Enkla tips för att välja rätt våffeljärn när du köper på nätet

Våffeljärn

Finns det något godare än nygräddade våfflor, direkt från våffeljärnet? Pannkakor och plättar i all ära, men att bli serverad våfflor känns betydligt lyxigare. Här får du bra tips du kan ta till dig om du är ute efter ett våffeljärn. Du får även rekommendationer för några specifika våffeljärn.

Hur fungerar ett våffeljärn?

Ett våffeljärn är en apparat som består av två plattor som hålls samman med ett gångjärn. Båda plattor har värmeslingor vilket gör att våfflan gräddas från två håll samtidigt. Plattorna är normalt täckta av ett material, ofta teflon, som gör att smeten inte fastnar.

Tänk på det här när du letar våffeljärn

Det första du ska fundera på när du letar efter ett nytt våffeljärn är om du vill laga traditionella svenska våfflor eller så kallade belgiska våfflor. Svenska våfflor består av fem ganska tunna hjärtformade våfflor som sitter ihop och kan brytas isär. Belgiska våfflor är fyrkantiga och betydligt tjockare.

När du har bestämt dig för vilken form våfflorna ska ha är det klokt att fundera lite på storleken på våffeljärnet. Om du äter våfflor ofta kan det vara klokt att välja ett våffeljärn som kan grädda åtminstone två våfflor åt gången. Alternativt kan du välja ett våffeljärn med en stor diameter. Om du inte äter våfflor så ofta är det kanske bättre att välja ett mindre våffeljärn. Det tar nämligen inte lika mycket plats i köket.

En tredje sak att fundera på är om våffeljärnet ska ha termostat eller andra funktioner som underlättar gräddningen. Med ett termostat och en signallampa ser du direkt när våfflan är färdiggräddad. Vissa enklare våffeljärn har inte sådana funktioner.

Säkerheten är också viktig att tänka på. Om våffeljärnet har gummifötter för minskad friktion är det självklart en fördel. Om våffeljärnet är värmeisolerat kan du undvika olyckor, särskilt om barnen vill hjälpa till med gräddningen.

5 saker att tänka på

  • Vill du göra svenska våfflor eller belgiska våfflor? Vissa våffeljärn har utbytbara plattor så att du kan tillaga både svenska och belgiska våfflor, men de flesta är utformade enbart för en typ av våffla.
  • Hur många våfflor vill du kunna grädda åt gången? De flesta våffeljärn har plats för två våfflor per gräddning. I det mindre hushållet kanske det räcker med ett våffeljärn som gräddar en våffla åt gången.
  • Är våffeljärnet enkelt att rengöra? Alla våffeljärn har plattor med en non-stick-beläggning. Du rengör plattorna genom att torka av dem. För ännu enklare rengöring kan du välja ett våffeljärn med uttagbara plattor.
  • Vore det praktiskt med signallampor som visar när våffeljärnet har nått arbetstemperatur och när våfflorna är färdiggräddade? Med signallampor och termostat underlättar du gräddningen och har enklare att få ett perfekt resultat.
  • Hur säkert är våffeljärnet när det handlar om värmealstringen? Ett våffeljärn kan bli mycket varmt. Det är en klar fördel om det finns partier på våffeljärnet som är isolerade. Det gäller inte minst toppkåpan och handtaget.

3 produkter du bör överväga
Star4
Åviken våffeljärn
  • Solitt och stabilt
  • Indikationslampa

Åviken våffeljärn

Snyggt designat våffeljärn som gräddar våfflor med fyra hjärtan. Har termostat och indikationslampa. Non-stick för enkel rengöring.

Ev. priser är från 2023-12-05 och är exkl frakt.

Star4
Champion våffeljärn
  • Indikatorlampa

Champion våffeljärn

Ett enkelt våffeljärn som gör jobbet! Med signallampan på locket håller du lätt reda på när våfflorna är klara.

Ev. priser är från 2024-04-21 och är exkl frakt.

Star4
Åviken belgiskt våffeljärn
  • Plats för två våfflor
  • Signallampa

Åviken belgiskt våffeljärn

Våffeljärn för belgiska våfflor. Tjock aluminiumplatta för bra värmeledning. En indikatorlampa visar när våfflorna är klara. En riktigt ögonbrynshöjare på våffeldagen?

Ev. priser är från 2024-04-21 och är exkl frakt.

Butiker som säljer våffeljärn
Bagaren och Kocken
Bagaren och Kocken
Bagaren och kocken är en av Sveriges största butiker inom området köksmaskiner och köksredskap. Med bas och butik i Göteborg har Bagaren och kocken snabbt blivit en av de mest populära butikerna att vända sig till när det kommer till köksutrustning. Sedan starten i mitten av 00-talet har butiken vuxit stadigt.

Övriga butiker

Håller du inte med om att någon av de ovanstående butikerna faktiskt säljer våffeljärn? Påpeka gärna om någon butik hamnat fel.

Våffeljärn du kan köpa nu