Enkla tips för att välja rätt offroad-däck när du köper på nätet

Offroad-däck

Det är få kategorier av däck som omfattar så många däckvarianter som just kategorin Offroad-däck. Här samsas nämligen enklare 4x4-däck för fyrhjulsdrivna stadsjeepar med däck som är specialtillverkade för att ta sig an lera, sand, grus, snö och is.

Tre typer av offroad-däck

Arketypen för ett offroad-däck är den variant som går under namnet Mud Terrain. Ett sådant däck har breda kanaler, stora mönster och förstärkningar i däckstommen samt på sidorna. En annan variant av offroad-däck är de som brukar kallas All Terrain-däck. Dessa däck är inte lika extrema och har ganska goda vägegenskaper även på ”snällare” underlag. Slutligen finns en mängd däck som är specialanpassade för fyrhjulsdrivna bilar som främst används i normal trafik.

Fördelar med offroad-däck

Den stora fördelen med att använda offroad-däck är att du får ett oslagbart grepp och en god framkomlighet i mer svårforcerade miljöer. Det gäller även de däck som är tillverkade för att passa stadsjeepar och andra bilar med fyrhjulsdrift, även om dessa däck främst används på släta vägbanor.

Nackdelar med offroad-däck

Offroad-däck bör främst användas i den terräng de är skapade för. Rullomkretsen är nämligen längre än för vanliga däck, som främst är avsedda för asfalt. Dessutom är däcken bredare, vilket ger en sämre prestanda i högre hastigheter och vid inbromsningar. Bränsleekonomin blir också sämre med användning av offroad-däck.

5 saker att tänka på

 • Offroad-däck kräver mer av din bil. Den större rullomkretsen ger en högre markfrigång, men det kan samtidigt krävas att du justerar fjädrar samt utväxlingen i axlarna för att få ut mesta möjliga nytta av däcken.
 • Du kan med fördel använda punkteringsfria offroad-däck för ökad säkerhet i svårforcerad terräng. Punkteringsfria däck väger mer än vanliga offroad-däck men du får i gengäld en ökad säkerhet.
 • Du får sämre vägegenskaper med offroad-däck på ”snällare” underlag. Framför allt blir greppet sämre på asfalt. Prestandan när det gäller acceleration, inbromsning och kurvtagning blir också sämre.
 • Offroad-däck är dyrare än vanliga däck. Det har bland annat att göra med den större storleken samt att däcken tillverkas i betydligt färre exemplar än mer populära vanliga däck.
 • Se till att du har fälgar som passar däcken. Du kan normalt sett inte använda dina vanliga fälgar för offroad-däck. Plåtfälgar kan rekommenderas eftersom de är mer flexibla än andra typer av fälgar.

3 däck du bör överväga
Star5
Hankook Dynapro
 • Klarar alla underlag
 • Mycket tåligt
 • Klarar höga hastigheter

Hankook Dynapro

Ett utmärkt offroad-däck för alla äventyr. God framkomlighet i både sand, lera och snö. Kraftfulla förstärkningar och ett nyskapande mönster som minimerar risken att stenar fastnar i däcket.

1 276 kr
Ev. priser är från 2023-12-28 och är exkl frakt.

Star4
Continental 4x4 contact
 • Hög säkerhet för fyrhjulsdrift
 • God komfort

Continental 4x4 contact

Däck specialanpassat för hög säkerhet vid körning med stadsjeep/SUV. List och fälgskydd för ökad slitstyrka. Godkänt i hastigheter upp till 240 km/tim.

1 340 kr

Rabattkod: = 10 % rabatt på däck Uniroyal

Ev. priser är från 2024-02-29 och är exkl frakt.

Star4
Yokohama Geolandar
 • All Terrain
 • Hög slitstyrka

Yokohama Geolandar

Tåligt offroad-däck för många olika underlag. Förstärkningar i stomme och vid fälgkanterna. Fungerar utmärkt i höga hastigheter.

1 542 kr
Ev. priser är från 2023-01-08 och är exkl frakt.

Rabattkoder och erbjudanden från butiker som säljer Offroad-däck
Kod Sista datum Beskrivning
2024-04-30 10 % rabatt på däck Uniroyal Se erbjudandet hos Däck Online
Däck som säljer offroad-däck
Byt Hjul
Byt Hjul
Byt Hjul är en stor aktör som säljer hjul till bilar på nätet. Byt Hjul eftersträvar att hålla låga priser, lägre än bilverkstäder. Här kan du enkelt beställa dina däck och fälgar och få snabb hemleverans. Detta tack vare Byt Hjuls stora lokala lager.
Däck Online
Däck Online
Däck Online är en grossistbutik som säljer däck online. De kan hålla ner sina priser och erbjuder alltid lägsta möjliga pris på sina däck. De säljer inte bara däck till bilar utan också däck och fälgar till bussar och lastbilar, samt även motorcykeldäck. De erbjuder både vinterdäck, allvädersdäck och miljödäck.
Tirendo
Tirendo
Tirendo är butiken som säljer däck och fälgar online. Här hittar du produkter till bil, motorcykel, lastbil med mera. Specificera till Tirendo vilka dimensioner du är ute efter eller vilken bilmodell du söker däck och fälgar till så hjälper Tirendos sida dig att hitta rätt. Däcken levereras direkt till din dörr.

Övriga däck

Håller du inte med om att någon av de ovanstående butikerna faktiskt säljer offroad-däck? Påpeka gärna om någon butik hamnat fel.