Enkla tips för att välja rätt matbord när du köper på nätet

Matbord

I varje hem finns två centrala rum, nämligen vardagsrummet och köket. Det är i de här två rummen som man samlar familjen för att umgås. I vardagsrummet är vardagsrumssoffan den centrala mötesplatsen. I köket samlas man kring matbordet, antingen för att äta, fika, prata eller spela spel. Ett matbord kan placeras i köket, om köket är rymligt nog. Har man ett stort vardagsrum eller ett rum som fungerar som matsal är det kanske lämpligare att ställa matbordet där och placera ett lite mindre bord i köket.

Matbord finns i alla storlekar och utformningar. För det mindre köket kanske ett ovalt matbord i vitlackerat trä är det bästa valet. Om bordet ska fungera som matbord för lite finare middagar kanske ett större, mer massivt matbord i ett mer exklusivt material, med utdragsskivor för extra sittplatser, är att föredra.

Det går mycket mode i matbord, men den skandinaviska stilen är alltid gångbar. Möbelbutikerna på nätet har ett stort utbud av alla tänkbara typer av matbord. Det är egentligen bara för dig att välja och vraka.

7 saker att tänka på

 • Behöver du bara ett matbord eller är det en matgrupp du är ute efter? Det är ofta billigare om du köper stolar samtidigt som du köper matbord.
 • Ska bordet ha utdragsklaffar för kortsidorna?
 • I vilken miljö ska matbordet stå? Det är alltid en fördel om bordet harmonierar med den övriga inredningen.
 • Ska bordet vara av massiv karaktär eller ska det vara lite lättare för enklare möblering? Ett bord tillverkat av massivt trä kan vara mycket tungt. Ett mycket lätt bord kan å andra sidan upplevas som ostadigt.
 • Hur stort ska bordet vara? Mät gärna utrymmet i köket eller matsalen innan du väljer storlek så att bordet inte blir för litet eller för stort.
 • Vilken form vill du ha på bordet (rektangulärt, fyrkantigt, runt eller ovalt)? Med ett runt eller ovalt bord skapas mer fri yta omkring bordet, men samtidigt kanske det inte får plats lika många sittande som vid ett bord med raka kanter.
 • Vilket material ska bordet vara tillverkat av? Trä, glas, metall, laminat eller plast? Du väljer själv utifrån dina egna preferenser.

3 möbelbutiker du bör överväga
Star5
FORM Bord 200
 • Massiv ek
 • Iläggsskivor ingår
 • För upp till tio personer

FORM Bord 200

Brunbetsat matbord i massiv ek för det större köket eller matsalen. Två iläggsskivor för kortsidorna ingår. 200 cm långt och 100 cm brett. Vackra detaljer i mässing.

6 995 kr
Ev. priser är från 2019-09-17 och är exkl frakt.

Star4
Lausanne matbord
 • Centrerad fot för mer benutrymme
 • Klassisk vit färg

Lausanne matbord

Klassiskt, runt matbord med centrerad fot. Vitlackerad skiva och underrede i blankpolerat stål. 120 cm i diameter.

1 895 kr
Ev. priser är från 2019-09-17 och är exkl frakt.

Star3
Nina Bord 120
 • Klassisk design med tredelade ben

Nina Bord 120

Ett utmärkt matbord för det mindre köket. Plats för fyra stolar. 120 cm långt och 75 cm brett.

1 995 kr
Ev. priser är från 2019-09-17 och är exkl frakt.

Butiker som säljer matbord
Homezan
Homezan
Homezan kontrollerar hela kedjan från tillverkning till försäljningen av sina produkter. Det gör att du som kund i större utsträckning än vanligt kan påverka dina möbelköp hos Homezan i avseende på till exempel färg, form och funktion. Hos Homean hittar du främst möbler och heminredning men också förvaringsmöbler och utomhusmöbler.
Nordiska Galleriet 1912
Nordiska Galleriet 1912
Med butiker i Stockholm och Göteborg kompletteras Nordiska Galleriet 1912 av denna välfyllda webbshop med exklusiv inredning från kända designers. I mer än 100 år har Nordiska Galleriet levererat inredning till sina kunder. I dag är butikens mål att vara en "världsledande destinationsbutik för en designintresserad publik"
Urban living
Urban living
Urban living är möbelbutiken med möbler för en kräsna urbana kunden. Här finns det designmöbler från flera exklusiva designers. Urban living har möbler och inredning för att täcka det mesta av behovet i ett hem. Butiken sorterar sitt utbud antingen efter kategori eller tillverkare/designer.
Zandvoort
Zandvoort
Hos Zandvoort köper du väl utvalda designmöbler till ditt hem. Ett väl utvalt sortiment med flera välkända designers i sitt produktutbud. Zandvoort har möbler för alla möjliga typer av rum. Allt från badrum till vardagsrum och utemöbler. Zandvoort har sin bas i Sickla utanför Stockholm.

Övriga butiker

Håller du inte med om att någon av de ovanstående butikerna faktiskt säljer matbord? Påpeka gärna om någon butik hamnat fel.

Matbord du kan köpa nu