Enkla tips för att välja rätt motorsågar när du köper på nätet

Motorsåg

Motorsågen uppfanns i Tyskland 1929. I början krävdes minst två man för att använda en motorsåg. Det var först under 1950-talet som motorsågarna blev lätta och portabla nog att användas av en person. Sverige har varit ett föregångsland inom utvecklingen av motorsågar, bland annat genom företagen Husqvarna och Stiga.

Eldrivna och bensindrivna motorsågar

Även om de eldrivna trädgårdsmaskinerna ständigt blir allt starkare är en bensindriven motorsåg fortfarande det enda valet för tyngre arbeten. En eldriven motorsåg kan gott och väl användas för vedklyvning, avkvistning och liknande arbeten, men för trädfällning och liknande är det endast bensindrivna motorsågar som gäller.

De flesta motorsågar, oavsett energikälla, har dock några saker gemensamt. Det handlar först och främst om dubbelfattningen. För en säker, effektiv och ergonomisk användning ska en motorsåg ha ett handtag placerat baktill och ett strax ovanför klingan. För det andra har motorsågarna verktygsfria kedjesträckare. För det tredje har de flesta motorsågar hastighetsreglage för anpassning av effekten.

Tänk på säkerheten!

En motorsåg är en mycket kraftfull motordriven trädgårdsmaskin som man ska ha respekt för. Var noga med att läsa instruktionsboken mycket noga och att bära skyddskläder när du använder motorsågen. Se även till att de lagstadgade säkerhetsdetaljerna fungerar innan du använder din motorsåg. Det handlar om vibrationsdämpning, stoppknapp, kedjebroms, spärr mot ofrivilligt gaspådrag, uppfångning av trasig kedja samt handtag för skydd för kedjeskott.

5 saker att tänka på

 • Glöm inte att köpa till säkerhetskläder om du inte redan har sådana.
 • Väljer du en batteridriven motorsåg, se till att den har så lång batteritid som möjligt.
 • Välj en motorsåg du känner dig trygg med att använda. En motorsåg är nämligen en mycket kraftfull trädgårdsmaskin.
 • Välj rätt effekt på din motorsåg. För exempelvis tyngre arbeten krävs en bensindriven motorsåg med hög effekt. Detta är viktigt inte minst ur en säkerhetssynpunkt.
 • Fundera på om du har behov av en bensindriven motorsåg eller om du klarar dig med en eldriven. En bensindriven motorsåg har en högre effekt men är samtidigt tyngre och kräver mer underhåll.

3 produkter du bör överväga
Star5
Motorsåg Stiga SP466
 • Hög effekt
 • Säker
 • Lättarbetad

Motorsåg Stiga SP466

En klassisk motorsåg som passar till allt från vardagliga uppgifter till tyngre uppdrag. Bensindriven och kraftfull. Kapar såväl grenar som stammar effektivt. 38 cm långt svärd gör det lätt att arbeta.

3 018 kr
Ev. priser är från 2024-02-09 och är exkl frakt.

Star4
Ryobi motorsåg batteridriven
 • Hastighetsreglage
 • Bra batteritid

Ryobi motorsåg batteridriven

Lätt, sladdlös motorsåg med en relativt hög effekt. Kan användas både i skogen och i trädgården. Bra batteritid och smart hastighetsreglage.

1 990 kr
Ev. priser är från 2024-04-04 och är exkl frakt.

Star3
Motorsåg Stiga SE180 Q
 • Eldriven motorsåg

Motorsåg Stiga SE180 Q

Den perfekta motorsågen för trädgården och snickeriarbeten. Svärdlängd på 35 cm. Eldriven med verktygsfri kedjesträckare.

Ev. priser är från 2024-02-09 och är exkl frakt.

Butiker som säljer motorsågar
Kellfri
Kellfri
Kellfri säljer produkter för dig som driver eller jobbar med jordbruk, trädgårdsarbete eller skogsarbete. Kellfri erbjuder ett brett sortiment med allt från stora maskiner till belysning och verktyg.
Söderströms
Söderströms
Söderströms skog och trädgård i Skövde erbjuder via sin onlinebutik ett brett sortiment av produkter relaterade till skogsvård och trädgård. Hos Söderströms hittar kunderna allt från de större fyrhjulingarna till de små trädgårdsredskapen. Allt under samma digitala tak!

Övriga butiker

Håller du inte med om att någon av de ovanstående butikerna faktiskt säljer motorsågar? Påpeka gärna om någon butik hamnat fel.