Enkla tips för att välja rätt lövblåsar när du köper på nätet

Lövblås lövsug

Även om namnet kanske skvallrar om annat, är en lövblås faktiskt ett riktigt multifunktionsverktyg. En lövblås behöver inte enbart användas i trädgården. De flesta modeller av lövblåsar/lövsugar kan även användas som dammsugare, exempelvis i garaget. Det kan vara lite lurigt att välja rätt lövblås/lövsug, inte minst på grund av att det kan vara svårt att se vilka användningsområden respektive modell har. Ta då gärna hjälp av vår köpguide! Vi ger också rekommendationer för några riktigt bra modeller.

Så här fungerar en lövblås

En lövblås är, som namnet antyder, tänkt att blåsa bort löv från gräsmattor och andra öppna ytor. Att hålla trädgården ren från löv har inte bara en estetisk funktion – gräset kan kvävas om det är täckt av löv.

De flesta lövblåsar har även en sugfunktion. Ofta måste man byta insats för att göra om lövblåsen till en lövsug, men det orsakar sällan några problem. Som lövsug kan maskinen användas för att suga upp löv och automatiskt mala ner löven i mindre bitar alternativt som dammsugare. Det är många som använder sina lövblåsar som städmaskiner för större städinsatser, exempelvis i garaget eller ladugården.

7 saker att tänka på

 • Om du vill förenkla komposteringen av löven, välj en modell med inbyggd lövkvarn.
 • Snåla inte med effekten – för att ta hand om blöta löv krävs en ganska hög effekt.
 • Du bör ha en lite större tomt för att det ska vara lönt att investera i en lövblås. I andra fall räcker en kratta eller räfsa mycket långt.
 • Se till att välja en lätt lövblås för komfortens skull. En ”lätt” lövblås väger under tre kilo.
 • Välj en eldriven lövblås om du vill minska bullret. En bensindriven lövblås kan bullra väldigt mycket. Det har delvis att göra med att en bensindriven lövblås har en högre maximal effekt.
 • Om du köper lövblås på nätet, se till att du får bra garantier och bra villkor för eventuella returer. Ta även med eventuell frakt i priset för att kunna göra korrekta jämförelser.
 • Har du inte bara löv på gräsmattan, utan även kottar och liknande – välj då en lövsug med föravskiljare. Föravskiljaren skyddar kvarnen från hårdare föremål för en längre livslängd och enklare hantering.

3 produkter du bör överväga
Star4
McCulloch lövblås
 • Blåser och dammsuger
 • Enkel rörkoppling
 • Enkel att starta

McCulloch lövblås

Bensindriven med stor funktionalitet och kapacitet. Fungerar även som dammsugare för exempelvis garaget. Enkel att starta och hantera.

1 895 kr
Ev. priser är från 2019-09-17 och är exkl frakt.

Star4
AL-KO lövblås
 • Lövblås och lövsug
 • Stor sugstyrka
 • Föravskiljare

AL-KO lövblås

Eldriven lövblås med insatsdel för lövsug och lövkvarn. Stor sugstyrka och smart föravskiljare för att förhindra att kottar och stenar kommer in i kvarnen.

Ev. priser är från 2019-09-17 och är exkl frakt.

Star3
Homelite lövblås
 • Stor uppsamlingssäck

Homelite lövblås

Lätt elektrisk lövblås med sug- och kvarnfunktion. Uppsamlingssäck på 45 liter med dragkedja. En kompetent lövblås till ett bra pris.

Ev. priser är från 2019-09-17 och är exkl frakt.

Butiker som säljer lövblåsar
Hemmashoppen
Hemmashoppen
Hemmashoppen är butiken som växt så det knakat enda sedan starten 2013. Anledningen är de nöjda kunderna! Med säte i Ödsmål, där Hemmashoppens butik återfinns har verksamheten vuxit och nu finner du via deras webbshop vitvaror, köksprodukter, hemelektronik med mera till välpressade priser.
Kellfri
Kellfri
Kellfri säljer produkter för dig som driver eller jobbar med jordbruk, trädgårdsarbete eller skogsarbete. Kellfri erbjuder ett brett sortiment med allt från stora maskiner till belysning och verktyg.
Proffsmagasinet
Proffsmagasinet
Proffsmagasinet är butiken med byggvaror, elverktyg, arbetskläder med mera för proffsen. Här hittar du bara det bästa relaterat till bygg, el, VVS, trädgårdsarbete med mera. Stort sortiment, de mest kända varumärkena, fysisk butik i Stockholm - proffsmagasinet har allt.

Övriga butiker

Håller du inte med om att någon av de ovanstående butikerna faktiskt säljer lövblåsar? Påpeka gärna om någon butik hamnat fel.