Enkla tips för att välja rätt apoteksvaror när du köper på nätet

Apoteksvaror och medicin

Det var inte så länge sedan apotek bara sålde mediciner. Till Apoteket gick man när man var sjuk, aldrig annars. I dag fokuserar apoteken lika mycket på att förebygga hälsoproblem som att behandla åkommor. Dessutom erbjuder apoteken skönhetsprodukter, hudvårdsprodukter, vitaminer, nikotinavvänjningsprodukter och mycket mer – ja, på vissa apotek kan du till och med köpa senap!

Fram till juli 2009 fanns bara en apotekskedja i Sverige, det statligt ägda Apoteket. I dag finns många olika aktörer som erbjuder apoteksvaror och medicin, antingen i butiker på stan eller på nätet, eller både och.

Ett apotek på nätet fungerar precis som ett vanligt apotek på stan. Du kan handla receptfria mediciner, kosttillskott och apoteksprodukter. Om din läkare har skrivit ut ett e-recept kan du även beställa hem receptbelagda mediciner.

När du vill handla apoteksvaror eller medicin på nätet finns fallgropar som du bör undvika. Det finns nämligen mängder av e-butiker som utger sig för att vara seriösa aktörer, men som erbjuder undermåliga, och i vissa fall rent av skadliga mediciner och preparat. Rådet är enkelt: beställ aldrig produkter från ett nätapotek som du inte känner igen eller litar på helt och hållet.

Ett sätt att se om du har att göra med ett pålitligt nätapotek är att leta efter en symbol med den tillhörande texten ”Apotek med tillstånd av Läkemedelsverket”. Symbolen brukar finnas väl tydlig på webbplatsens förstasida och ser ut såhär:

Notera att det är väldigt få apotek som faktiskt säljer läkemedel och andra apoteksvaror över nätet. Apotek man kan se ute på stan, som Kronans Droghandel, Medstop och Apotek Hjärtat till exempel, har inga webbshoppar.

5 saker att tänka på

  • Handla bara hos nätapotek som har tillstånd
  • Beställ aldrig varor från utländska nätapotek, hur förmånliga priserna än må vara
  • Be din läkare ordna med e-recept om du vill beställa hem mediciner på nätet
  • Undersök om du kan få gratis frakt om du beställer för en viss summa
  • Köp aldrig mediciner som marknadsförts via e-post från en butik eller avsändare du inte känner igen

2 butiker du bör överväga
Star5
Kronans Apotek
  • Receptfria och receptbelagda mediciner
  • Korta leveranstider

Kronans Apotek

Kronans Apotek är ett bra alternativ till Apoteket. Här finns allt för ditt hemapotek, med alla tänkbara apoteksvaror. Du kan köpa receptfria mediciner och även hämta ut dina receptbelagda mediciner, förutsatt att du har ett e-recept.

Ev. priser är från 2024-04-21 och är exkl frakt.

Star4
Apoteket.se
  • Hämta ut dina mediciner på nätet
  • Enormt utbud
  • Leverans inom 24 timmar

Apoteket.se

På Apoteket.se kan du handla alla varor som Apoteket erbjuder. Här hittar du allt för din hälsa och du kan vara trygg i att du får hem produkter av hög kvalitet som är testade och godkända. På Apoteket.se kan du också beställa hem receptbelagda mediciner.

Ev. priser är från 2024-04-21 och är exkl frakt.

Butiker som säljer apoteksvaror
euroClinix
euroClinix
EuroClinix erbjuder sjukvårdstjänster på 12 olika språk, med främsta inriktning på sexuell hälsa. Ta kontoll över ditt sexliv idag, bota könssjukdomar etc. EuroClinix hjälper dig med råd och tips och här kan du dessutom beställa ett stort antal receptfria läkemedel för bl.a. sexuell hälsa.
Lloyds Apotek
Lloyds Apotek
Lloyds Apotek är ett nätapotek som har ett brett sortiment av högsta kvalitet. Apotekskedjan Lloyds Apotek sitter på stor kunskap, med många farmaceuter redo att ge dig tips och råd inför ditt köp. Här finns allt du behöver inom apoteksvaror, skönhet, hälsa mm. Allt du behöver för ett hälsosamt liv!
Meds.se
Meds.se
Meds.se är ett onlineapotek som vuxit stadigt sedan starten 2017. Meds.se säljer både receptbelagda och receptfria läkemedel med tillstånd från Läkemedelsverket. utöver detta erbjuder Meds.se ett stort sortiment relaterat till hälsa och skönhet. Med eds.se slipper du gå till apoteket när du är sjuk och kan kombinera dina inköpa av mediciner med inköp av skönhetsprodukter.

Övriga butiker

Håller du inte med om att någon av de ovanstående butikerna faktiskt säljer apoteksvaror? Påpeka gärna om någon butik hamnat fel.