Enkla tips för att välja rätt presenter när du köper på nätet

Presenter

Om du ska köpa presenter till en vän eller bekant så är det förstås en rad saker som spelar roll: hur gammal personen är/blir, vad han eller hon har för intressen, vad han eller hon har för saker redan och i slutändan alltså vad personen behöver eller skulle tycka vara roligt att få.

Du är förmodligen ute lite i sista sekund, men är du inte det försök hålla ögon och öron öppna när du umgås och/eller besöker personen. Vad tycker han eller hon är jobbigt? Tex. 'Åh, vad jag fryser om fötterna på vårt kalla golv' (=köpläge för tofflor som present). Vad verkar personen sakna? 'Jag har tyvärr ingen kaffebryggare men går Nescafe bra?' (=kanske köpläge för just en kaffebryggare som present). Om du är ute i sista sekund får du istället försöka tänka tillbaka på dessa typer av kommentarer som personen brukar uttrycka.

Ett annat tillvägagångssätt när du ska köpa presenter är att tänka på vad personen har för intressen och köpa något inom detta område, till exempel golf. Tänk dock på att om personen har ett genuint intresse (och relativt mycket pengar) så kan han eller hon förmodligen redan köpt det personen verkligen behöver redan, se då till att köpa något unikt eller annorlunda.

Om du inte känner personen så bra eller inte kan komma på någon present enligt ovan kan det istället vara läge att bara köpa något onödigt och roligt alternativt något praktiskt och snyggt. En onödig/rolig present är per definition något som mestadels är roligt att ge och som fungerar utmärkt som present. Något praktiskt och snyggt kan till exempel vara en snygg vas.

Slutligen, ett bra tips är att köpa mycket presenter på en gång i form av 'generella presenter' som du kan tänkas ge bort vid alla möjliga sorters tillfällen. Hur många gånger har du till exempel varit bortbjuden och inte tänkt på att köpa något? I dessa fall kan det vara bra att ha ett litet lager med presenter som passar de flesta hemma, du kommer tacka dig själv att du varit så förutseende!

Illustration: Master isolated images / freedigitalphotos.net

6 saker att tänka på

  • Spara kvittot! - Mottagaren kanske gillar presenten men vill ha den i en annan färg. Oavsett anledning så är det alltid bra att ha kvar kvittot.
  • Köp inte kläder till en klädsnobb (eller liknande)! - Om personen är väldigt specifik med sina kläder, sin inredning eller musiken denne lyssnar på så chansa inte. Köp då hellre något helt annat eller ett presentkort.
  • Lägg in en tanke i presenten - Knyt an till ett gemensamt minne eller fundera på vad mottagaren verkligen behöver. Med lite mer tanke bakom får du flerfaldigt igen i uppskattning.
  • Gör gärna kombinationer - Istället för att tex bara köpa en vinflaska, köp en ost och lite vindruvor och ge i en fin korg. Istället för bara en CD-skiva, köp band t-shirten och ett par konsertbiljetter också osv. Det blir mycket roligare, om budgeten till
  • Det GÅR att skicka tillbaka presenter man köper på nätet! - Att man köper en present på nätet gör ingen skillnad i returrätten och det är ofta mycket enkelt. Lämna tilbaka den inom 14 dagar och spara kartongen den kom i så är det extra smidigt.
  • Köp fler presenter på en gång! - Du kommer tacka dig själv nästa gång du, en timme innan födelsedagsfesten, och du inte köpt en present. Köp alltså ett litet lager med bra gå bort-presenter som du kan använda dig av vid dessa tillfällen.

2 butiker du bör överväga
Star5
CoolStuff - presenter
  • Otroligt sköna prylar
  • Garanterat unikt
  • Lätt att hitta presenter

CoolStuff - presenter

CoolStuff gör allt rätt. De har roliga, unika och uppseendeväckande prylar som är perfekta att ge som presenter. De är ofta den enda importören av alla dessa knasiga prylar. Ett måste att besöka!

Ev. priser är från 2024-07-14 och är exkl frakt.

Star4
Royal Design - presenter

Royal Design - presenter

Royal Design är den perfekta presentbutiken för inredningssaker och vackra föremål. Här hittar du vackra vaser, ljushållare och allt annat som passar bra som "generella presenter som i princip alltid blir uppskattade".

Ev. priser är från 2024-07-14 och är exkl frakt.

Butiker som säljer presenter
Bluebox
Bluebox
Bluebox är ett presentföretag som erbjuder presenter inom många olika kategorier. Prefekt för dig som inte vill jäkta runt på stan efter presenter. Hos Bluebox kan du i lugn och ro beställa dina presenter på nätet. Bluebox har presenter inom en hel mängd olika kategorier. Du kan också välja leveransdag för dina paket.
CoolStuff
CoolStuff
CoolStuff är en väletablerad svensk nätbutik som säljer allt möjligt i prylväg. CoolStuff säljer coola produkter för alla tillfällen, hitta smarta, användbara prylar eller fina, roliga presenter. Collstuff erbjuder snabba leveranser. De utvecklar hela tiden sortimentet och det går att tipsa om du tycker att något saknas.
Dagens industri
Dagens industri
Dagens industri är Nordens största affärstidning, som speglar de senaste nyheterna inom näringslivet. Dagens industri ger fördjupningar och analyser dygnet runt både i text-, rörligt- och poddformat. Tidningen vet att affärer är roligt och strävar efter att skriva på ett informativt men underhållande sätt. Dagens industri erbjuder olika prenumerationer: papperstidningen, den digitala tidningen samt magasinet DI Weekend.
Designtorget
Designtorget
Designtorget är en marknadsplats för formgivare och kunder som värdesätter förnyelse, funktion och form. Designtorget är en handelsplats där formgivare och deigners har möjlighet att nå ut med produkter och kollektioner till designintresserade kunder.
Godisboxen
Godisboxen
Godisboxen är ett roligt och kreativt alternativ till t.ex. blommogram. Här kan du enkelt beställa en box med godis och utforma den precis som du vill ha den, med innehåll, utseende och du kan också välja att få en bild av dig eller någon du tycker om på askens lock. Perfekt för att uppmärksamma en födelsedag, mors/fars dag eller kanske Alla hjärtans dag!
Guldfynd
Guldfynd
Guldfynd är marknadsledande företag i Sverige inom guldsmedsvaror och smycken. Sortimentet erbjuder både smycken i guld och silver samt bijouterier, klockor och presentartiklar. Idag finns Guldfynd på ett 60-tal orter över hela Sverige, utöver den välöverskådliga nätbutiken.
Presenteriet.se
Presenteriet.se
Hos Presenteriet hittar du allehanda presenter. Till skillnad från en traditionell fysisk presentbutik kan du hos Presenteriet välja att skicka en hälsning med presenten samt om du vill få den skickad hem till dig eller direkt hem till mottagaren. Har du svårt att hitta en bra present så har Presenteriet mängder av inspiration.

Övriga butiker

Håller du inte med om att någon av de ovanstående butikerna faktiskt säljer presenter? Påpeka gärna om någon butik hamnat fel.

Presenter du kan köpa nu