Tänk på det här när du köper dator
  • RAM-minne: Är den typen av minne som lagrar data samtidigt som programmen är igång. Det kallas också för arbetsminne. Ju större RAM-minne du har på din dator, desto fler program klarar datorn att köra samtidigt utan att den blir långsam.
  • Hårddisken: Hårddisken är datorns minne skulle man kunna säga. På hårddisken lagras alla filer man sparar på datorn. Om du ska spara stora filer (exempelvis filmer) eller stora mängder små filer (ljud eller bilder) på datorn kan det vara bra att ha en stor hårddisk. Om man får slut på plats på datorn kan man köpa en extern hårddisk som man kopplar till datorn för att spara fler filer.
  • Processor: När man köper en ny dator står det ofta hur många hertz processorn är på. Man skulle kunna säga att ju bättre processor du har, desto snabbare dator. Idag är standarden på processorer ganska hög när man köper en ny dator men det kan ändå vara bra att hålla koll på hur stark processorn är.

Du kan läsa mer om detta i köpguiden för Dator

Andra rekommenderade produkter inom kategorin dator
HP
HP

HP eller Hewlett-Packard är ett företag som tillverkar allt från digitalkameror till just datorer. Prismässigt är man lite dyrare än Dell men med en HP dator har du större möjlighet att välja olika komponenter. HP har också arbetat mycket med designen på deras datorer för att kunna konkurrera med exempelvis Apple.

Dell
Dell

Dell är ett företag som framförallt säljer datorer via sin hemsida där man har mycket stor valfrihet i hur man får konfigurera datorn. Genom att sälja datorer som är specialanpassade för olika typer av användare samt köpa dator via nätet kan man hålla kostnaderna på datorerna nere.

Mac
Mac

För många är det antingen eller, om man ska köpa en Mac eller PC, och det går inte att jämföra dem rakt av. Mac är snyggare, mer lättförståeligt än PC som tex Dell eller HP. En smaksak helt enkelt.


Förslag på produkter inom kategorin dator