Enkla tips för att välja rätt mobila bredband när du köper på nätet

OBS! Den här produkten är inte längre speciellt relevant då nya varianter eller tekniker har gjort den omodern. Köpguiden finns dock kvar (i sitt ursprungliga skick och kommer inte uppdateras) då produkten fortfarande går att köpa hos vissa butiker.

Mobilt bredband

Ett mobilt bredband innebär att man kan surfa i princip varifrån man vill i hela Sverige. Rent tekniskt stoppar man in ett USB-modem (något större än en vanlig USB-sticka) i datorn. Detta USB-modem innehåller ett SIM-kort som antingen kan vara på abonnemang eller ett kontantkort som kontaktar operatören och etablerar en internetuppkoppling. Denna artikel beskriver mobilt bredband med abonnemang, det finns också en artikel om mobilt bredband med kontantkort.

I Sverige är det framförallt 4G-modem man använder för mobilt bredband. Även om de inte riktigt når upp till de hastigheter man kan nå med bredbandet hemma är de ofta tillräckligt snabba för mycket av det man gör på nätet.

Fördelen med att köpa mobilt bredband med abonnemang är att det i slutändan blir billigare än att använda kontantkort om man surfar ofta. Det finns olika typer av abonnemnang att välja på och man kan välja abonnemang utifrån hur mycket man surfar, vilken täckning man behöver och vilken hastighet man vill ha.

Exempelvis erbjuder operatorören Tre tre olika abonnemang där det billigaste kostar 99 kr i månaden för hastigheten 2 Mbit / s (nedladdning), upp till 1 Gb surf, samt med en god täckning i Sverige. Deras mest kraftfullar erbjudande har 16 Mbit / s och har fri surf och bra täckning över större delarna av Sverige.

3 saker att tänka på

 • Hur viktigt är täckning för dig? - Om du bor utanför tätorterna eller ofta behöver internet på ditt landställe så är detta viktigt.
 • Hur viktigt är hastigheten för mig? - 2 Mbit / s räcker bra för att mejla, surfa, facebooka osv. Det fungerar även ok för Youtube men den begränsade hastigheten gör att det inte 'flyter på' som man kanske vill om man arbetar från datorn, använder VPN osv.
 • Hur viktigt är priset för mig? - Ju bättre du förstår dina egna surfbehov, desto bättre kan du också förstå vilket typ av abonnemang du behöver. Välj inte det billigaste (med surfbegränsningar) om du faktiskt använder internet mycket. Det kommer i slutändan bli dyrare än ett lite dyrare abonnemang som har fri surf.

4 butiker du bör överväga
Star5
Telenor - mobilt bredband
 • Bäst i test hos PC för Alla
 • Har även 4G
 • Bra prismodeller

Telenor - mobilt bredband

Telenor går i täten med erbjudanden om 4G och supersnabbt mobilt bredband. De har förstås också mobilt bredband för 3G och bra prismodeller att välja bland.

Ev. priser är från 2024-04-21 och är exkl frakt.

Star4
Tele2 - mobilt bredband
 • Prisvinnare
 • Billigaste alternativet
 • Snabbt

Tele2 - mobilt bredband

Tele2 har vunnit utmärkelser som Bäst i Test för snabbast nät och bästa mobila bredband. De har dessutom det billigaste erbjudandet (Small-paketet).

Ev. priser är från 2024-04-21 och är exkl frakt.

Star4
Tre - mobilt bredband
 • Bäst täckning
 • Snabbast (upp till 6 Mbit / s)
 • Har billigaste abonnemanget

Tre - mobilt bredband

Tre har bra täckning och erbjuder ett snabbt abonnemang. Detta till en kostnad som inte överstiger de andra kontantkorten något.

Ev. priser är från 2024-04-21 och är exkl frakt.

Star2
Telia - mobilt bredband
 • Har 4G med upp till 80 Mbit / s
 • Bra hastighet även på lågprisalternativet
 • Bra täckning

Telia - mobilt bredband

Telia erbjuder mycket snabbt mobilt bredband, framförallt via nya 4G men också upp till 16 Mbit / s för 3G. Om man väljer 3G kan man uppgradera till 4G.

Ev. priser är från 2024-04-21 och är exkl frakt.

Butiker som säljer mobila bredband
Loh Electronics
Loh Electronics
Loh electronic är den lite mer specialiserade butiken som pysslar med datorkomunikation och då gärna trådlös sådan. Hos Loh electronics kan du sätta upp ett bra kameraövervakningssystem till firman eller hemmet, eller fixa bra förstärkning i ett större område för wi-fi. Loh electronics har pdoukterna som löser allt från de mindre till de större problemen.
Tele2
Tele2
Tele2 är, sin logga till trots, inget svart får i kommunikationsbranschen. Tvärtom har man så mycket som 31 miljoner kunder, som alla insett fördelarna med företagets tjänster. Vare sig det gäller mobiltelefoni, bredband eller kabel-TV: här finns något för alla! Korta leveranstider och 14 dagars ångerrätt utlovas.
Telenor
Telenor
På Telenor brinner man för kommunikation av alla de slag, och vill underlätta för sina kunder att interagera med varandra. Därför erbjuder man sina tjänster till en så bred publik som möjligt - både privatpersoner och företag ska hitta vad de söker. Fri frakt, fri anslutning och 14 dagars öppet köp gäller för alla!

Övriga butiker

Håller du inte med om att någon av de ovanstående butikerna faktiskt säljer mobila bredband? Påpeka gärna om någon butik hamnat fel.