktlinjer över hela Europa
  • Kryssningar ifrån Västkusten

Stena Line

Stena Line har både kryssningar och direktlinjer över hela Europa. Ska man ut på bilsemester i Europa eller festa loss i 24 h på väg till Norge är det Stena Line som gäller.

Ev. priser är från 2024-04-14 och är exkl frakt.

Webbsidor som säljer båtbiljetter
DirectFerries
DirectFerries
DirectFerries är en nättjänst där du enkelt och smidigt bokar dina färjebiljetter över hela Europa. Gör en minnesvärd och unik resa, här kan du enkelt och smidigt hitta kryssningar över hela Europa, alla på samma ställe. DirectFerries strävar efter att hålla nere sina priser och komma med specialerbjudanden.
TT-Line
TT-Line
Hos TT-Line kan du hitta dina drömmars båtresa. TT-Line har bland annat den snabbaste förbindelsen mellan Skåne och norra Tyskland. Fartygen är både miljövänliga och säkra, vilket gjorde företaget till Årets Transport-företag 2000.

Övriga webbsidor

Håller du inte med om att någon av de ovanstående butikerna faktiskt säljer båtbiljetter? Påpeka gärna om någon butik hamnat fel.