Enkla tips för att välja rätt dubbade vinterdäck när du köper på nätet

Dubbdäck

Det finns flera undersökningar som visar att dödsrisken vid framförande av personbil på väg med vinterväglag halveras om man använder dubbdäck (förutsatt att bilen inte har något antisladdsystem), jämfört med om man använder friktionsdäck med vinteregenskaper. Med ett antisladdsystem inkopplat är skillnaderna inte lika stora.

På vinterväglag rekommenderas dock alltid att du använder vinterdäck med dubbar. Att använda friktionsdäck med vinteregenskaper fungerar för det mesta utmärkt på snöiga och moddiga underlag, men där vägbanan är frusen eller där ytan är täckt av frost bör man inte chansa med dessa däck. Dubbdäcken ger ett oslagbart grepp på is i och med att dubbarna helt enkelt gör ett avtryck i isen (på grund av bilens tyngd), vilket leder till att risken för sladd minskar.

Intressant är också att användningen av dubbdäck faktiskt gör att även friktionsdäck får ett bättre grepp på vägen. När dubbarna träffar isen blir isytan skrovlig, vilket leder till att friktionsdäcken får ett bättre fäste.

Värt att notera är att dubbdäck kräver mer skötsel än friktionsdäck. För det första gäller det att ”köra in” däcken mjukt och försiktigt. Vad det betyder är att man ska vara försiktig i sin körning och undvika häftiga inbromsningar, snabba accelerationer och tvära svängar de första 50–100 milen - detta för att dubben ska fästa ordentligt i gummit. Sedan är det även mycket viktigt att hjulen är balanserade för att vinterdäcken inte ska slitas ojämnt, och därmed ge ett sämre grepp. Förvaringen under sommarmånaderna är också viktig. Alla däck ska förvaras mörk och svalt, men det gäller att vara extra noga med just dubbdäck.

5 saker att tänka på

 • Dubbdäck är dyrare än friktionsdäck. Den extra kostnaden är dock en billig försäkring.
 • Bor du i södra Sverige, där det sällan råder äkta vinterväglag? Då är alternativet att använda friktionsdäck under vintermånaderna förmodligen bättre för dig.
 • Om du köper dubbdäck på nätet, undersök noga vilka garantier du har för däcken.
 • Vid köp på nätet, räkna alltid in eventuell frakt i priset för att undvika att drabbas av obehagliga överraskningar.
 • Kan du förvara dubbdäcken, enligt rekommendationerna, i hemmet? Eller behöver du anlita ett däckhotell? Att förvara dubbdäcken på ett korrekt sätt är a och o för att däcken ska fungera optimalt.

3 dubbade vinterdäck du bör överväga
Star5
Bridgestone Noranza
 • Fri frakt
 • Upp till 190 km/h!
 • Ett däck i toppklass för alla vinterväglag.

Bridgestone Noranza

Dubbade däck som är godkända i hastigheter ända upp till 190 km/tim.

Rabattkod: = 10 % rabatt på däck Uniroyal

Ev. priser är från 2024-03-13 och är exkl frakt.

Star4
Nokian Hakkapeliitta 7
 • Hög komfort
 • Lågt rullmotstånd

Nokian Hakkapeliitta 7

Dubbdäck med hög komfort och utmärkt säkerhet. Lågt rullmotstånd för en god bränsleekonomi. Lång livslängd och utmärkt grepp även på asfalt.

Ev. priser är från 2023-01-08 och är exkl frakt.

Star3
Pirelli Winter Edge
 • Utmärkt grepp på is
 • Lång livslängd

Pirelli Winter Edge

Dubbdäck med ”edge-ringar” som ger extra grepp på isiga vägar. Klarar av de flesta vinterväglag och har en lång livslängd.

Ev. priser är från 2024-03-12 och är exkl frakt.

Rabattkoder och erbjudanden från butiker som säljer Dubbdäck
Kod Sista datum Beskrivning
2024-04-30 10 % rabatt på däck Uniroyal Se erbjudandet hos Däck Online
Dubbade vinterdäck som säljer dubbade vinterdäck
Byt Hjul
Byt Hjul
Byt Hjul är en stor aktör som säljer hjul till bilar på nätet. Byt Hjul eftersträvar att hålla låga priser, lägre än bilverkstäder. Här kan du enkelt beställa dina däck och fälgar och få snabb hemleverans. Detta tack vare Byt Hjuls stora lokala lager.
Däck Online
Däck Online
Däck Online är en grossistbutik som säljer däck online. De kan hålla ner sina priser och erbjuder alltid lägsta möjliga pris på sina däck. De säljer inte bara däck till bilar utan också däck och fälgar till bussar och lastbilar, samt även motorcykeldäck. De erbjuder både vinterdäck, allvädersdäck och miljödäck.
Tirendo
Tirendo
Tirendo är butiken som säljer däck och fälgar online. Här hittar du produkter till bil, motorcykel, lastbil med mera. Specificera till Tirendo vilka dimensioner du är ute efter eller vilken bilmodell du söker däck och fälgar till så hjälper Tirendos sida dig att hitta rätt. Däcken levereras direkt till din dörr.

Övriga dubbade vinterdäck

Håller du inte med om att någon av de ovanstående butikerna faktiskt säljer dubbade vinterdäck? Påpeka gärna om någon butik hamnat fel.