Enkla tips för att välja rätt fordon när du köper på nätet

Fordon

Hur skulle livet se ut om vi inte hade fordon för arbetsresor, fritidsresor eller bara rent nöjesåkande? De flesta hushåll har i dag åtminstone en bil. Många hushåll har också en båt. Bland andra vanliga fordon kan nämnas MC, moped/vespa, snöskoter, transportbilar och husvagnar.

Köper du ett nytt fordon av en auktoriserad återförsäljare kan du vara trygg med ditt köp. Då får du garantier för fordonet, oavsett det är en båt, en bil, en fyrhjuling eller något annat fordon. För en bil är det till exempel normalt med rostskyddsgaranti i upp tio år. Det är när du köper ett begagnat fordon, oavsett säljaren är ett företag eller en privatperson, som du bör vara mer vaksam. Det finns nämligen många fallgropar som du bör undvika till varje pris.

4 saker att tänka på

  • Det främsta rådet du ska ha i bakhuvudet när du är spekulant på ett fordon är att du ska ta reda på så mycket du kan både om fordonet och om säljaren. Genom detta minskar du markant risken för att göra ett dåligt köp. Som minimum bör du provköra eller låta besiktiga fordonet, alltid se till att upprätta ett köpekontrakt samt aldrig erlägga betalning för fordonet förrän du är helt nöjd med affären och har fordonet i din ägo. Köper du ett fordon av ett företag ska du också begära att få ta del av en så kallad varudeklaration.
  • Testa fordonet innan du köper - Du kan upptäcka många fel och brister i ett fordon bara genom en yttre besiktning och genom att provköra fordonet. Det gäller bara att veta vad du ska leta efter. Det finns många bra köpguider för fordon du kan använda dig av i din undersökning. När du är nöjd med den första delen av inspektionen ska du givetvis även undersöka motorn och tillhörande elektronik.
  • Upprätta köpekontrakt - Det finns särskilda köpekontrakt du bör använda när du köper ett begagnat fordon. Genom att upprätta ett köpekontrakt, som båda parter skriver under, kan du undvika kostsamma och utdragna tvister.
  • Betala först när köpekontraktet är underskrivet - De flesta lurendrejerier när det handlar om begagnade fordon går ut på att säljaren lägger ut en annons för en bil som han eller hon inte äger i syfte att ta pengar av en ovetande köpare. För att undvika att bli lurad ska du erlägga betalning för bilen först när du vet att allt är i sin ordning.

3 butiker du bör överväga
Star5
Blocket - fordon
  • Stort utbud av nya och begagnade fordon

Blocket - fordon

Blocket är Sveriges största köp- och säljmarknad för privatpersoner och företag. Här kan du köpa bilar, båtar, motorcyklar, lastbilar och till och med snöskotrar. Säkerheten är relativt hög på Blocket, men du ska alltid göra noga efterforskningar innan du ingår en affär.

Ev. priser är från 2012-03-18 och är exkl frakt. Rapportera fel på produkten (bild, länk, pris etc.).

Star5
Annonsbörsen - fordon
  • Sveriges största annonsmarknad för fordon
  • Stort utbud av båtar och andra fritidsfordon
  • Bra information om köpekontrakt och trygg handel

Annonsbörsen - fordon

Annonsbörsen är den främsta webbplatsen för privatpersoner som vill köpa eller sälja fordon. Här finns exempelvis bilar, MC, båtar, traktorer och bruksmaskiner.

Ev. priser är från 2012-03-18 och är exkl frakt. Rapportera fel på produkten (bild, länk, pris etc.).

Star3
BytBil.com - fordon
  • Enormt utbud av bilar och MC från bilhandlare

BytBil.com - fordon

Bytbil.com har det största utbudet av nya och begagnade bilar av motormarknaderna på nätet. Här ligger alltid upp mot 80 000 personbilar och över 10 000 MC ute till försäljning.

Ev. priser är från 2012-03-18 och är exkl frakt. Rapportera fel på produkten (bild, länk, pris etc.).