Enkla tips för att välja rätt kockknivar när du köper på nätet

Kockkniv

En kockkniv är den mest klassiska kniven i köket. Bladet är mellan 15 och 30 centimeter långt och passar till de flesta sorters arbete. Kockkniv kan även kallas fransk kniv, men det allra vanligaste är att den kallas kockkniv. En vanlig felsägning är kökskniv, som snarare är ett samlingsnamn för alla knivar ett kök innehåller.

Kockknivar kan vara tillverkad i flera olika material, men de allra vanligaste är att tillverka keramiska kockknivar eller kockknivar i stål. Innan du köper din kockkniv ska du fundera på vilket material som passar dig och dina användningsområden bäst. Fundera även över hur långt bladet ska vara. Långt blad kan ibland framstås som otympligt, men kan du hantera det rätt blir knivskärningen enbart lättare.

Eftersom kockkniven går att använda till så många olika material så slits kniven snabbt. Därför är det viktigt att du behandlar den rätt. Diska den för hand, ha den aldrig i kökslådan (knivblock eller magnetlist är det enda rätta) och låt den aldrig vara odiskad en längre tid.

Att behandla den rätt är extra viktigt om du vill att den ska bli din sanna vän i köket. Den kan hantera många material och hjälpa dig med mycket- men det förutsätter att du behandlar den rätt.

Det är bättre att investera i en riktigt kvalitativ rejäl kockkniv än att köpa en halvbra som måste slipas ofta och aldrig är skarp nog.

3 saker att tänka på

  • Om kvalitetsknivar behandlas väl kommer de att vara skarpa långt mycket längre än vanliga kockknivar. De bör handdiskas och slipas. Du slipper därmed köpa nya knivar varje år, vilket kan vara fallet med lite billigare knivar.
  • Ett billigt sätt att få din kockkniv att hålla längre är att ha en bra förvaring. Passa på att köpa en magnetlist eller bra knivhållare så att kniven inte slits i kökslådan.
  • Bladets längd är viktigare än du tror. En lång kniv är nödvändigt om du ska skära i breda stekar eller stora grönsaker. Ska du skära ut mindre stycken behövs en mindre kniv då en lång kniv blir otymplig. En mellanstor och en liten kniv är en bra kombination.

3 knivar du bör överväga
Star5
Kashima Kockkniv
  • Handtaget tål temperaturförändringar och vatten
  • Vacker kniv som går att ha framme
  • Högkvalitetsstål

Kashima Kockkniv

Kashima har gjort en enormt snygg och användbar kockkniv som garanterat blir din bästa kniv. Bladets kärna består av VG-10stål och täcks av 66 lager damaskusstål. Bladet finns både i 21 och 24 centimeter.

1 595 kr 1 995 kr
Ev. priser är från 2024-04-21 och är exkl frakt.

Star4
Kockkniv från Kai
  • Håller sig vass länge utan att slipas
  • Ergonomisk och skön att jobba med

Kockkniv från Kai

Kais kockkniv är en högkvalitativ kockkniv som är ett måste i varje kök. Alla knivar från Kai är gjorda i Japan med stenhårda kvalitetskrav.

Ev. priser är från 2024-04-21 och är exkl frakt.

Star4
Keramisk kockkniv från Kyocera
  • 10 gånger starkare än en vanlig kniv
  • Behöver slipas väldigt sällan

Keramisk kockkniv från Kyocera

En hög keramisk kockkniv med 16 cm långt blad. En keramisk kniv håller sig vass längre och behöver inte slipas lika ofta. Högt handtag som ger plats för knogarna.

Ev. priser är från 2024-04-21 och är exkl frakt.

Butiker som säljer kockknivar
Bagaren och Kocken
Bagaren och Kocken
Bagaren och kocken är en av Sveriges största butiker inom området köksmaskiner och köksredskap. Med bas och butik i Göteborg har Bagaren och kocken snabbt blivit en av de mest populära butikerna att vända sig till när det kommer till köksutrustning. Sedan starten i mitten av 00-talet har butiken vuxit stadigt.
Cervera
Cervera
Cervera är det välkända varumärket för kök, inredning och servering. Här hittar du vackert designade föremål för matsal och matlagning. Här hittar du allt från porslin till smarta köksprodukter.
Plickoplock.se
Plickoplock.se
Plickoplock.se är en kökstillbehörsbutik där du kan köpa allt från enkla ökdsgeråd till avancerad utrustning för proffsköket. Här finns allt för såväl amatör som proffs. Plickoplock.se erbjuder snabba leveranser.
Solheminredning
Solheminredning
På Solhem Inredning har man sedan 1982 arbetat med att hjälpa sitt klientel att få ett vackrare hem. Sortimentet har en gedigen bredd - här hittar du många högkvalitativa klassiker! Personalen är både erfaren och engagerad, och hjälper gärna till om du har frågor.

Övriga butiker

Håller du inte med om att någon av de ovanstående butikerna faktiskt säljer kockknivar? Påpeka gärna om någon butik hamnat fel.

Kockknivar du kan köpa nu