Enkla tips för att välja rätt mikrovågsugnar när du köper på nätet

Mikrovågsugn

Den första mikrovågsugnen som såldes kommersiellt vägde hela 340 kilo. Dessutom var den nästan 1,7 meter hög. Som tur är har utvecklingen gått framåt sedan premiären 1947!

En mikrovågsugn är idag inte bara en hushållsmaskin för upptining av frysta matvaror. Man kanske inte kan ersätta sin vanliga ugn med en mikro, men en mikrovågsugn kan faktiskt användas för ganska många typer av matlagning.

En mikrovågsugn arbetar, som namnet antyder, med mikrovågor. En så kallad magnetron i mikrovågsugnen genererar elektromagnetisk strålning. Strålningen värmer upp vattnet i de livsmedel man placerar i ugnen.

Olika typer av mikrovågsugnar

Den vanligaste typen av mikrovågsugn består av ett utrymme med en volym på mellan 15-20 liter. Vid sidan av ugnsdörren finns en LCD-display och ett antal knappar eller rattar för inställning av olika effekter och program. En mikrovågsugn av idag kan både tina upp, steka och koka mat. Nu är det dock inte alla mikrovågsugnar som är av den här standardmodellen. Tillverkarna har undan för undan introducerat nya fiffiga funktioner i ugnarna. Idag kan du till exempel köpa mikrovågsugnar med inbyggd pizzaugn och ugnar med varmluftsfunktion. De mer avancerade mikrovågsugnarna närmar sig de riktiga ugnarna med stormsteg.

En sak som en mikrovågsugn aldrig kan åstadkomma är dock den färg på maten som en konventionell ugn ger vid ugnsstekning. Det beror på att mikrovågorna endast passerar genom maten.

5 saker att tänka på

 • Vill du ha någon eller några extrafunktioner i din mikro? Extrafunktioner som många olika program och grillfunktioner är praktiska, men för varje extrafunktion ökar också priset något.
 • Är det viktigt hur många program mikron har? Med många program blir mikrovågsugnen mer användbar.
 • Räcker det med en volym på 15-20 liter eller behöver du en större mikro? Det kan vara bra med en större volym om du ofta tinar mat eller råvaror i mikron.
 • Vill du att mikron ska ha grillfunktion? Med grillfunktion blir mikrovågsugnen ett bra substitut för den vanliga ugnen för enklare matlagning.
 • Behöver du ha en mikro med hög maxeffekt? De flesta mikrovågsugnar har en maxeffekt på mellan 700–800 watt, men de lite dyrare modellerna kan ha en maxeffekt på över 1000 watt. Ju högre effekt desto kortare tid tar det att värma exempelvis frysta rätter.

3 butiker du bör överväga
Star5
Andersson mikrovågsugn
 • 30 l volym
 • 900W effekt

Andersson mikrovågsugn

En mikrovågsugn för finsmakaren! Volym på 30 liter och grillfunktion. 900W effekt gör maten varm på nolltid!

1 990 kr
Ev. priser är från 2024-05-05 och är exkl frakt.

Star4
OBH Nordica mikrovågsugn
 • Grillfunktion
 • LED-display

OBH Nordica mikrovågsugn

En modern mikrovågsugn med mängder av funktioner. Maxeffekt på 700W, , grillfunktion, LED-display, fem effektlägen. Volym på 20 liter. Läcker röd design!

1 257 kr
Ev. priser är från 2024-05-19 och är exkl frakt.

Star3
Andersson mikrovågsugn
 • Fem effektlägen
 • Låg pris

Andersson mikrovågsugn

Klart kapabel mikrovågsugn till ett bra pris. 700W effekt och fem effektlägen. Volym på 20 liter. En enkel mikrovågsugn från Net on Nets egna märke Andersson!

Ev. priser är från 2024-05-05 och är exkl frakt.

Butiker som säljer mikrovågsugnar
Bagaren och Kocken
Bagaren och Kocken
Bagaren och kocken är en av Sveriges största butiker inom området köksmaskiner och köksredskap. Med bas och butik i Göteborg har Bagaren och kocken snabbt blivit en av de mest populära butikerna att vända sig till när det kommer till köksutrustning. Sedan starten i mitten av 00-talet har butiken vuxit stadigt.

Övriga butiker

Håller du inte med om att någon av de ovanstående butikerna faktiskt säljer mikrovågsugnar? Påpeka gärna om någon butik hamnat fel.