Enkla tips för att välja rätt brödknivar när du köper på nätet
De allra flesta knivar har en slät egg, men brödknivar har e räfflad egg. Det är för att brödet inte ska sjunka ihop, utan istället behålla brödet poröst. Många har fruktat brödknivar då det påstås att med en brödkniv mosas brödet ihop och skivorna blir bara små degklumpar. Men detta stämmer inte. Med en bra brödkniv och en lätt hand får du perfekta brödskivor utan ansträngning.
Att brödknivar har väldigt långt blad är bara till fördel. Delvis om du har stora brödlimpor, men även om du ska skära i andra stora material. Brödknivar fungerar väldigt bra att använda till kål, pumpor och vattenmelon.
Bladet är som sagt räfflat och relativt långt (i jämförelse med andra knivar). Du kan finna brödknivar med ett blad på mellan 20 till 30 centimeter. Välj bladlängd delvis på hur stora bröd du äter, men även om du vill ha en liten och smidig brödkniv eller en stor brödkniv som kan ta sig an alla brödsorter.
En brödkniv är vanlig att användas varje dag. Tänk på att behandla den som den förtjänar att bli behandlad och att inte testa den på andra användningsområden. Det kan slita onödigt mycket på kniven. Glöm inte de vanliga skötselråden gällande knivar; diska för hand, diska den direkt och slipa den med jämna mellanrum.
3 saker att tänka på
- Behöver du en kvalitetsbrödkniv? Tänk dig när du skär i en limpa, tex en hemlagad, som stått någon dag. Med en vass kvalitetskniv skär du brödet utan att "trycka ned det" vilket ger mycket finare brödskivor.
- Brödknivar är mycket användbara även till frukter och grönsaker med halvhårda skal, som tex kål, pumpa och vattenmelon.
- Är du en sån som inte byter ut en produkt, tex en kniv, innan den är totalt utsliten kan det tala för att köpa en kvalitetskniv då du har "en bra kniv längre". Är det snarare så att du gärna köper nytt när det går sönder kan du lika gärna köpa en billigare kniv. Framförallt om du inte har som ambition att vårda och behandla kniven.