Enkla tips för att välja rätt kontantkort när du köper på nätet

Kontantkort

Ett kontantkort till mobiltelefonen gör det möjligt för dig att hålla full koll på dina utgifter för mobiltelefonen. Kontantkort innebär att du köper ett specifikt SIM-kort till din mobiltelefon, får ett mobiltelefonnummer och får det laddat med en viss summa pengar, till exempel 200 kr. Du kan sedan ringa för 200 kr och när dessa pengar är slut kan du inte ringa mer förrän du laddat kontantkortet med mer pengar att ringa för. Du kan dock alltid ta emot samtal.

Kontantkorten gör det möjligt för personer som av ekonomiska skäl inte kan få mobiltelefonabonnemang, för personer som kanske inte borde ha det (tex dina barn, om du gett dem en mobiltelefon), eller för dig som bara vill ha bättre koll på din ekonomi. Det går utmärkt att köpa kontantkort på nätet och därtill även ladda dem när pengarna tagit slut. Oftast är det kostnadsfritt att få ett kontantkort, man betalar bara för pengarna man laddar kortet med, och ibland ingår en viss summa som bonus när man köper ett kontantkort.

Det finns två aspekter du bör ta hänsyn till när du köper ett kontantkort: samtalstaxan och täckning. Samtalstaxan är alltså vad det kostar att ringa, sms:a eller surfa via abonnemanget. Du bör tänka över vad av detta du gör mest och se till att kostnaden är rimlig. Priset är ju det viktigaste för många men det är också viktigt att kontantkortet du köper är av ett abonnemang som har god täckning. Det är mycket frustrerande att upptäcka att telefonen inte fungerar så fort man kommer utanför tätorter, eller befinner sig i en källarlokal eller liknande.

Illustration: Salvatore Vuono / freedigitalphotos.net

3 saker att tänka på

  • Fundera på hur du ringer, ofta och kort eller mer sällan och lite längre samtal? Ringer du flera korta så välj ett abonnemang med låga uppkopplingsavgifter.
  • Jämför priser på SMS också, det kan vara lätt att glömma bort.
  • Se noga över täckningen för det abonnemang du väljer, detta gäller framförallt om du bor eller tillbringar mycket tid i glesbygd. Täckningen kan också skilja mycket mellan olika operatörer.

3 produkter du bör överväga
Star5
Hallon.se Kontantkort
  • Kan spara surfdata
  • Fria sms och telefontid

Hallon.se Kontantkort

Hallon.se har inga bindningstider, man kan spara surfen från en månad till en annan, det är fria sms och samtalstid och helt enkelt ett väldigt generöst erbjudande för kontantkort.

Ev. priser är från 2024-04-21 och är exkl frakt.

Star4
Telenor Kontantkort
  • Många olika kontantkortstyper att välja mellan
  • Gratis kontantkort

Telenor Kontantkort

Teleneor erbjuder många olika typer av kontantkort som passar den som pratar mycket, pratar lite, messar mycket, ringer mycket utomlands osv.

Ev. priser är från 2024-04-21 och är exkl frakt.

Star3
Halebop kontantkort
  • Gratis
  • Från 0 kr/min

Halebop kontantkort

Halebop har ofta riktigt bra tidsbegränsade erbjudanden. Startpaketet med kontantkort är gratis och bereonde på hur mycket du fyller på desto bättre erbjudanden får du.

Ev. priser är från 2024-04-21 och är exkl frakt.

Teleoperatörer som säljer kontantkort
Halebop
Halebop
Halebop är ett företag som erbjuder kontantkort och abonnemang för mobiltelefoner. Halebop är en del av koncernen TeliaSonera, men är fristående från Tele2 m.fl. Halebop passar ofta många unga och deras telefonvanor, Halebop har en mängd erbjudanden för att du ska kunna hitta det abonnemang/kontantkort som passar just dig.
Tele2
Tele2
Tele2 är, sin logga till trots, inget svart får i kommunikationsbranschen. Tvärtom har man så mycket som 31 miljoner kunder, som alla insett fördelarna med företagets tjänster. Vare sig det gäller mobiltelefoni, bredband eller kabel-TV: här finns något för alla! Korta leveranstider och 14 dagars ångerrätt utlovas.
Telenor
Telenor
På Telenor brinner man för kommunikation av alla de slag, och vill underlätta för sina kunder att interagera med varandra. Därför erbjuder man sina tjänster till en så bred publik som möjligt - både privatpersoner och företag ska hitta vad de söker. Fri frakt, fri anslutning och 14 dagars öppet köp gäller för alla!

Övriga teleoperatörer

Håller du inte med om att någon av de ovanstående butikerna faktiskt säljer kontantkort? Påpeka gärna om någon butik hamnat fel.