Enkla tips för att välja rätt matberedare när du köper på nätet

Matberedare

En matberedare är oumbärlig i köket. I stället för att skiva, hacka (inte minst lök!) och blanda olika livsmedel för hand behöver du bara välja rätt verktyg och sedan sätta på matberedaren. Du sparar tid och en hel del disk genom att använda en matberedare.

Tre typer av matberedare

Den klassiska matberedaren har sett likadan ut sedan den uppfanns. Den har en maskindel, en roterande skål samt plats för diverse verktyg för att du enkelt ska kunna riva, skiva, blanda och hacka olika matvaror. Du kan också använda den klassiska matberedaren för att blanda mindre degar.

I tillägg till den klassiska matberedaren kan du även sondera i utbudet av matberedare som har blenderfunktioner. Med en sådan matberedare kan du till exempel göra smoothies och krossa is. En tredje typ av matberedare är den som saknar en roterande skål. I stället placerar du trummor av olika slag direkt på skärmekanismen. Du får ut ditt färdiga resultat direkt i den skål eller tallrik du placerar nedanför trumman. Den bästa lösningen om du vill undvika disk!

Allmänna råd när du ska köpa matberedare

Det finns några saker du bör tänka på innan du väljer matberedare. För det första bör du känna till att en matberedare kan göras i princip hur avancerad som helst. Ju fler funktioner matberedaren har, desto mer kostar den. De flesta av oss behöver inte särskilt många funktioner.

En annan sak att tänka på är hur matberedaren fungerar rent tekniskt. En klassisk matberedare tar en del plats och har flera delar som måste diskas. En matberedare utan skål är enklare att använda, men har ofta en betydligt lägre kapacitet. En matberedare med inbyggda blenderfunktioner är utmärkt om du ofta gör smoothies eller drinkar, men samtidigt kanske den inte är lika användbar för de vanligare momenten.

En tredje sak som är viktig att fundera på är hur stark motorn ska vara. Ju billigare matberedare, desto mindre kraftfull motor. Om matberedaren har en stark motor kan du vara säker på att den kan hantera större degar och olika former av ”hårda” livsmedel.

5 saker att tänka på

 • Är det viktigt att matberedaren tar liten plats? Ju större användningsområde desto större plats tar matberedaren. Det naturliga alternativet är en stavmixer.
 • Vill du kunna göra smoothies och blanda drinkar? För dessa ändamål är en matberedare med blenderfunktion utmärkt.
 • Hur många olika verktyg behöver du? Med många olika verktyg kan du använda matberedaren för såväl bakning som matlagning.
 • Vilken typ av matberedare vill du ha? Den vanliga modellen fungerar för de flesta behov. Behöver du inte den största effekten kan du välja en modell med utbytbara trummor. För utökat användningsområde bör du välja en matberedare med en extra stark motor. Då kan du även använda maskinen för att krossa is, till exempel.
 • Vill du ha en allt i ett-maskin eller kan du stå ut med att behöva plocka ihop och plocka isär matberedaren? En komplett matberedare innehåller flera delar som måste rengöras var för sig. En blender eller en stavmixer är betydligt enklare att rengöra.

3 produkter du bör överväga
Star5
Electrolux matberedare
 • Stark motor
 • Stor plastskål
 • Robust och hållbar

Electrolux matberedare

Med en motor på hela 1200W är det få livsmedel som Elextrolux matberedare inte klarar av. Skålen rymmer hela 4,2 liter. Sju olika tillbehör.

3 190 kr
Ev. priser är från 2024-04-21 och är exkl frakt.

Star4
OBH mixer
 • Kraftfull
 • Ställbara hastigheter

OBH mixer

En kraftfull mixer på 1200W som kan hjälpa dig med allt. Hacka eller mosa matingredienser. Passar perfekt att göra en smothie med. Mixer till ett bra pris! Flera hastigheter.

Ev. priser är från 2024-04-07 och är exkl frakt.

Star3
Bosch matberedare
 • Stor skål
 • Många tillbehör

Bosch matberedare

Bosch matberedare har en kraftfull motor (800W), en stor skål och 20 olika funktioner. Många tillbehör medföljer.

Ev. priser är från 2024-04-21 och är exkl frakt.

Butiker som säljer matberedare
Bagaren och Kocken
Bagaren och Kocken
Bagaren och kocken är en av Sveriges största butiker inom området köksmaskiner och köksredskap. Med bas och butik i Göteborg har Bagaren och kocken snabbt blivit en av de mest populära butikerna att vända sig till när det kommer till köksutrustning. Sedan starten i mitten av 00-talet har butiken vuxit stadigt.

Övriga butiker

Håller du inte med om att någon av de ovanstående butikerna faktiskt säljer matberedare? Påpeka gärna om någon butik hamnat fel.

Matberedare du kan köpa nu