Enkla tips för att välja rätt gräsklippare när du köper på nätet

Gräsklippare

På senare tid har den bensindrivna gräsklipparen, åkgräsklipparen och den manuella cylinderklipparen (”handjagare”) fått konkurrens av eldrivna gräsklippare samt robotgräsklippare. Det finns idag fem olika typer av gräsklippare. Vilka är då fördelarna respektive nackdelarna med respektive gräsklippare?

Fördelar och nackdelar med olika typer av gräsklippare

Den bensindrivna gräsklipparen har en bred klippyta och en hög effekt. Den är självgående, vilket gör klippningen skonsam för kroppen. Emellertid väger den relativt mycket och drivs av bensin – ett inte helt miljövänligt bränsle. Den ger även ifrån sig ett ganska högt ljud.

Åkgräsklipparen är det naturliga valet för riktigt stora tomter. Anledningen är den mycket breda klippytan. En åkgräsklippare har ofta en klippbred på över en meter. Dessutom kan den användas som trädgårdstraktor. Den stora nackdelen är givetvis priset. En annan nackdel är vikten. En åkgräsklippare väger sällan under 200 kilo.

En manuell cylinderklippare är ett perfekt alternativ för den mindre tomten eller för dig som vill få motion samtidigt som du sköter om gräsmattan. Med en handgräsklippare får du det bästa resultatet, genom att du dels kan klippa gräset mycket lågt, och dels får en bra spridning av gräsklippet för en naturlig gödsling.

Eldrivna gräsklippare är de som säljer bäst just nu. De kostar betydligt mindre än bensindrivna klippare och har en mycket låg bullernivå. En nackdel är den ganska låga effekten. En annan är självklart att batteriet måste laddas alternativt att du måste koppla gräsklipparen till ett eluttag.

Robotgräsklipparen har många fördelar. Den är automatisk och är batteridriven. Den klarar av mycket stora tomtytor och kan programmeras. Den stora nackdelen är priset. En robotgräsklippare är inte ett alternativ för alla.

Ett alternativ till Gräsklippare kan också vara...

6 saker att tänka på

 • Är den övriga skötseln av gräsmattan lika viktig som själva klippningen? Med en manuell gräsklippare gödslas gräset automatiskt. Vid högt gräs ligger dock klippet kvar och måste räfsas för hand. Detta problem existerar inte med en gräsklippare med uppsamlingsfunktion.
 • Vill du ha en gräsklippare med låg ljudnivå? En manuell gräsklippare har en låg bullernivå. Detsamma gäller de flesta eldrivna gräsklippare. En bensindriven gräsklippare kan ha en ganska hög bullernivå.
 • Hur stor tomt har du? Ju större tomt desto större effekt behöver du. För riktigt stora gräsmattor är åkgräsklipparen det bästa valet.
 • Är det viktigt att gräsklippningen går snabbt? Ju bredare arbetsyta, desto snabbare klippning.
 • Tänker du på miljön? En bensindriven gräsklippare är kanske inte det bästa valet för miljön. Mest miljövänlig är den manuella gräsklipparen.
 • Hur priskänslig är du? En manuell gräsklippare är alltid billigast, men det kostar inte många hundralappar extra att köpa en eldriven modell. Bensindrivna gräsklippare är betydligt dyrare (men har självklart större effekt).

3 produkter du bör överväga
Star5
Klippo Comet
 • 3,7 hk
 • 53 cm klippbredd
 • Slitstark

Klippo Comet

Klippo Comet är en bensindriven gräsklippare med hög effekt och bred klippyta. Den klarar av även högt gräs och har en framhjulsdrift med hög kvalitet.

7 595 kr
Ev. priser är från 2019-09-17 och är exkl frakt.

Star4
Stiga manuell gräsklippare
 • 40 cm klippbredd
 • Svensk kvalitet

Stiga manuell gräsklippare

Bland de manuella gräsklipparna är Stiga ett erkänt varumärke. 40 cm klippbredd och steglös inställning av klipphöjd. Utmärkt klippresultat och du får motionen på köpet.

Ev. priser är från 2019-09-17 och är exkl frakt.

Star4
Bosch elgräsklippare
 • Hopfällbar
 • 20-70 mm klipphöjd

Bosch elgräsklippare

Kraftfull elektrisk elgräsklippare med en klippbredd på 40 cm och en maximal klipphöjd på 70 mm. Smidig att använda på grund av reglerbar styrstång och bekväma grepp.

2 118 kr
Ev. priser är från 2019-09-17 och är exkl frakt.

Butiker som säljer gräsklippare
Hemmashoppen
Hemmashoppen
Hemmashoppen är butiken som växt så det knakat enda sedan starten 2013. Anledningen är de nöjda kunderna! Med säte i Ödsmål, där Hemmashoppens butik återfinns har verksamheten vuxit och nu finner du via deras webbshop vitvaror, köksprodukter, hemelektronik med mera till välpressade priser.
Kellfri
Kellfri
Kellfri säljer produkter för dig som driver eller jobbar med jordbruk, trädgårdsarbete eller skogsarbete. Kellfri erbjuder ett brett sortiment med allt från stora maskiner till belysning och verktyg.
Proffsmagasinet
Proffsmagasinet
Proffsmagasinet är butiken med byggvaror, elverktyg, arbetskläder med mera för proffsen. Här hittar du bara det bästa relaterat till bygg, el, VVS, trädgårdsarbete med mera. Stort sortiment, de mest kända varumärkena, fysisk butik i Stockholm - proffsmagasinet har allt.

Övriga butiker

Håller du inte med om att någon av de ovanstående butikerna faktiskt säljer gräsklippare? Påpeka gärna om någon butik hamnat fel.

Gräsklippare du kan köpa nu