Enkla tips för att välja rätt keramiska knivar när du köper på nätet

Keramisk kniv

Keramiska knivar har på senare år blivit allt mer populärt. Det är känt för att ha enormt starka blad och på ett enkelt sätt ta sig igenom de flesta råvaror. Fördelarna med keramiska knivar är många, men man bör vara medveten om hur man ska behandla dem.

Dess popularitet har flera olika orsaker. Keramiska knivar är mycket lätta. Använder du keramiska knivar anstränger du därför inte handleden lika mycket som om du använde stålknivar.

Keramiska knivar består av ett material som är unikt för sin hårdhet. Bara diamant är hårdare. Det gör att du kan slipa din kniv mer sällan än en stålkniv. Det brukar ofta sägas att det går tio slipningar för en stålkniv på en keramisk knivslipning. Men när du väl ska slipa din keramiska kniv finns det bara ett material som kan handska det- diamant. Det behöver nödvändigtvis inte vara ett problem, då diamantskärpstål inte behöver vara dyrare än vanliga skärpstål.

En nackdel med keramiska knivar är att de inte kan hantera djupfryst mat eller kött med ben i. Den skär klara enkla snitt, men vickar du kniven kan eggen skadas. Fastnar bladet mitt i materialet ska du inte vicka och vrida upp den, utan dra rätt upp.

4 saker att tänka på

  • En keramisk kniv är 10 gånger hårdare än en vanlig stålkniv, vilket gör att den slits betydligt mindre. Det bör man ta i beaktande när man jämför priserna med vanliga stålknivar.
  • Keramiska knivar behöver slipas betydligt mer sällan än vanliga stålknivar. Hur ofta slipar du dina knivar? Om det är något du brukar strunta i så är detta ett bekvämt val.
  • Keramiska knivar kan förstås används till mycket men är perfekt för kött, frukt och grönsaker. Tänk till exempel hur din slöa kökskniv brukar vara mot tomater och lök. En vass kniv gör detta köksarbete betydligt roligare.
  • Keramiska knivar är till för dig som har högkvalitetsprodukter i köket. Om du inte bryr dig så mycket om din matlagning kan en vanlig stålkniv räcka gott.

2 produkter du bör överväga
Star5
Keramisk Allroundkniv från Satake Hi-Tech
  • Kan användas till allt
  • Mycket vacker
  • Supervass

Keramisk Allroundkniv från Satake Hi-Tech

Fantastiskt vacker, supervass och otroligt användbar keramisk allroundkniv från Satake. Den håller sig vass väldigt länge.

1 148 kr
Ev. priser är från 2024-02-18 och är exkl frakt.

Star3
Keramisk allroundkniv från Kyocera
  • Mycket hårdare än stål

Keramisk allroundkniv från Kyocera

En prisvärd variant av keramiska knivar men som ändå har de fina egenskaperna man får hos de keramiska knivarna.

Ev. priser är från 2024-02-18 och är exkl frakt.

Butiker som säljer keramiska knivar
Bagaren och Kocken
Bagaren och Kocken
Bagaren och kocken är en av Sveriges största butiker inom området köksmaskiner och köksredskap. Med bas och butik i Göteborg har Bagaren och kocken snabbt blivit en av de mest populära butikerna att vända sig till när det kommer till köksutrustning. Sedan starten i mitten av 00-talet har butiken vuxit stadigt.
Cervera
Cervera
Cervera är det välkända varumärket för kök, inredning och servering. Här hittar du vackert designade föremål för matsal och matlagning. Här hittar du allt från porslin till smarta köksprodukter.
KitchenTime
KitchenTime
KitchenTime (fd Lykka) är ett glädjedrivet företag som säljer köksredskap av hög kvalité. KitchenTime kan erbjuda dig ett brett sortiment av KitchenTime, stekpannor, köksmaskiner och andra köksredskap till förmånliga priser. Lykka vill sprida glädje i köket och har därför produkter med både stor praktisk funktion och rolig design. KitchenTime erbjuder också personlig service, bl.a. via sin chat direkt på hemsidan samt snabba leveranser.
Solheminredning
Solheminredning
På Solhem Inredning har man sedan 1982 arbetat med att hjälpa sitt klientel att få ett vackrare hem. Sortimentet har en gedigen bredd - här hittar du många högkvalitativa klassiker! Personalen är både erfaren och engagerad, och hjälper gärna till om du har frågor.

Keramiska knivar du kan köpa nu