Enkla tips för att välja rätt vattenkokare när du köper på nätet
Det sägs ofta att en vattenkokare sparar mängder av ström jämfört med om man kokar vatten på spisen. Stämmer då det? Jo, det stämmer alldeles utmärkt. En vattenkokare använder ungefär hälften så mycket energi som krävs för att koka upp vatten på spisen, förutsatt att det är lika mycket vatten som ska kokas det vill säga. Att energiåtgången är mindre beror på att energiförlusterna är mycket små. Energin går i princip direkt till att koka upp vattnet i stället för att först värma upp spisplatta, sedan kokkärl och sedan vattnet.
En vattenkokare är en ganska enkel apparat. Den består av en behållare, ofta i form av en kanna, med ett värmeelement. Värmeelementet kan vara gömt i botten av vattenkokaren eller vara fastsatt i själva behållaren. En vattenkokare med gömt värmeelement betraktas vara både säkrare och mer effektiv.
Fördelar och nackdelar med vattenkokareDet finns många fördelar med vattenkokare jämfört med vanlig uppkokning på spis, förutom energibesparingen. En vattenkokare stänger till exempel av sig själv när vattnet når kokpunkten. Man behöver alltså aldrig vara orolig för att glömma spisplattan på. Dessutom är vattenkokaren värmeisolerad, både i botten och på sidorna. Det eliminerar behovet av att hälla över det kokheta vattnet i en annan behållare.
Finns det då inga nackdelar? Det skulle i så fall vara att vattenkokaren bara ska användas till att koka just vatten. En annan nackdel är att kalken i vattnet lämnar avlagringar. Efter flitigt användande under en längre period bör man ta bort kalkavlagringarna för att vattenkokaren ska fungera optimalt.
Skillnader mellan olika vattenkokarePrecis som för alla typer av hushållsmaskiner finns även för vattenkokare allt ifrån mycket enkla till mycket avancerade modeller. De enklaste modellerna har i princip bara en autostop-funktion medan de mer avancerade modellerna kan ha både manuell temperaturinställning (med eller utan digital display), minnesfunktioner, varmhållningsfunktioner och anti-kalkfilter.
En del vattenkokare är sladdlösa medan andra kopplas med sladd till ett eluttag. De sladdlösa modellerna har en bottenplatta som kannan placeras på.
5 saker att tänka på
- Hur ofta tror du att du kommer att använda vattenkokaren? För att få ut energibesparingen i rena pengar behöver du använda vattenkokaren ganska ofta.
- Behöver du anti-kalkfilter eller kan du rengöra vattenkokaren på egen hand? En vattenkokare med anti-kalkfilter kan rekommenderas i de delar av landet som har hårt vatten.
- Hur stor ska kannan vara? En kanna rymmer normalt 1,5–1,7 liter. För det större hushållet kan en större kanna vara lämplig.
- Ska vattenkokaren vara sladdlös med bottenplatta eller kopplas med sladd direkt till eluttaget? En vattenkokare med bottenplatta kan upplevas som lite behändigare, särskilt vid servering.
- Behöver du extrafunktioner som varmhållning och manuell temperaturinställning? Möjlighet till varmhållning och temperaturinställning är praktiska funktioner. Dock finns dessa funktioner inte i de billigaste varianterna.