Enkla tips för att välja rätt tv-apparater med 3d när du köper på nätet

OBS! Den här produkten är inte längre speciellt relevant då nya varianter eller tekniker har gjort den omodern. Köpguiden finns dock kvar (i sitt ursprungliga skick och kommer inte uppdateras) då produkten fortfarande går att köpa hos vissa butiker.

3D-TV

Tekniken inom TV-världen går snabbt framåt. Det var inte länge sedan platt-TV:n lanserades. Nu finns även TV-apparater som kan visa 3D! Denna nya teknik är densamma som används på biosalongerna landet runt. Nu kan du få biokänsla hemma.

Så här fungerar 3D-TV

När du går på bio för att se en film i 3D måste du använda särskilda glasögon. Detsamma gäller när du tittar på 3D-TV hemma. Det finns två typer av tekniker för 3D-TV, nämligen aktiv 3D och passiv 3D. Det är hur själva 3D-effekten uppkommer som utgör skillnaden mellan teknikerna. Aktiv 3D bygger på att glasen öppnas och sluts. Det sitter en elektronik, som drivs av batterier, i glasögonen som hanterar detta. Med passiv 3D är glasen polariserande, vilket innebär att varje glas bara släpper igenom hälften av bilden. När bilderna kompletteras i hjärnan skapas 3D-effekten. Vilken variant du ska välja avgör du själv. Normalt är dock passiv 3D lite billigare än aktiv 3D. När det gäller hur bekväma glasögonen är att bära är det emellertid ingen större skillnad mellan passiv och aktiv 3D, även om glasögonen för aktiv 3D väger något mer.

Givetvis behöver du inte sätta på dig 3D-glasögonen varje gång du ska se på TV. En 3D-TV fungerar i övrigt precis som en vanlig TV. När du väljer modell ska du alltså även fundera på saker som hur många anslutningar du behöver, om tevens högtalare är av god kvalitet, hur stor teven ska vara, om du vill ha en inbyggd digitalbox, hur kontrasten är, om du kan koppla teven till Internet, hur strömsnål teven ska vara, och så vidare.

6 saker att tänka på

 • Vill du ha aktiv eller passiv 3D? Passiv 3D är den billigare varianten. Innan du bestämmer dig bör du prova båda varianterna.
 • Hur stor ska skärmen vara? En 3D-TV är skapad för att ge biokänsla. Därför kan man säga att ju större skärm, desto bättre. Samtidigt är det viktigt att du tänker på vilket som är optimalt betraktningsavstånd i det rum du tänker placera TV:n.
 • Har du behov av att kunna ansluta teven till Internet? Med anslutning till Internet kan du till exempel strömma ljud och bild direkt till din TV.
 • Är det viktigt att högtalarna är bra? Har du ett hemmabiosystem spelar det kanske mindre roll vilken kvalitet de inbyggda högtalarna har.
 • Behöver du ansluta andra enheter till din 3D-TV? Alla modeller av 3D-TV har många ingångar för externa enheter, men det är klokt att undersöka anslutningarna lite extra noga om du har särskilda önskemål.
 • Vill du att teven ska vara strömsnål? En 3D-TV drar inte speciellt mycket el, särskilt inte i jämförelse med en plasma-TV, men det finns självklart skillnader mellan olika modeller. Riktigt strömsnåla modeller har olika märkningar som du kan hålla utkik efter.

2 produkter du bör överväga
Star4
Samsung 50" 4K UHD-TV
 • 3D-TV på 46 tum
 • 200 Hz Clear Motion
 • WiFi

Samsung 50" 4K UHD-TV

En extremt prisvärd Samsung 50" 4K UHD-TV med inbygg wifi, utmärkt kontrast med HLG & HDR10+, stöd för Apple AirPlay 2 och iTunes Video med mera.

5 490 kr
Ev. priser är från 2021-06-04 och är exkl frakt.

Star3
Hitachi 32 tum Full HD Smart-TV
 • Smart-TV
 • Wi-Fi

Hitachi 32 tum Full HD Smart-TV

Smart-TV på 32 tum med inbyggd Wi-fi. Bra möjligheter att koppla in externa enheter via både HDMI och USB.

2 790 kr
Ev. priser är från 2021-05-27 och är exkl frakt.

Rabattkoder och erbjudanden från butiker som säljer 3D-TV
Kod Sista datum Beskrivning
2021-12-31 Teknikproffset har 10% på utvalda produkter året ut med koden: TP10! Se erbjudandet hos Teknikproffset
Butiker som säljer tv-apparater med 3d
Dustin Home
Dustin Home
Dustin Home erbjuder allting inom elektronik, datorer och hemelektronik. Leveranserna är supersnabba och priserna låga - och utbudet är gigantiskt. Hittar du inte din pryl här så finns den nog inte.
NetOnNet
NetOnNet
NetOnNet är ett nätbaserat företag med en enkel affärsidé - Att sälja hemelektronik till ett lägre pris än i fysiska butiker. Här finns ett enormt utbud av hemelektronik av alla de slag, här kan du hitta komponenter för hela ditt hem till fina priser. De stora volymerna gör att NetOnNet kan hålla priserna nere.
Teknikproffset
Teknikproffset
Teknikproffset är uppstickaren online bland alla de stor elektronikjättarna som man ofta hittar i storstädernas ytterkanter. Teknikproffset har ett stort utbud av hemelektronik till bra priser. Teknikproffset har snabba leveranser där du får veta leveranstiden direkt i kassan.

Övriga butiker

Håller du inte med om att någon av de ovanstående butikerna faktiskt säljer tv-apparater med 3d? Påpeka gärna om någon butik hamnat fel.