Enkla tips för att välja rätt vinterdäck när du köper på nätet

Vinterdäck

Man ska alltid vara noga med kvaliteten på sina däck, men det gäller särskilt för vinterdäck. Ett sommardäck kan användas upp till sex år, medan ett vinterdäck aldrig får vara äldre än fyra år. Friktionen minskar nämligen med ökad ålder. Sedan beror givetvis slitaget på hur mycket däcken används och hur däcken förvaras under den snöfria säsongen.

Dubbdäck eller friktionsdäck

Det finns två typer av vinterdäck, nämligen dubbdäck och så kallade friktionsdäck. Dubbdäck har, som namnet skvallrar om, en mängd små dubbar för att ge ett bättre grepp på is och i snö. Friktionsdäck saknar dubb, men har i stället andra egenskaper som gör dem tänkbara som alternativ under vintermånaderna.

Dubbdäck rekommenderas alltid när underlaget är isigt. Dubbarna ger helt enkelt ett bättre grepp än vad enbart gummi kan ge. På hårt packad snö är det dock ingen större skillnad mellan friktionsdäck och dubbdäck. Normalt kan man säga att där det ofta råder ”vinterväglag” är det en fördel att använda dubbdäck. Om du bor i de södra delarna i Sverige, där vägbanorna sällan är täckta av is eller snö, kan dubbfria friktionsdäck vara ett bättre val. Dubbdäck slits nämligen snabbt om de mestadels rullar på asfalt. En annan skillnad mellan dubbdäck och friktionsdäck är att dubbdäck har en högre bullernivå.

5 saker att tänka på

 • Jämför däckens EU-märkning för att hitta de bästa däcken för just din bil och din körstil. EU-märkningen visar bland annat på bullernivåer och friktion (rullmotstånd).
 • Köp dina vinterdäck från välkända tillverkare. Det kan vara lockande att köpa mycket billiga däck från asiatiska tillverkare, men kvaliteten är inte sällan undermålig.
 • Tänk på priset, men tänk mer på din säkerhet.
 • Handlar du på nätet så se till att du räknar in frakten i priset samt undersöker vilka regler som gäller för eventuella returer.
 • Kör du mestadels på vägar med vinterväglag eller är det mestadels barmark där du bor? För vinterväglag rekommenderas alltid dubbade däck. I mildare klimat kan friktionsdäck vara ett fullgott alternativ. Kom bara ihåg att friktionsdäck inte ska användas året runt.

3 märken du bör överväga
Star5
Nokian Hakkapelitta 5
 • Utmärkt grepp på snö och is
 • Fyrkantiga dubbar
 • Finsk kvalitet

Nokian Hakkapelitta 5

Storsäljare från finska Nokian. Ny teknik i form av fyrkantiga dubbar, fyra olika gummiblandningar och ”björnklor”.

Ev. priser är från 2024-04-04 och är exkl frakt.

Star4
Michelin X-Ice
 • Bra vinteregenskaper
 • Hög framkomlighet i snö

Michelin X-Ice

Dubbfritt vinterdäck från Michelin med utmärkta egenskaper för nordiskt vinterväglag. Lång livslängd och kort bromssträcka på is.

1 318 kr
Ev. priser är från 2022-12-03 och är exkl frakt.

Star3
Continental Winter Contact
 • Låg bullernivå

Continental Winter Contact

Dubbfritt vinterdäck från välkända tyska tillverkaren Continental. Relativt låga bullernivåer och bra grepp på vått underlag.

Rabattkod: = 10 % rabatt på däck Uniroyal

Ev. priser är från 2024-03-18 och är exkl frakt.

Rabattkoder och erbjudanden från butiker som säljer Vinterdäck
Kod Sista datum Beskrivning
2024-04-30 10 % rabatt på däck Uniroyal Se erbjudandet hos Däck Online
Märken som säljer vinterdäck
Autodoc
Autodoc
Autodoc är en butik där du kan köpa mängder av reservdelar till din bil till ett billigt pris. På sidan fyller du enkelt i registreringsnumret på din bil och så får du tips om vilka delar som passar just din bil. Ett enkelt sätt att få ner priset på bilreparationerna! En livechatt finns tillgänglig för att hjälpa dig.
Byt Hjul
Byt Hjul
Byt Hjul är en stor aktör som säljer hjul till bilar på nätet. Byt Hjul eftersträvar att hålla låga priser, lägre än bilverkstäder. Här kan du enkelt beställa dina däck och fälgar och få snabb hemleverans. Detta tack vare Byt Hjuls stora lokala lager.
Däck Online
Däck Online
Däck Online är en grossistbutik som säljer däck online. De kan hålla ner sina priser och erbjuder alltid lägsta möjliga pris på sina däck. De säljer inte bara däck till bilar utan också däck och fälgar till bussar och lastbilar, samt även motorcykeldäck. De erbjuder både vinterdäck, allvädersdäck och miljödäck.
Tirendo
Tirendo
Tirendo är butiken som säljer däck och fälgar online. Här hittar du produkter till bil, motorcykel, lastbil med mera. Specificera till Tirendo vilka dimensioner du är ute efter eller vilken bilmodell du söker däck och fälgar till så hjälper Tirendos sida dig att hitta rätt. Däcken levereras direkt till din dörr.

Övriga märken

Håller du inte med om att någon av de ovanstående butikerna faktiskt säljer vinterdäck? Påpeka gärna om någon butik hamnat fel.