Enkla tips för att välja rätt keramiska knivar när du köper på nätet

Keramisk kniv

Keramiska knivar har på senare år blivit allt mer populärt. Det är känt för att ha enormt starka blad och på ett enkelt sätt ta sig igenom de flesta råvaror. Fördelarna med keramiska knivar är många, men man bör vara medveten om hur man ska behandla dem.

Dess popularitet har flera olika orsaker. Keramiska knivar är mycket lätta. Använder du keramiska knivar anstränger du därför inte handleden lika mycket som om du använde stålknivar.

Keramiska knivar består av ett material som är unikt för sin hårdhet. Bara diamant är hårdare. Det gör att du kan slipa din kniv mer sällan än en stålkniv. Det brukar ofta sägas att det går tio slipningar för en stålkniv på en keramisk knivslipning. Men när du väl ska slipa din keramiska kniv finns det bara ett material som kan handska det- diamant. Det behöver nödvändigtvis inte vara ett problem, då diamantskärpstål inte behöver vara dyrare än vanliga skärpstål.

En nackdel med keramiska knivar är att de inte kan hantera djupfryst mat eller kött med ben i. Den skär klara enkla snitt, men vickar du kniven kan eggen skadas. Fastnar bladet mitt i materialet ska du inte vicka och vrida upp den, utan dra rätt upp.

4 saker att tänka på

 • En keramisk kniv är 10 gånger hårdare än en vanlig stålkniv, vilket gör att den slits betydligt mindre. Det bör man ta i beaktande när man jämför priserna med vanliga stålknivar.
 • Keramiska knivar behöver slipas betydligt mer sällan än vanliga stålknivar. Hur ofta slipar du dina knivar? Om det är något du brukar strunta i så är detta ett bekvämt val.
 • Keramiska knivar kan förstås används till mycket men är perfekt för kött, frukt och grönsaker. Tänk till exempel hur din slöa kökskniv brukar vara mot tomater och lök. En vass kniv gör detta köksarbete betydligt roligare.
 • Keramiska knivar är till för dig som har högkvalitetsprodukter i köket. Om du inte bryr dig så mycket om din matlagning kan en vanlig stålkniv räcka gott.

3 produkter du bör överväga
Star5
Keramisk Santotukniv från Stellar
 • Ergonomiskt handtag
 • Mycket lätt
 • Perfekt till benfritt kött

Keramisk Santotukniv från Stellar

Santokuknivar har något kortare blad än en klassisk kockkniv, men fyller liknande funktioner. Den är lite mindre i storleken, vilket gör det både smidig och rolig att arbeta med. Santoku kommer från japanskans “tre dygder” som menas med hacka, tärna, strimla.

Ev. priser är från 2019-09-04 och är exkl frakt.

Star4
Keramisk brödkniv (Stellar)
 • Väger nästan ingenting
 • Ergonomiskt handtag
 • Ger perfekta brödskivor

Keramisk brödkniv (Stellar)

En av de mest användbara knivarna i köket är brödkniven. Med en keramisk brödkniv behöver du inte anstränga handleden lika mycket. Den har även ett ergonomiskt handtag som hjälper dig att skära de perfekta brödskivorna men är också bra för att skära frukter med lite hårdare skal.

Ev. priser är från 2019-08-14 och är exkl frakt.

Star4
Keramisk kniv från Mastrad
 • Liten och smidig
 • Väger väldigt lite
 • Skyddet blir handtag

Keramisk kniv från Mastrad

Mastrad har tillverkat en kniv som fungerar till mycket i köket. Eftersom bladet är 10 centimeter långt kan du använda den till grönsaker, kött och frukt. Tack vare det smidiga skyddet skadas den inte när den ligger i kökslådan.

399 kr 249 kr
Ev. priser är från 2019-09-09 och är exkl frakt.

Butiker som säljer keramiska knivar
Cervera
Cervera
Cervera är det välkända varumärket för kök, inredning och servering. Här hittar du vackert designade föremål för matsal och matlagning. Här hittar du allt från porslin till smarta köksprodukter.
KitchenTime
KitchenTime
KitchenTime (fd Lykka) är ett glädjedrivet företag som säljer köksredskap av hög kvalité. KitchenTime kan erbjuda dig ett brett sortiment av KitchenTime, stekpannor, köksmaskiner och andra köksredskap till förmånliga priser. Lykka vill sprida glädje i köket och har därför produkter med både stor praktisk funktion och rolig design. KitchenTime erbjuder också personlig service, bl.a. via sin chat direkt på hemsidan samt snabba leveranser.
Solheminredning
Solheminredning
På Solhem Inredning har man sedan 1982 arbetat med att hjälpa sitt klientel att få ett vackrare hem. Sortimentet har en gedigen bredd - här hittar du många högkvalitativa klassiker! Personalen är både erfaren och engagerad, och hjälper gärna till om du har frågor.

Keramiska knivar du kan köpa nu