Enkla tips för att välja rätt sommardäck när du köper på nätet

Sommardäck

Sommardäcken är de däck du använder under största delen av året. Det är således mycket viktigt att du ser till att ha däck som håller hela säsongen. Ett nytt sommardäck har ett mönsterdjup på upp till en centimeter och håller normalt upp till 5-6 år, beroende på antalet mil.

Olika typer av sommardäck

Det finns ganska många varianter av sommardäck. Det är framför allt däckets mönster som ger däcken olika egenskaper. Alla moderna sommardäck håller hög kvalitet i de flesta delar, men det är svårt att skapa däck som fungerar helt optimalt vid alla typer av underlag och påfrestningar. En del däck har en bättre förmåga till snabba stopp på vått underlag än andra. Vissa däck har ett extremt lågt rullmotstånd och räknas därför till kategorin miljödäck. En icke försumbar andel av de sommardäck som finns till försäljning är av typen punkteringsfria däck. Med sådana däck ökar säkerheten i trafiken markant.

Genom den så kallade EU-märkningen för nya däck som ska vara implementerad fullt ut i november 2012 kan du se uppgifter om friktion, våtgrepp och buller (exteriört). För både friktion och våtgrepp används en skala mellan A–G, där A är det bästa betyget. För bullret används måttet decibel. Du kan använda den här märkningen för att hitta det däck som passar bäst för dig och din bil.

5 saker att tänka på

 • Välj med fördel ett sommardäck med lågt rullmotstånd. Det är bra både för din plånbok och för miljön.
 • Välj däck utifrån hur du använder din bil. Ett standarddäck fungerar utmärkt för de flesta, men har du särskilda önskemål om exempelvis grepp eller hållbarhet så välj med omsorg.
 • Var noga med att se till att du har en sval och mörk plats för förvaring av sommardäcken under vintern. Med korrekt förvaring förlänger du livslängden på dina däck.
 • Fundera på om du behöver någon extrafunktion, såsom till exempel vattenplaningsvarnare eller slitagevarnare. Dessa funktioner ger en ökad säkerhet till en billig penning.
 • Köper du däcken på nätet, jämför priser och räkna alltid med frakt- och leveranskostnader vid jämförelsen. Du kan spara mycket pengar på att köpa däck på nätet, men undersök eventuella fraktkostnader noggrant.

3 återförsäljare du bör överväga
Star5
Nokian Hakka Blue
 • Lågt rullmotstånd
 • Utmärkt allvädersdäck
 • Slitagevarnare

Nokian Hakka Blue

Mångfaldigt prisbelönat sommardäck från välrenommerade Nokian. God komfort och utmärkt grepp. Särskilt bra bromsförmåga på blöt asfalt. Ger god bränsleekonomi på grund av lågt rullmotstånd.

Ev. priser är från 2024-03-18 och är exkl frakt.

Star4
Hankook Ventus Prime
 • Anpassad för svenska förhållanden
 • Lågt rullmotstånd

Hankook Ventus Prime

Sommardäck speciellt framtaget för den svenska sommaren, med mycket skiftande temperaturer och väderlek. Exakt styrning och god komfort i höga hastigheter.

Ev. priser är från 2024-03-28 och är exkl frakt.

Star3
Pirelli Cinturato
 • Kort bromssträcka

Pirelli Cinturato

Sommardäck i bra kvalitet till ett bra pris. Lågt rullmotstånd och kort bromssträcka. Utmärkt grepp på alla underlag.

Ev. priser är från 2024-03-18 och är exkl frakt.

Återförsäljare som säljer sommardäck
Autodoc
Autodoc
Autodoc är en butik där du kan köpa mängder av reservdelar till din bil till ett billigt pris. På sidan fyller du enkelt i registreringsnumret på din bil och så får du tips om vilka delar som passar just din bil. Ett enkelt sätt att få ner priset på bilreparationerna! En livechatt finns tillgänglig för att hjälpa dig.
Byt Hjul
Byt Hjul
Byt Hjul är en stor aktör som säljer hjul till bilar på nätet. Byt Hjul eftersträvar att hålla låga priser, lägre än bilverkstäder. Här kan du enkelt beställa dina däck och fälgar och få snabb hemleverans. Detta tack vare Byt Hjuls stora lokala lager.
Tirendo
Tirendo
Tirendo är butiken som säljer däck och fälgar online. Här hittar du produkter till bil, motorcykel, lastbil med mera. Specificera till Tirendo vilka dimensioner du är ute efter eller vilken bilmodell du söker däck och fälgar till så hjälper Tirendos sida dig att hitta rätt. Däcken levereras direkt till din dörr.

Övriga återförsäljare

Håller du inte med om att någon av de ovanstående butikerna faktiskt säljer sommardäck? Påpeka gärna om någon butik hamnat fel.

Sommardäck du kan köpa nu