Enkla tips för att välja rätt snöslungor när du köper på nätet

Snöslunga

Med en snöslunga kan du snabbt få bort snö från trädgården. Med lite mer kraftfulla snöslungor kan du även slunga bort snön från hårdare underlag, såsom grus och asfalt. En snöslunga är ett mycket användbart motordrivet trädgårdsredskap för dig som bor i eget hus och har en större tomt. Här får du några tips på hur du kan tänka när du undersöker utbudet av snöslungor. Vi ger även tre rekommendationer på olika snöslungor.

När du funderar på att köpa en snöslunga är det absolut viktigaste att du noga undersöker dina behov. Framför allt handlar det om hur stor din tomt är, vilka snödjup du förväntar dig samt vilka underlag snöslungan ska användas på. I korthet kan man säga att ju enklare uppgift, desto enklare (och billigare) snöslunga kan du köpa.

Om du vill få bort mindre volymer snö från gräsmattan behöver du inte en särskilt kraftfull maskin. Det räcker gott och väl med en snöslunga av typen enstegsslunga som du driver framåt med handkraft. Om du har en större tomt med större snödjup är det en fördel om du använder en tvåstegsslunga.

En sådan har framdrift på hjulen samt både fram- och bakväxlar. En tvåstegsslunga maler först ner snön för att sedan trycka ut den genom utblåset med hjälp av en fläkt. Tvåstegsslungan är även det bästa valet för grus och asfalt, detta eftersom snöskruven kan justeras för att passa olika underlag.

7 saker att tänka på

 • Hur stora snödjup ska slungan klara av? Alla snöslungor klarar av snödjup på 20–30 centimeter lössnö. För svårare påfrestningar än så krävs en tvåstegsslunga.
 • Vill du enkelt kunna stuva undan snöslungan när det inte används? Då ska du köpa en hopfällbar snöslunga. Det finns ett stort utbud av sådana modeller.
 • Behöver du ett justerbart utblåsningsrör? Med ett justerbart utblåsningsrör hamnar snön precis där du vill ha den.
 • Hur stor tomt har du? Ju större tomt, desto större effekt och större arbetsbredd bör snöslungan ha.
 • På vilka underlag vill du använda snöslungan? Alla snöslungor fungerar utmärkt på mjuka underlag, såsom gräs och finkornigt grus. För att ta bort snö på grusgångar är det en fördel om du väljer en mer kraftfull snöslunga av varianten tvåstegsslunga.
 • Är det viktigt med en stor arbetsbredd? En stor arbetsbredd gör att arbetet går snabbare. Det är en stor fördel att ha en stor arbetsbredd om du har en stor tomt.
 • Behöver du automatisk framdrift eller orkar du driva slungan framåt med handkraft? Det är betydligt mindre mödosamt att arbeta med en tvåstegsslunga, som drivs framåt automatiskt och har fram- och bakväxel.

3 produkter du bör överväga
Star5
Stiga Electric snöslunga
 • Eldriven
 • Mycket kraftfull
 • Bäst i test

Stiga Electric snöslunga

Snöslunga som är bäst i test. Batteridriven men ändå otroligt kraftfull.

17 604 kr
Ev. priser är från 2024-05-12 och är exkl frakt.

Star5
AL-KO SnowLine Snöslunga
 • Klarar stort snödjup
 • Kompakt och robust
 • Klarar ojämnt underlag

AL-KO SnowLine Snöslunga

Mycket kraftfull bensindriven snöslunga. Kraftiga hjul som gör att du inte fastnar i snön. Kan kasta snön upp till 15 meter.

15 695 kr
Ev. priser är från 2024-04-28 och är exkl frakt.

Star4
Ryobi RST36B51 Snöslunga
 • Kompakt
 • Lätt och smidig
 • Billig

Ryobi RST36B51 Snöslunga

Billig men ändå kraftfull bensindriven snöslunga. Praktisk för villan och hemmabruk.

3 799 kr
Ev. priser är från 2024-04-28 och är exkl frakt.

Butiker som säljer snöslungor
Kellfri
Kellfri
Kellfri säljer produkter för dig som driver eller jobbar med jordbruk, trädgårdsarbete eller skogsarbete. Kellfri erbjuder ett brett sortiment med allt från stora maskiner till belysning och verktyg.
Söderströms
Söderströms
Söderströms skog och trädgård i Skövde erbjuder via sin onlinebutik ett brett sortiment av produkter relaterade till skogsvård och trädgård. Hos Söderströms hittar kunderna allt från de större fyrhjulingarna till de små trädgårdsredskapen. Allt under samma digitala tak!

Övriga butiker

Håller du inte med om att någon av de ovanstående butikerna faktiskt säljer snöslungor? Påpeka gärna om någon butik hamnat fel.