Enkla tips för att välja rätt miljödäck när du köper på nätet

Miljödäck

Miljödäck kan egentligen betyda tre saker. För det första kan det handla om däck som är tillverkade av återvunnet gummi. För det andra kan det handla om regummerade däck, det vill säga däck på vilka tillverkaren har återanvänt däckstommen och i princip bara lagt till en ny gummislitbana. För det tredje handlar begreppet miljödäck om däck som har en lägre friktion än vanliga däck och därmed sänker bensinkostnaderna.

När du klickar dig in på en e-butik för däck på nätet eller besöker din lokala däckhandlare är det lågfriktionsdäck du får presenterade för dig när du letar efter miljödäck.

Fördelen med miljödäck

Ett miljödäck har ett lägre rullmotstånd än vad vanliga däck har. Eftersom däcken hela tiden har kontakt med vägytan och eftersom gummit har en relativt hög friktion mot underlaget står däcken för en inte obetydlig andel av bilens energiförbrukning. Med miljödäck kan du faktiskt spara upp till 10% bränsle.

För att ytterligare sänka bränsleförbrukningen kan du även överväga att fylla däcken med nitrogen. Det finns ett par däckhandlare på nätet som erbjuder denna service. Med nitrogen i däcken sparar du både pengar och skonar miljön.

Finns det då ingen nackdel med miljödäck? Nej, egentligen inte. För några år sedan visade vissa tester på att miljödäcken i allmänhet fungerade lite sämre under våta förhållanden jämfört med vanliga däck. Dessa barnsjukdomar är nu i princip helt borta.

5 saker att tänka på

 • Välj bara miljödäck som har en EU-märkning (se till att däcket har en grön A-märkning). Var noga med att undersöka däckets EU-märkning. Välj ett däck som har en A- eller B-märkning på skalan över friktion (hur lättrullat däcket är).
 • Om du handlar på nätet, var noga med att räkna in frakten i totalpriset. Om fraktkostnaderna är höga kanske det är en bättre idé att köpa däcken av din lokala däckhandlare.
 • Ibland kan du hitta ganska kraftiga rabatter på miljödäck – detta eftersom tillverkarna gärna vill få fler bilägare att prova på denna nya typ av däck. Håll utkik efter rabatterbjudanden om du vill spara pengar.
 • Välj inte däck från helt okända tillverkare – särskilt inte tillverkare som kommer från Asien. Du kanske sparar några hundralappar, men risken finns att däcken inte har testats i svenskt klimat.
 • Tänk på att dyrast inte alltid är bäst. Se också till att du betalar för den kvalitet du behöver. Det är viktigt att ha bra däck, men det är inte alla som behöver däck i det absoluta toppskiktet.

3 märken du bör överväga
Star4
Hankook Kinergy
 • Exakt styrning

Hankook Kinergy

Miljöklassat mellanklassdäck med god komfort och exakt styrning. Lågt rullmotstånd och en låg bullernivå.

Ev. priser är från 2023-02-04 och är exkl frakt.

Star4
Goodyear Efficient Grip miljödäck
 • Lättrullade däck
 • Svanenmärkta
 • Låg ljudnivå

Goodyear Efficient Grip miljödäck

Helt nyutvecklade miljödäck från Goodyear. Däcken har lågt rullmotstånd och låg bullernivå. God säkerhetsnivå, dessutom till ett överkomligt pris.

Rabattkod: = 10 % rabatt på däck Uniroyal

Ev. priser är från 2024-04-04 och är exkl frakt.

Star4
Continental Premium Contact
 • God komfort
 • Bra bromsförmåga

Continental Premium Contact

Vinnare i mängder av tester. Sommardäck med en hög säkerhet, även på mycket våt vägbana. God komfort tack vare låga bullernivåer.

1 067 kr
Ev. priser är från 2024-04-11 och är exkl frakt.

Rabattkoder och erbjudanden från butiker som säljer Miljödäck
Kod Sista datum Beskrivning
2024-04-30 10 % rabatt på däck Uniroyal Se erbjudandet hos Däck Online
Märken som säljer miljödäck
Byt Hjul
Byt Hjul
Byt Hjul är en stor aktör som säljer hjul till bilar på nätet. Byt Hjul eftersträvar att hålla låga priser, lägre än bilverkstäder. Här kan du enkelt beställa dina däck och fälgar och få snabb hemleverans. Detta tack vare Byt Hjuls stora lokala lager.
Däck Online
Däck Online
Däck Online är en grossistbutik som säljer däck online. De kan hålla ner sina priser och erbjuder alltid lägsta möjliga pris på sina däck. De säljer inte bara däck till bilar utan också däck och fälgar till bussar och lastbilar, samt även motorcykeldäck. De erbjuder både vinterdäck, allvädersdäck och miljödäck.
Tirendo
Tirendo
Tirendo är butiken som säljer däck och fälgar online. Här hittar du produkter till bil, motorcykel, lastbil med mera. Specificera till Tirendo vilka dimensioner du är ute efter eller vilken bilmodell du söker däck och fälgar till så hjälper Tirendos sida dig att hitta rätt. Däcken levereras direkt till din dörr.

Övriga märken

Håller du inte med om att någon av de ovanstående butikerna faktiskt säljer miljödäck? Påpeka gärna om någon butik hamnat fel.