Enkla tips för att välja rätt receptfria sömntabletter när du köper på nätet

Sömntabletter (receptfria)

Man kan köpa receptfria sömntabletter, i form av naturläkemedel, över disk i Sverige. Det är sömntabletter som är baserade på örter som traditionellt använts för att lindra oro och för sömngivande effekter. Många sömntabletter har en kombinerad påverkan av att inte bara vara sömngivande utan också lindra oro, som är en vanlig källa till sömnproblem.

De receptfria sömntabletter som finns att köpa idag är främst baserade på valeriana, johannesört, humle och andra örter som aktiv substans. Vissa sömntabletter har bara en aktiv substans medan andra är baserade på ett flertal olika örter. Det är svårt att jämföra styrkan och säga vilket som är den starkaste receptfria sömntabletten, men man kan utvärdera vilken som har mest aktiv substans.

Receptbelagda sömntabletter går också att köpa på nätet men först efter att man, självklart, fått ett recept utskrivet av en läkare.

3 saker att tänka på

  • Det är stor skillnad på receptfria och receptbelagda sömntabletter (i denna köpguide diskuteras bara receptfria). De receptfria är svagare och har sällan en kliniskt bevisad effekt utan har bara använts traditionellt mot sömnproblem. De receptbelagda kan ofta vara beroendeframkallande.
  • Olika sömnmedel fungerar olika bra på olika personer. Prova dig fram på sömnmedel baserade på olika aktiva ämnen (tex valeriana eller johannesört) och se vilket som fungerar bäst för just dig.
  • Melatonin används ofta utomlands som hälsokost mot sömnproblem men går inte att köpa i Sverige. Det går däremot att köpa i butik i de allra flesta länder, på flygplatser samt från utländska nätbutiker. Om du köper melatonin så se till att det är från en mycket välkänd butik, chansa aldrig!

3 produkter du bör överväga
Star5
Dormeasan
  • "Starkaste" receptfria sömntabletten
  • Prisvärd

Dormeasan

Dormeasan är (enligt SömnUpplysningen.se) den starkaste sömntabletten på marknaden om man ser till koncentrationen av aktiv substans per tablett.

De aktiva substanserna i Dormeasan är vänderot och humle, i lika delar, vilka traditionellt har använts mot tillfälliga sömnbesvär och lindrig oro.

Ev. priser är från 2024-04-21 och är exkl frakt.

Star4
Valerina Forte
  • Mest kända receptfria sömntabletten

Valerina Forte

Valerina Forte är baserad på vänderot och är förmodligen det mest kända receptfria naturläkemedlet mot tillfälliga sömnproblem och lindrig oro.

Ev. priser är från 2024-04-21 och är exkl frakt.

Star3
Zenbev
  • Rikt på tryptofan

Zenbev

Zenbev är baserad på bland annat pumpafrö och är ett pulver man mixar med vatten. Det har traditionellt använts mot tillfälliga sömnbesvär och lindrig oro.

Ev. priser är från 2024-04-21 och är exkl frakt.

Butiker som säljer receptfria sömntabletter
Bodystore
Bodystore
Bodystore är en butik som säljer hälsokost och hälsoläkemedel på nätet. De inriktar sig på träning, hälsa och kost och här finner du ett stort utbud inom dessa kategorier. De har också ett stort utbud under kategorin Vegetarisk kost. Butiken ägs av Gymgrossisten, som är en annan nätbutik inriktad på träning kosttillskott för mycket aktiva.
Meds.se
Meds.se
Meds.se är ett onlineapotek som vuxit stadigt sedan starten 2017. Meds.se säljer både receptbelagda och receptfria läkemedel med tillstånd från Läkemedelsverket. utöver detta erbjuder Meds.se ett stort sortiment relaterat till hälsa och skönhet. Med eds.se slipper du gå till apoteket när du är sjuk och kan kombinera dina inköpa av mediciner med inköp av skönhetsprodukter.
Shopping4Net
Shopping4Net
Shopping4net är en e-handelsportal som erbjuder mänga spännande produkter under många olika kategorier. Sortimentet utökas ständigt och här finns allt från kontaktlinser till leksaker. Shopping4net erbjuder mycket fina priser och har en utbyggd kundservice som gärna hjälper dig och svarar på dina frågor.
Svensk Hälsokost
Svensk Hälsokost
På Svensk Hälsokost har man stenkoll på allt som gäller naturmedicin, hälsa och wellness. Mottot talar om snabba och trygga leveranser samt ett kvalitativt sortiment med bredd. Priserna hålls låga och kundservicen är välutvecklad - här behöver ingen kund gå undrandes över vad det egentligen är man beställt. Fri frakt gäller dessutom, vid köp över 500 kr!
Svenskt Kosttillskott
Svenskt Kosttillskott
Svenskt Kosttillskott är ett marknadsledande företag som anser att kosttillskott inte bara är något för elittränare. Istället ska alla som tränar och bryr sig om sin hälsa finna vad de letar efter i företagets breda sortiment. Priserna är låga, leveranstiderna korta och servicenivån hög. Fraktfritt vid beställning över 600 kr!

Övriga butiker

Håller du inte med om att någon av de ovanstående butikerna faktiskt säljer receptfria sömntabletter? Påpeka gärna om någon butik hamnat fel.