Enkla tips för att välja rätt fordon när du köper på nätet

Fordon

Hur skulle livet se ut om vi inte hade fordon för arbetsresor, fritidsresor eller bara rent nöjesåkande? De flesta hushåll har i dag åtminstone en bil. Många hushåll har också en båt. Bland andra vanliga fordon kan nämnas MC, moped/vespa, snöskoter, transportbilar och husvagnar.

Köper du ett nytt fordon av en auktoriserad återförsäljare kan du vara trygg med ditt köp. Då får du garantier för fordonet, oavsett det är en båt, en bil, en fyrhjuling eller något annat fordon. För en bil är det till exempel normalt med rostskyddsgaranti i upp tio år. Det är när du köper ett begagnat fordon, oavsett säljaren är ett företag eller en privatperson, som du bör vara mer vaksam. Det finns nämligen många fallgropar som du bör undvika till varje pris.

4 saker att tänka på

  • Det främsta rådet du ska ha i bakhuvudet när du är spekulant på ett fordon är att du ska ta reda på så mycket du kan både om fordonet och om säljaren. Genom detta minskar du markant risken för att göra ett dåligt köp. Som minimum bör du provköra eller låta besiktiga fordonet, alltid se till att upprätta ett köpekontrakt samt aldrig erlägga betalning för fordonet förrän du är helt nöjd med affären och har fordonet i din ägo. Köper du ett fordon av ett företag ska du också begära att få ta del av en så kallad varudeklaration.
  • Testa fordonet innan du köper - Du kan upptäcka många fel och brister i ett fordon bara genom en yttre besiktning och genom att provköra fordonet. Det gäller bara att veta vad du ska leta efter. Det finns många bra köpguider för fordon du kan använda dig av i din undersökning. När du är nöjd med den första delen av inspektionen ska du givetvis även undersöka motorn och tillhörande elektronik.
  • Upprätta köpekontrakt - Det finns särskilda köpekontrakt du bör använda när du köper ett begagnat fordon. Genom att upprätta ett köpekontrakt, som båda parter skriver under, kan du undvika kostsamma och utdragna tvister.
  • Betala först när köpekontraktet är underskrivet - De flesta lurendrejerier när det handlar om begagnade fordon går ut på att säljaren lägger ut en annons för en bil som han eller hon inte äger i syfte att ta pengar av en ovetande köpare. För att undvika att bli lurad ska du erlägga betalning för bilen först när du vet att allt är i sin ordning.

3 butiker du bör överväga
Star5
Bilweb
  • Både nya och begagnade bilar
  • Tryggare att köpa från bilhandlare

Bilweb

Bilweb är en webbplats där man kan hitta bilar och andra fordon som är till salu direkt hos bilhandlare. Vill man slippa att köpa bil från privatpersoner är det här ett bra sätt att hitta bilar direkt från bilhandlarna

Ev. priser är från 2024-06-02 och är exkl frakt.

Star5
Blocket - fordon
  • Stort utbud av nya och begagnade fordon

Blocket - fordon

Blocket är Sveriges största köp- och säljmarknad för privatpersoner och företag. Här kan du köpa bilar, båtar, motorcyklar, lastbilar och till och med snöskotrar. Säkerheten är relativt hög på Blocket, men du ska alltid göra noga efterforskningar innan du ingår en affär.

Ev. priser är från 2024-06-02 och är exkl frakt.

Star3
BytBil.com - fordon
  • Enormt utbud av bilar och MC från bilhandlare

BytBil.com - fordon

Bytbil.com har det största utbudet av nya och begagnade bilar av motormarknaderna på nätet. Här ligger alltid upp mot 80 000 personbilar och över 10 000 MC ute till försäljning.

Ev. priser är från 2024-06-02 och är exkl frakt.

Butiker som säljer fordon
Autodoc
Autodoc
Autodoc är en butik där du kan köpa mängder av reservdelar till din bil till ett billigt pris. På sidan fyller du enkelt i registreringsnumret på din bil och så får du tips om vilka delar som passar just din bil. Ett enkelt sätt att få ner priset på bilreparationerna! En livechatt finns tillgänglig för att hjälpa dig.
E-Wheels
E-Wheels
E-Wheels är Nordens största återförsäljare av personliga elektriska små fordon. E-Wheels strävar efter att erbjuda ett komplett utbud av elsparkcyklar och elcyklar från kvalitetsproducenter. Man håller lägsta möjliga priser, och har en egen verkstad som vid behov kan nyttjas av kunder.
Tirendo
Tirendo
Tirendo är butiken som säljer däck och fälgar online. Här hittar du produkter till bil, motorcykel, lastbil med mera. Specificera till Tirendo vilka dimensioner du är ute efter eller vilken bilmodell du söker däck och fälgar till så hjälper Tirendos sida dig att hitta rätt. Däcken levereras direkt till din dörr.

Övriga butiker

Håller du inte med om att någon av de ovanstående butikerna faktiskt säljer fordon? Påpeka gärna om någon butik hamnat fel.