Enkla tips för att välja rätt bredband när du köper på nätet

Bredband

Bredband har på senare tid blivit något vi svenskar inte kan leva utan. Åtminstone verkar det så enligt flera undersökningar. Gång på gång visar det sig att bredband kommer mycket högt upp på listorna över saker som vi svenskar absolut inte kan tänka oss att välja bort. Bredbandet kommer till exempel långt före tillgång till bil, möjlighet att gå på gymmet för att träna och möjligheten att titta på TV.

Idag finns ett tiotal större bredbandsleverantörer att välja mellan. Dock har du alltid inte full valfrihet. Bor du i ett hyreshus kan det vara så att uttaget i väggen är avsett endast för en specifik leverantör. Sedan kan det också vara så att alla leverantörer inte levererar bredbandstjänster i hela landet.

Vad ska du kräva av en bra bredbandsleverantör?

När du väljer bredband finns det framför allt en sak du ska tänka på (två om man räknar med själva tillgängligheten). Du ska självklart kräva kvalitet. Kvalitet är ett abstrakt begrepp, som kanske är ännu mer abstrakt när det gäller bredband, men i korthet handlar det om svarstid, upptid och kapacitet.

Svarstiden har att göra med hur snabbt signalen om dataöverföringen når leverantören från datorn. Svarstiden är framför allt viktig om du spelar spel över Internet. Upptiden handlar om hur stor del av tiden du verkligen kommer åt Internet. Med ett fast bredband är du i teorin alltid uppkopplad, men det kan finnas tillfällen då du inte kommer ut på webbplatser eller kan ta emot mail. Kapaciteten handlar om att du har möjlighet att utnyttja det paket av dataöverföring uppströms och nedströms som du betalar för.

Det du ska kräva av bredbandsleverantörerna är att svarstiden är kort, att upptiden är mycket hög och att du får full valuta för ditt abonnemang. Det kan dock självklart vara lite svårt att avgöra exakt vilken kvalitet du får av respektive bredbandsleverantör. För en bra översikt av levererad kvalitet jämfört med utlovad kvalitet kan du använda bredbandstestet på Bredbandskollen.se.

6 saker att tänka på

 • Kan du få rekommendationer av vänner och bekanta? Var noga med att fråga personer som har ungefär samma behov som du har.
 • Vilka leverantörer kan leverera bredband till din bostad? Kom ihåg att du kan ha begränsade möjligheter att välja helt fritt, särskilt om du bor i hyresrätt.
 • Hur står sig en viss leverantör jämfört med andra i testerna på Bredbandskollen.se? Med Bredbandskollen.se får du svart på vitt på hur teleoperatörerna sköter sig. Använd gärna den tjänsten för att jämföra olika leverantörer.
 • Vilka paket kan du välja mellan? Du bör välja ett paket som motsvarar dina behov. Surfar du mycket ska du välja ett paket i vilket du får ett snabbt bredband med obegränsad dataöverföring. Surfar du lite kan du välja ett mindre omfattande paket.
 • Kan du köpa till tjänster för att göra ditt bredband mer användbart? Typiska extratjänster är antivirusprogram och backup. Hos vissa leverantörer kan du även köpa till trådlöst nätverk till en billig peng.
 • Får du några garantier för att du ska få utlovad kvalitet i ditt bredband? Varje leverantör har sin egen definition av ”kvalitet”. Se till att du kan acceptera den definitionen innan du gör ett köp.

3 leverantörer du bör överväga
Star5
Ownit
 • Prisvärt
 • Det bara funkar

Ownit

Ownit har överlägset högst kundnöjdhet av alla bredbandsbolag i Sverige. Det är prisvärt och funkar!

Ev. priser är från 2024-05-19 och är exkl frakt.

Star3
Tele2
 • Hög upptid
 • Förmånliga paket
 • Bra täckning

Tele2

Tele2 leder nästan alltid statistiken när det gäller snabba svarstider. Med flera miljoner kunder är det tydligt att Tele2 gör någonting rätt. God tillgång runt om i landet och utmärkta möjligheter att sätta samman bredband med andra kommunikationslösningar i olika paket.

Ev. priser är från 2024-05-19 och är exkl frakt.

Star3
Telia
 • Välj hastighet själv
 • Trådlöst nät ingår i vissa paket

Telia

Telia har många olika bredbandspaket för dig att välja mellan. Du väljer den hastighet som passar dig bäst. Många smarta tilläggstjänster för en smidigare underhållningskonsumtion. Täckning i nästan hela landet.

Ev. priser är från 2024-05-19 och är exkl frakt.

Leverantörer som säljer bredband
Ownit
Ownit
Bredband med den bästa kundnöjdheten. Jämför med andra på tex Reco eller Prisjakt så ser du.
Tele2
Tele2
Tele2 är, sin logga till trots, inget svart får i kommunikationsbranschen. Tvärtom har man så mycket som 31 miljoner kunder, som alla insett fördelarna med företagets tjänster. Vare sig det gäller mobiltelefoni, bredband eller kabel-TV: här finns något för alla! Korta leveranstider och 14 dagars ångerrätt utlovas.

Övriga leverantörer

Håller du inte med om att någon av de ovanstående butikerna faktiskt säljer bredband? Påpeka gärna om någon butik hamnat fel.