Enkla tips för att välja rätt brödknivar när du köper på nätet

Brödkniv

De allra flesta knivar har en slät egg, men brödknivar har e räfflad egg. Det är för att brödet inte ska sjunka ihop, utan istället behålla brödet poröst. Många har fruktat brödknivar då det påstås att med en brödkniv mosas brödet ihop och skivorna blir bara små degklumpar. Men detta stämmer inte. Med en bra brödkniv och en lätt hand får du perfekta brödskivor utan ansträngning.

Att brödknivar har väldigt långt blad är bara till fördel. Delvis om du har stora brödlimpor, men även om du ska skära i andra stora material. Brödknivar fungerar väldigt bra att använda till kål, pumpor och vattenmelon.

Bladet är som sagt räfflat och relativt långt (i jämförelse med andra knivar). Du kan finna brödknivar med ett blad på mellan 20 till 30 centimeter. Välj bladlängd delvis på hur stora bröd du äter, men även om du vill ha en liten och smidig brödkniv eller en stor brödkniv som kan ta sig an alla brödsorter.

En brödkniv är vanlig att användas varje dag. Tänk på att behandla den som den förtjänar att bli behandlad och att inte testa den på andra användningsområden. Det kan slita onödigt mycket på kniven. Glöm inte de vanliga skötselråden gällande knivar; diska för hand, diska den direkt och slipa den med jämna mellanrum.

3 saker att tänka på

 • Behöver du en kvalitetsbrödkniv? Tänk dig när du skär i en limpa, tex en hemlagad, som stått någon dag. Med en vass kvalitetskniv skär du brödet utan att "trycka ned det" vilket ger mycket finare brödskivor.
 • Brödknivar är mycket användbara även till frukter och grönsaker med halvhårda skal, som tex kål, pumpa och vattenmelon.
 • Är du en sån som inte byter ut en produkt, tex en kniv, innan den är totalt utsliten kan det tala för att köpa en kvalitetskniv då du har "en bra kniv längre". Är det snarare så att du gärna köper nytt när det går sönder kan du lika gärna köpa en billigare kniv. Framförallt om du inte har som ambition att vårda och behandla kniven.

3 produkter du bör överväga
Star5
Brödkniv från Victorinox
 • Högkvalitativt stål
 • Långt blad (24 cm)
 • Två års garanti

Brödkniv från Victorinox

Brödkniv med handtag gjort i rosenträ och med ett blad på 21 cm. Det här är en högkvalitativ brödkniv från Schweiz. Lika smidig som den är effektiv.

Ev. priser är från 2024-02-25 och är exkl frakt.

Star4
Keramisk brödkniv från RAW Obsession
 • Behöver slipas 10 gånger mer sällan än vanliga stålknivar.
 • Väldigt lätt
 • Livslång garanti

Keramisk brödkniv från RAW Obsession

En keramisk brödkniv från RAW Obsession som väger nästan ingenting, vilket är en stor fördel när du ska skära bröd. Eftersom kniven är keramisk behöver du inte slipa den lika ofta som en vanlig kniv.

Rabattkod: = Fynda hos CDON

Ev. priser är från 2023-12-18 och är exkl frakt.

Star3
Avanti Brödkniv från Fiskars
 • Prisvärd
 • Rostfritt stål
 • Lätt att hänga upp

Avanti Brödkniv från Fiskars

Fiskars Essential har en prisvärt brödkniv i rostfritt stål. Handtaget är format så att det är svårt att slinta. Hålet i handtaget gör den enkel att hänga upp.

Ev. priser är från 2023-10-30 och är exkl frakt.

Butiker som säljer brödknivar
Bagaren och Kocken
Bagaren och Kocken
Bagaren och kocken är en av Sveriges största butiker inom området köksmaskiner och köksredskap. Med bas och butik i Göteborg har Bagaren och kocken snabbt blivit en av de mest populära butikerna att vända sig till när det kommer till köksutrustning. Sedan starten i mitten av 00-talet har butiken vuxit stadigt.
Cervera
Cervera
Cervera är det välkända varumärket för kök, inredning och servering. Här hittar du vackert designade föremål för matsal och matlagning. Här hittar du allt från porslin till smarta köksprodukter.
KitchenTime
KitchenTime
KitchenTime (fd Lykka) är ett glädjedrivet företag som säljer köksredskap av hög kvalité. KitchenTime kan erbjuda dig ett brett sortiment av KitchenTime, stekpannor, köksmaskiner och andra köksredskap till förmånliga priser. Lykka vill sprida glädje i köket och har därför produkter med både stor praktisk funktion och rolig design. KitchenTime erbjuder också personlig service, bl.a. via sin chat direkt på hemsidan samt snabba leveranser.
Lyckas med mat
Lyckas med mat
Lyckas med mat, vem vill inte det? Att få tag på den konventionella köksutrustningen är inget problem. Hos Lyckas med mat tar man det ett steg längre och erbjuder ett sortiment för dig som verkligen vill vara kreativ i köket. Kanske bygga en tårta i flera våningar eller skära grönsaker så de ser ut som konstverk? Lyckas med mat har högkvalitativa bakredskap, köksredskap och annan köksutrustning till privatpersoner, företag och proffs.
Plickoplock.se
Plickoplock.se
Plickoplock.se är en kökstillbehörsbutik där du kan köpa allt från enkla ökdsgeråd till avancerad utrustning för proffsköket. Här finns allt för såväl amatör som proffs. Plickoplock.se erbjuder snabba leveranser.
Solheminredning
Solheminredning
På Solhem Inredning har man sedan 1982 arbetat med att hjälpa sitt klientel att få ett vackrare hem. Sortimentet har en gedigen bredd - här hittar du många högkvalitativa klassiker! Personalen är både erfaren och engagerad, och hjälper gärna till om du har frågor.

Övriga butiker

Håller du inte med om att någon av de ovanstående butikerna faktiskt säljer brödknivar? Påpeka gärna om någon butik hamnat fel.

Brödknivar du kan köpa nu