Enkla tips för att välja rätt ekologiska hudvårdsprodukter när du köper på nätet

Ekologisk hudvård

En ekologisk hudvårdsprodukt är en produkt tillverkad av naturliga ingredienser. Tillverkningen av ekologiska produkter stör inte ekosystemet och är därmed skonsamma mot miljön. Naturligt innehåll innebär också att naturen kan bryta ner och återvinna produkterna, till skillnad från de icke-ekologiska. Ekologiska produkter är dessutom skonsammare mot din hy. På nätet finns ett brett utbud av ekologiska hudvårdsprodukter och de flesta nätbutiker som säljer hudvårdsprodukter har ett visst ekologiskt utbud.

Med ekologisk hudvård menas att produkterna, förutom att de endast får innehålla naturliga ingredienser, inte får vara djurtestade samt att en stor del av ingredienserna bör komma från ekologiska odlingar. När du väljer att köpa ekologiska produkter bör du också väga in hur förpackningen är tillverkad samt varifrån varan kommer. En ekologisk vara som transporterats långt för att komma till din butik är inte mycket bättre än de icke-ekologiska produkter som tillverkats på närmare håll, sett ur miljösynpunkt.

Ekologiska produkter är helt fria från kemiska tillsatser, vilket är positivt både för miljön och för dig. För dig med känslig hy kan ekologisk hudvård vara ett skonsammare alternativ som inte torkar ut huden lika mycket som ”vanliga hudvårdsprodukter”. De hudvårds- och kosmetik-produkter vi använder oss av absorberas till ca 60 % av huden. Att proppa kroppen full med kemikalier och miljögifter låter inte särskilt trevligt. Ekologiska produkter borde alltså vara ett självklart val för betydligt fler av oss.

5 saker att tänka på

  • Välj ekologiskt om du har känslig hy, din hud har lättare för att ta upp naturliga ämnen och det är dessutom skonsammare.
  • Tänk på när du väljer ekologisk produkt att det inte är bra för miljön med långa transporter. Välj om möjligt närproducerade produkter.
  • Tyvärr måste man komma ihåg att ekologiska produkter är dyrare än andra hudvårdsprodukter. Välj produkt efter kvalité samt hur mycket du har råd att lägga på ekologisk hudvård.
  • Viktigast är att välja skonsamma, ekologiska produkter till känsliga hudområden. Ansikte, särskilt runt ögonen, bör behandlas extra försiktigt. Även torra fläckar i en blandhy kan behöva extra skonsam vård.
  • Att använda ekologiska duschprodukter, schampo m.m., är bra. Vid dusch sprids kemikalierna i schampot med duschvattnet rätt ut i golvbrunnen och vidare ut i naturen. Detta kemikalieutsläpp kan minskas avsevärt genom att använda ekologiska produkter i duschen.

2 produkter du bör överväga
Star5
CCS Oliva Eco
  • Mycket skonsam serie med hudkräm och makeup från CCS
  • Mjukgörande på djupet och har lång verkan på huden

CCS Oliva Eco

CCS har en utbyggd ekologisk serie med hudkräm och makeup. Den här handkrämen är skönt mjukgörande och fuktgivande för torra händer. Lyxig känsla och otroligt skonsam mot huden.

39 kr 160 kr
Ev. priser är från 2024-05-19 och är exkl frakt.

Star3
Ekologisk tvål från Loelle
  • Ekologisk
  • Återfuktar på djupet

Ekologisk tvål från Loelle

Ekologisk handgjord tvål från Loelle. Gjord med eteriska oljor och utan animaliska ingredienser.

Ev. priser är från 2024-05-19 och är exkl frakt.

Märken som säljer ekologiska hudvårdsprodukter
Apotek365
Apotek365
Apotek365 är en nätbutik med fokus på receptfria läkemedel, skönhetsprodukter och hälsotillskott. Apotek365 är helt nätbaserat och erbjuder tusentals apoteksrelaterade produkter till bra priser. I det bred sortimentet finns produkter från kända tillverkare. Också ett bra ekologiskt sortiment.
Bodystore
Bodystore
Bodystore är en butik som säljer hälsokost och hälsoläkemedel på nätet. De inriktar sig på träning, hälsa och kost och här finner du ett stort utbud inom dessa kategorier. De har också ett stort utbud under kategorin Vegetarisk kost. Butiken ägs av Gymgrossisten, som är en annan nätbutik inriktad på träning kosttillskott för mycket aktiva.
Eleven
Eleven
Eleven är en mycket stor ehandelsbutik för kropp och skönhet. De säljer hud- och hårvårdsprodukter, parfym, makeup och mycket mer. Här hittar du ett stort sortiment till fina priser, och Eleven jobbar bara med kända och respekterade märken av hög kvalité. Här finns något för alla.
Glimja.com
Glimja.com
Glimja (fd Clearlife.se) har ett stort utbud av hälsokost och kosttillskott för en hälsosam livsstil. Mycket av utbudet är ekologiskt och väldigt bra för kropp och själ. Glimja har massa produkter inom hudvård, hårvård, superfood och raw food med mera.
Meds.se
Meds.se
Meds.se är ett onlineapotek som vuxit stadigt sedan starten 2017. Meds.se säljer både receptbelagda och receptfria läkemedel med tillstånd från Läkemedelsverket. utöver detta erbjuder Meds.se ett stort sortiment relaterat till hälsa och skönhet. Med eds.se slipper du gå till apoteket när du är sjuk och kan kombinera dina inköpa av mediciner med inköp av skönhetsprodukter.
NordicFeel
NordicFeel
Nordicfeel är en av Sveriges största butiker när det kommer till kroppsvård, hudvård, smink med mera. Här finner du garanterat produkter från de största och mest kända varumärkena. Här finns allt från billigare enklare produkter ända upp till de mest exklusiva utbudet.
The Body Shop
The Body Shop
The Body Shop säljer härliga skönhetsprodukter som känns bra både för huden och samvetet. Här finns både produkter för kropp, ansikte och hår, allt med vårdande ingredienser och ljuvliga dofter. The Body Shop har tydliga värderingar och jobbar aktivt för rättvisa och jämlikhet. Företaget tar fram sina produkter med etiskt medvetna ingredienser, vilket gör skillnad för vår planet!

Övriga märken

Håller du inte med om att någon av de ovanstående butikerna faktiskt säljer ekologiska hudvårdsprodukter? Påpeka gärna om någon butik hamnat fel.

Ekologiska hudvårdsprodukter du kan köpa nu