Enkla tips för att välja rätt motorcykeldäck när du köper på nätet

Motorcykeldäck

Att välja bra däck är alltid viktigt, men det är särskilt viktigt när det handlar om motorcykeldäck. En personbil har ju fyra hjul, vilket ger en god balans. En motorcykel har en inbyggd obalans i och med att du måste balansera motorcykeln på två hjul. Att tumma på kvaliteten i ett MC-däck är ingen bra idé.

Ett bra MC-däck testas om och om igen på olika racingbanor, detta för att säkerställa att greppet och komforten är utmärkt under extrema förhållanden. Om det finns något problem med ett däck ändrar man på mönstret eller gör ändringar i gummiblandningen. Ett däck som testats minutiöst på en racingbana håller högsta klass, både vad gäller säkerhet, slitstyrka och prestanda. Det rekommenderas verkligen att du köper ett motorcykeldäck av en välkänd tillverkare som har rigorösa kvalitetskrav.

Att tänka på när du köper MC-däck

Det finns några saker att tänka på innan du köper MC-däck. Först och främst måste du vara medveten om att framdäcket och bakdäcket har olika dimensioner. Det beror på motorcykelns framdrift. Köper du ett komplett set av MC-däck är du dock säker på att få rätt dimensioner på dina däck.

För det andra måste du i princip göra en avvägning mellan grepp och hållbarhet. Ett MC-däck vars främsta egenskap är greppet, är mjukare än andra MC-däck. Det gör samtidigt att däcket slits snabbare. Ett MC-däck med längre hållbarhet är något hårdare och har därmed automatiskt ett lite sämre grepp. Alla MC-däck håller en viss kvalitet i båda dessa aspekter, men det kan vara värt att fundera lite extra kring grepp i relation till hållbarhet.

5 saker att tänka på

 • Köper du motorcykeldäck på nätet, se till att räkna med frakt- och leveranskostnader. Det är oftast billigare att köpa motorcykeldäck på nätet, men detta förutsätter att fraktkostnaderna inte är för höga.
 • Vad är viktigast, grepp eller hållbarhet? Många motorcykeldäck har en god kvalitet i båda aspekter, men i princip måste du välja vilken egenskap du helst är ute efter.
 • Hur höga hastigheter ska däcken vara godkända för? Alla motorcykeldäck är godkända för den högsta lagliga hastigheten på svenska vägar. De allra flesta är godkända för hastigheter upp till 160 km/tim (hastighetsindex ”Q”).
 • Om du är nybörjare på MC, kan du få hjälp med montering? Det är inte särskilt svårt att montera motorcykeldäck, men det är mycket viktigt att monteringen blir utförd enligt alla konstens regler, framför allt ur säkerhetssynpunkt.
 • Var noga med att se till att du får rätt dimensioner på dina däck. Framför allt ska du vara mycket noga med att få rätt balans mellan bakhjul och framhjul. Läs instruktionsboken för din MC för att se vilka dimensioner du ska använda.

3 butiker du bör överväga
Star5
Pirelli MT75
 • Godkänt upp till 210 km/tim
 • Hög prestanda
 • Kvalitetsprodukt

Pirelli MT75

Italienska Pirelli är mästare på MC-däck. Modellen MT75 är ett däck med hög slitstyrka med ett mönster som ger utmärkt grepp på alla underlag.

Ev. priser är från 2021-05-09 och är exkl frakt.

Star4
Bridgestone BT45 MC-däck
 • Utmärkta testresultat
 • Nyskapande mönster

Bridgestone BT45 MC-däck

Hyllat MC-däck med toppresultat i många däcktest. En kvalitetsprodukt från Bridgestone - däcktillverkaren som levererar till F1-lagen.

Ev. priser är från 2021-05-09 och är exkl frakt.

Star3
Continental ContiTwist
 • Rätt pris
 • Tålig gummiblandning

Continental ContiTwist

MC-däck med hög prestanda från tyska Continental. Goda resultat i flera däcktest och godkänt för hastigheter upp till 210 km/tim.

Ev. priser är från 2021-05-10 och är exkl frakt.

Butiker som säljer motorcykeldäck
ABS Wheels
ABS Wheels
ABS Wheels är en av Sveriges ledande leverantörer av kompletta hjul, fälgar, vinterdäck och sommardäck med mera. Hos ABS Wheels fyller du enkelt i ditt registreringsnummer för att få reda på vilka däck som passar din bil. ABS Wheels har även samarbeten med verkstäder och däckhotell för att ge dig ännu bättre service med din bil.
Däck Online
Däck Online
Däck Online är en grossistbutik som säljer däck online. De kan hålla ner sina priser och erbjuder alltid lägsta möjliga pris på sina däck. De säljer inte bara däck till bilar utan också däck och fälgar till bussar och lastbilar, samt även motorcykeldäck. De erbjuder både vinterdäck, allvädersdäck och miljödäck.
Dack-online.com
Dack-online.com
Däck-Online är precis vad det låter som. En online-butik för däck. Hos Däck-online hittar du sommardäck, vinterdäck, dubbfria däck och mycket mer. Däck-online täcker dina däckbehov för allt från bil till motorcykel och cykel.
Mekonomen
Mekonomen
Mekonomen är en kombination av bilreservdelsbutik och bilverkstad. Via mekonomen.se kan du köpa resvdelar till din bil. Allt från delar till förbrukningsvaror så som motorolja och torkarblad. Men du kan även hitta verkstäder där du kan lämna in din bil för service eller lagning.
Tirendo
Tirendo
Tirendo är butiken som säljer däck och fälgar online. Här hittar du produkter till bil, motorcykel, lastbil med mera. Specificera till Tirendo vilka dimensioner du är ute efter eller vilken bilmodell du söker däck och fälgar till så hjälper Tirendos sida dig att hitta rätt. Däcken levereras direkt till din dörr.